Közélet
- SITA/AP-felvétel

Mesežnikov: a Smer arroganciája Saková jelölése

Ibos Emese

2018. április 26. 07:01

Denisa Saková (Smer) ma átveszi megbízólevelét Andrej Kiska államfőtől, így a belügyminisztérium élére Robert Kaliňák jobbkeze kerül. Grigorij Mesežnikov szerint a Smer ezzel az arrogáns lépéssel tovább halogatja a súlyos problémák megoldását.

Hogyan értékeli Denisa Saková jelölését a belügyminisztérium élére? 

Nagyon kritikusan. Ez rosszindulatú döntés a Smer részéről, hiszen tisztában vannak azzal, hogy Andrej Kiska államfő nem utasíthatja vissza a kinevezését. Ráadásul olyan személyt jelölnek, aki nagyban felelős azért, ami az utóbbi időben a belügynél történt, Robert Kaliňák közeli munkatársa volt. Problémás azért is, mert neve összefüggésbe került bizonyos korrupciógyanús projektekkel, melyekre Vasiľ Špirko speciális ügyész figyelmeztetett. A Smer továbbra is figyelmen kívül hagyja mindazt, ami márciustól ebben az országban történt, nincs tekintettel a nyilvánosság véleményére és a polgári társadalom követeléseire sem. 

Mit várhatunk Sakovától? 

Jelölésével a Smer önmaga részére garantálja a tárca problémamentes működését. Nem lesznek alapvető változások, igyekszik majd megtartani a jelenlegi állapotokat. Nagyon szófogadó és lojális lesz a Smerhez, mert nincs erős pozíciója a pártban, és nincsenek párton belüli ambíciói sem. 

Andrej Kiska eljátszott lehetőségről beszélt Saková jelölése kapcsán, a civil aktivisták szerint pedig a Smer nem fogta fel, mi történt az országban az elmúlt hetekben. Valóban így lenne? 

Teljes mértékben, sőt hozzátenném, hogy a Smer mérhetetlenül arrogáns a polgári társadalommal szemben. Az utóbbi hetek eseményeinek fényében, miután a kormányfőnek és a belügyminiszternek távoznia kellett, van merszük a belügy élére jelölni Sakovát, aki Jozef Rážnál vagy Tomáš Druckernél is problémásabb, s paradox módon ő fogja irányítani a tárcát. 

2018. március 20. 17:03

Mesežnikov: Több minisztert kellett volna lecserélni

Megállja a helyét Robert Fico érvelése, mely szerint a parlamenti választások és a koalíciós megállapodás értelmében a Smert illeti a belügy, és kizárólag ők jelölhetnek minisztert a tárca élére? 

Két héttel a választások után ez az érv száz százalékra megállná a helyét. Azóta viszont rengeteg dolog történt. Azóta lemondott a kormányfő és távozott két belügyminiszter. Olyan dolgok történtek, melyek megkérdőjelezik, hogy a párt jelöltjei szerepet játszhatnak-e ennél a tárcánál. De visszakérdeznék, ha a Smer valóban le akarja csillapítani a kedélyeket, akkor mindazok után, ami az utóbbi hetekben napvilágra került, a számos botrány és visszaélés után vajon miért ragaszkodik foggal-körömmel a belügyhöz? Miért nem jelölt egy független szakembert? Azzal nem győzik meg a nyilvánosságot, ha a választási eredményekre hivatkoznak. 

Felmerül a kérdés, nem pusztán az államfővel szembeni taktika része volt-e Tomáš Drucker korábbi jelölése a Smer részéről? 

Én személy szerint nem hiszem, hogy ez egy ilyen jól kidolgozott terv lett volna. Nagyon sok tényezővel kapcsolatban nem mehettek biztosra. Ugyanakkor visszatekintve valóban úgy tűnik, mintha előre kitervelték volna az egészet. 

Politikailag milyen hatással lehet Saková kinevezése a kormánykoalícióra? 

Folytatódni fog a polgári társadalommal, a sajtóval és az ellenzékkel való konfrontációjuk. Szerintem magával hozza annak a komoly kockázatát is, hogy ez a kormány nem fogja végigkormányozni a következő két évet. Feszültség forrása lesz az IT-botrányok kivizsgálása, illetve a belügyben uralkodó állapotok. Saková képtelen lesz lecsillapítani a kedélyeket és megoldani a problémákat sőt, ő maga jelent problémát. 

2018. március 14. 07:12

Mesežnikov: Ez volt a Híd egyetlen esélye
Önnek ajánljuk