Míg mások vitáznak, az egyetemek bezárnak

egyetemekpadlon
Pozsony |

Az egyetemeket összeomlás fenyegeti a megemelkedett energiaárak miatt, a minisztériumok azonban továbbra is egymásra mutogatnak a kompenzációt illetően. Juhász György, a komáromi Selye János Egyetem (SJE) rektora bízik benne, hogy a felsőoktatási intézmények bezárására végül nem kerül sor.

A Szlovák Rektori Konferencia (SRK) múlt heti nyilatkozatában az egyetemek ellehetetlenülésének megelőzésére hívta fel a figyelmet, a kormánytól többek közt azt kérik az intézményvezetők: „kompenzálja a felsőoktatási ágazatot a példátlan energiaválság okozta kiesésekért”, ellentétes esetben november 17-től bezárják a kapuikat és nem teljesítik tovább a küldetésüket. A komáromi Selye János Egyetem vezetője hangsúlyozta, a bezárás formájáról még egyeztetni fognak, ezt a lépést azonban végső megoldásnak tartja. „Bízom benne, hogy nem kerül rá sor” – nyilatkozta lapunknak, majd hozzátette, egyelőre nem született döntés arról, hogy az energiaköltségek miatt áttérnek a távoktatásra, a konkrét intézkedéseket még az akadémiai szenátussal, az igazgatótanáccsal és az akadémiai közösséggel is konzultálni fogják.

Megoldás helyett kifogás

A pénzügyminisztérium hétfőn bejelentette, az iskolákat érintő energiaválság kezelésére 30 millió eurót hagytak jóvá. Másnap közölték azt is, az egyetemeket érintő energiaköltségek enyhítésére szintén keresik a megoldást, jelenleg azonban az oktatási minisztériumtól várják a felsőoktatási intézmények kiadásaival kapcsolatos adatokat. Az iskolaügyi tárca a TASR hírügynökségnek küldött állásfoglalásban kiemelte, augusztusban aktualizált árakkal ismét elküldte a költségvetési intézkedésre irányuló kérvényt a pénzügyminisztériumba. „Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő, akit ideiglenesen az oktatási minisztérium vezetésével bíztak meg, teljes körű tájékoztatást kapott a helyzetről” – szögezik le. Juhász szintén megerősítette, ebben az évben már 2-3 alkalommal elküldték a szükséges információt. Ami a konkrét számokat illeti, tavaly megközelítőleg 200 ezer eurót fizetett a komáromi egyetem a villamos energiáért, illetve a gázért. Az idei közbeszerzési ár eléri a 480 ezer eurót, a rektor szerint a megtakarítási intézkedéseknek köszönhetően sikerül ugyan kicsit lefaragni az összegből, de így is jóval 100% feletti energiaár-emelkedésre számít. „Az előzetes piackutatások alapján még ennek az összegnek is a háromszorosa várható” – jegyezte meg a januári árvágtára utalva.

Milliók hiányoznak

Branislav Gröhling (SaS) volt oktatási miniszter a Denník N lap szerint meg van győződve róla, hogy az iskoláknak szánt 30 millió euró nem lesz elegendő. A volt kormánytag szerint 56 millió eurót kérvényeztek, melyből 20 milliót a felsőoktatási intézmények energiakiadásainak fedezésére, a további 36 millió eurót pedig az alap- és középiskolák költségeinek átfizetésére használtak volna.

A pozsonyi Comenius Egyetem (UK) a hétfői ünnepélyes tanévnyitón rámutatott, az idei év legnagyobb kihívása az energiaválság kezelése lesz. „A legnagyobb szlovákiai egyetemnek csak az idei évben 5,5 millió euró hiányzik az energiára” – áll a lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményben, melyben kiemelik, az év végéig le van kötve a villamos energia ára, a jövő évi árat azonban megsaccolni sem tudják, tekintve, hogy piaci áron kapják majd a szolgáltatást. „A fűtésen való spórolással vagy annak korlátozásával az egyetem 10-15%-kal tudja csökkenteni a fogyasztást, miközben a drágulás több száz százalékos nagyságrendű. Valós a veszélye annak, hogy az egyetem nem tudja üzemképes állapotban tartani az épületeit” – figyelmeztet az egyetem szóvivője, majd hozzátette: az egyetem az összeomlás szélén állva tájékoztatta az oktatási és pénzügyminisztériumot egyaránt, de konkrét választ és pénzügyi támogatást sem kaptak.

Heger keddden beszédet mondott a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem (UMB) ünnepélyes tanévnyitóján, ahol megismételte, nem kell félni az energiaválságtól. „Hiszem, hogy november 17-e a diákok hősiességének ünnepe lesz, nem pedig az iskolák bezárásának a napja” – jelentette ki az egyetem 30 éves évfordulóján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?