Közélet

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

Pozsony | Az elmúlt időszakban több nagy adócsalási ügyet is sikerült felgöngyölíteni, Szlovákia azonban még mindig a legnagyobb adókieséseket elszenvedő uniós országok közé tartozik – derül ki az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány legfrissebb felméréséből, amely szerint csak az áfán évente egymilliárd eurót veszítünk.
Molnár Iván

2021. június 24. 19:00

adóhivatal
Pozsonyban egy adóellenőrre több mint 1100 cég jut, Besztercebányán ennek a fele - TASR-felvétel

Az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány legfrissebb felmérésében a központi adó- és vámhivatalt vette górcső alá, elsősorban arra keresve a választ, hogyan lehetne javítani a katasztrofális adóbehajtáson. Zuzana Petková, az alapítvány igazgatója szerint az elmúlt időszakban ugyanis némileg javult a helyzet, az állam azonban még mindig hatalmas összegektől esik el a csalók miatt.

Spekuláns cégek

„A probléma egyrészt azzal magyarázható, hogy az adóhivatal nyomozóhatósága nem volt eléggé aktív. Másrészt, a csalók is kihasználnak minden lehetőséget, hogy elkerüljék a nyomozók figyelmét. A spekuláns cégek például igyekeznek olyan régióba áthelyezni a vállalkozásuk székhelyét, ahol kisebb az esélye a lebukásnak. Míg például Pozsonyban egy adóellenőrre több mint 1100 cég jut, Besztercebányán ennek a fele, vagyis az előbbi esetében kisebb az esélye annak, hogy a leterhelt ellenőrök kiszúrják az adócsalókat” – mondta el Xénia Makarová, az elemzés kidolgozója.

A silány adóbehajtás Makarová szerint azonban nem minden esetben írható csupán a csalók számlájára. „A behajtatlan társasági adó több mint felét azért nem fizették be, mert a cégek egész egyszerűen nem voltak tisztában az adószabályokkal. Az adóhivataloknak épp ezért nagyobb figyelmet kellene szentelniük a vállalkozók tájékoztatására, aktívan figyelmeztetve őket a kötelességeikre” – tette hozzá Makarová.

Korrupt ellenőrök

Az előző kormány idején a most közzétett felmérés szerint súlyos problémát okozott az is, hogy az adóhatóság nyomozóhivatalában elharapózott a korrupció, aminek az élő példája az adóhatóság nyomozási részlegének a volt vezetője, Ľudovít Makó, aki az elmúlt hónapok rendőrségi tisztogatásainak, nagy horderejű korrupciós botrányainak a kulcsfigurája. „Az adóhatóság előző vezetésének a leváltását követően e tekintetben javult a helyzet” – tette hozzá Makarová. Szerinte azonban továbbra is gondok vannak az egyes állásokra meghirdetett pályázatokkal. „A jelentkezőkkel szemben támasztott kilenc feltétel közül csak egy függ össze a szakmai felkészültséggel” – mondta el Makarová. Jiří Žežulka, a központi adó- és vámhivatal elnöke kiállt a hivatalnokai mellett. „A központi adó- és vámhivatal évente több mint 450 álláspályázatot hirdet. Ilyen mennyiség mellett képtelenség biztosítani, hogy minden egyes pályázatot minden tekintetben helyes és tisztességes módon bonyolítsunk le” – állítja Žežulka.

Gyorsabb behajtást

Az adóhatóság új elnöke ugyanakkor megköszönte az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítványnak az általa elvégzett felmérést, amely szerinte segíti majd őket abban, hogy javíthassanak az adóbehajtás hatékonyságán. „Örülnénk, ha két év múlva megismételnék a felmérésüket, hogy lássuk, milyen eredményeket sikerült elérnünk” – tette hozzá Žežulka. Szerinte az elkövetkező időszakban nagyobb figyelmet fordítanak majd az adótartozások gyorsabb behajtására is. „Problémát okoz ugyanis, hogy az adótartozást gyakran öt évvel az ellenőrzést követően próbálják meg behajtani, amikor az adott cégnek már semmi vagyona nincs, így nincs is mit behajtani” – állítja Žežulka, hozzátéve, hogy már előkészítették azt az intézkedéscsomagot, amellyel ezt orvosolhatnák.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Új Szó-konferencia

Dél-szlovákiai infrastruktúra: a helyi polgármesterek nem túl bizakodóak

sidó

VIDEÓ: Kollár a pápa bűvkörében, durvuló rendőrségi belháború

Tiszacsernyő

Vasárnapig várják az adományokat a tiszacsernyői gőzmozdony megtisztítására

Dušan Kováčik

Hétfőn hirdet ítéletet Dušan Kováčik ügyében

jézus

Galéria: Történelmi személyek, akik lehet, nem is léteztek!

v

VIDEÓ: Popély Árpád és Albert Sándor az idei Jedlik-díjasok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.