Közélet

Mičovský távozik, de a káosz megmarad

Pozsony | Ján Mičovský (OĽaNO) távozik a földművelésügyi minisztérium éléről. A tárcavezető azután mondott le, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) múlt héten őrizetbe vette a Szlovák Földalap (SPF) általa kinevezett vezetőjét.
author
Nagy Roland

2021. május 25. 17:30

Ján Mičovský
Ján Mičovský lemondott, miután a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) őrizetbe vette a Szlovák Földalap (SPF) vezetőjét. - TASR/AP-felvétel

Mičovský még tavaly nevezte ki Gabriela Bartošovát az SPF élére, azzal a céllal, hogy a földalapban zajló korrupciós botrányoknak gátat szabjon. Az SPF restitúciós botrányai hosszú évekre nyúlnak vissza, az első nagyobb korrupciós ügy még az első Fico-kormány idejében történt, és a szlovák oknyomozó portálok azóta több ilyen esetről is beszámoltak.

Bartošovát múlt héten vette őrizetbe a NAKA, további 7 személlyel együtt. Bűnszervezet alapításával és fenntartásával, kenőpénz elfogadásával, vesztegetéssel, valamint hivatali hatáskörrel való visszaéléssel gyanúsítják. Az SPF vezetője tagadja a vádakat, de a lemondását így is kénytelen volt benyújtani.

A korrupciós ügy még az előző, Smer–SNS–Híd kormányhoz köthető. Bartošová 2016 és 2019 között ugyanis már az SPF-nél dolgozott, Adriana Šklíbová korábbi SNS-jelölt irányítása alatt. Šklíbovát szintén őrizetbe vették.

Elhibázott döntés

Mičovský állítása szerint egészen odáig semmit sem sejtett a jelöltjéről, amíg a rendőrök őrizetbe nem vették. Hozzátette, a jelöléskor az OĽaNO-s párttársaira hallgatott, akik úgy írták le Bartošovát, mint a korrupció elleni harc egyik jeles képviselőjét.

„Mint ismeretes, korábban is dolgozott az SPF-nél, de egy idő után távozott. Ezt a döntést nekem azzal magyarázták, hogy nem volt elégedett, és fel is szólalt az intézményben zajló ügyek ellen”

– magyarázta Mičovský.

A miniszter elismerte: egyszer komolyan elgondolkozott a kinevezésén, amikor megtudta, hogy Bartošová évekkel ezelőtt kapcsolatban állt a hírhedt pozsonyi maffiózóval, Miloš Kaštannal. A nő viszont azzal érvelt, hogy abban az időben fiatal és meggondolatlan volt, de már minden kapcsolatot megszakított ezekkel a körökkel.

Mičovský utólag belátja, hibát követett el, emiatt pedig vállalja a politikai felelősséget. Kijelentette, a NAKA akciója egy újabb példa arra, hogy az új kormány irányítása alatt a rendőrség senkivel sem kivételezik, és ha a saját embereik közül keveredik valaki korrupciós botrányba, akkor őt sem kímélik. 

Gabriela Bartošová
Gabriela Bartošová már a harmadik Fico-kormány idején is a Szlovák Földalapnál dolgozott, állítólag ekkor keveredett korrupciós ügyekbe. - TASR/AP-felvétel

Vegyes fogadtatás

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök méltatta a földművelésügyi tárcavezető lépését.

„Elfogadom a döntését, és egyúttal megköszönöm a minisztériumban végzett munkáját, amelyet az előző kormányok lefizetésre alapuló rendszerként örökölt meg. A tárcán belüli tisztogatás folytatódni fog, csakúgy, mint a támogatások igazságos elosztásának kidolgozása”

– reagált a kormányfő.

A koalíción belül nem mindenki volt ilyen támogató. Patrick Linhart, a Sme rodina parlamenti képviselője közösségi oldalán tett közzé egy videót, amiben leszögezte, hogy ő már régóta követelte Mičovský távozását.

„A miniszter döntése nem meglepő számomra. Üdvözlöm a távozását, bár ez az önreflexió kissé tovább tartott a kelleténél”

– fogalmazott Linhart.

 

Róbert Puci, az ellenzéki Hlas képviselője szintén azon a véleményen van, hogy a tárcavezetőnek már régóta le kellett volna mondania. Elmondása szerint Mičovský minisztersége után hatalmas káosz marad a teljes földművelési szektorban.

Káosz a földalapnál

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) vezetője úgy véli, hogy Mičovský alapvetően törekedett a kormányprogramban vállalt feladatok teljesítésére, de ezt a mellette dolgozó személyekkel kapcsolatban már nem merné egyértelműen kijelenteni.

„Nem azt mondom, hogy ellene dolgoztak, de azt sem lehet mondani, hogy Mičovský pozíciójának megerősítéséért fáradoztak”

– mondta lapunknak az AKS elnöke.

A földalapnál uralkodó káoszt Patasi is látja, de megjegyezte, hogy ezek az állapotok nem az új kormány idején kezdődtek. Példaként a restitúciós botrányokat említette. Ezekben leegyszerűsítve arról van szó, hogy az állam által korábban elkobzott földeket (például a szocializmus idején) úgy osztották vissza a tulajdonosoknak, hogy nem feltétlenül ők jártak jól.

„Előfordult, hogy valaki Trencsén környékén igényelte a restitúciót, de mégis Dunaszerdahely vagy Pozsony környékén kapott földet”

– mondta az agrárkamara vezetője. A restitúció során a lukratív, magas jövedelmet ígérő földeket – kenőpénzért cserébe – a maffiahálózatba beépült személyeknek osztották, míg mások kevésbé értékes földeket kaptak vissza. Ez a séma figyelhető meg az SNS-hez köthető vállalkozó, Martin Kvietik letartóztatásának hátterében is, a Denník N napilap információ szerint pedig Bartošová is részese lehetett a rendszernek. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg ezeket az információkat.

Patasi szerint nem ez az egyetlen botrány, amire az agrárkamara már felhívta a figyelmet.

„Találtunk olyan bérleti szerződéseket, amiket 25 évre írtak alá, nem is kevés földre. A törvény kimondja, hogy ez az időtartam nem lehet hosszabb, mint 15 év”

– jelentette ki a kamara elnöke.

Patasi Ilona
Patasi Ilona, a Szlovák Agrárkamara (AKS) vezetője lapunknak azt mondta, hogy a földalapnál már az előző kormányok idején is nagy volt a káosz, példaként a restitúciós botrányokat és a bérleti szerződéseket említette. Elmondása szerint a helyzet az új kormány idején sem javult sokat. - Somogyi Tibor felvétele

Ugyanakkor Patasi megjegyezte, az új kormány hatalomra kerülése után sem volt látványos javulás a földalap működésében. Az AKS vezetője úgy véli, csak akkor történhet érdemi változás, ha olyan személyeket ültetnek a vezető pozíciókba, akik betartatják majd a földművelésre vonatkozó törvényeket. Mindeddig ez nem sikerült.

„Logikus döntés”

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szerint Mičovský logikus döntést hozott.

„A miniszter lépését értékeljük, és emberileg meg is értjük. Azt viszont hangsúlyoznunk kell, hogy egyetlen eurót sem sikerült kiharcolnia az uniós helyreállítási alapból, konfliktusba keveredett Ján Budajjal, valamint a mezőgazdászok általános elégedetlenségét is kivívta, tehát ezt tekintjük a helyzet logikus megoldásának. A szlovák mezőgazdaság helyzete továbbra is kritikus. Éppen ezért készek vagyunk tárgyalni az új miniszterrel is”

– mondta Emil Macho, az SPPK igazgatója.

Túl nagy falat volt

Grigorij Mesežnikov politológus, az IVO társadalomkutató intézet vezetője lapunknak politikai szempontból is értékelte a tárcavezető döntését.

„Mičovský minisztériumában olyan dolgok zajlottak a háttérben, amiről állítólag nem tudott, vagy egyszerűen csak lebecsülte a jelentőségüket. Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után számos mezőgazdasággal kapcsolatos korrupciós botrány került felszínre, és úgy tűnt, hogy elindult egy pozitív változás. Mičovský ezeknek a változásoknak a képviselője volt, de szervezettségi szempontból valószínűleg nem állt készen arra, hogy irányítsa a rá bízott tárcát”

– vélekedett a politológus.

Megjegyezte, a lemondás mindenképpen jó döntés volt, az viszont más kérdés, hogy több mint egy év kellett ahhoz, hogy felismerje, a dolgok megváltoztatásához az ő irányítása nem lesz elegendő.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

Ukrán, szerb orvosok kellenek

Eszük ágában sincs visszatérni a külföldön dolgozó orvosoknak Szlovákiába

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.