Közélet

Merkel a V4-ekkel tárgyal Pozsonyban

Pozsony | Ma Pozsonyba látogatott Angela Merkel német kancellár, aki délelőtt Peter Pellegrini kormányfővel tárgyalt, délután pedig részt vesz a V4-ek találkozóján.
Czímer Gábor

2019. február 7. 13:21

Fotó: a kormányhivatal sajtó- és információs osztálya

A csúcstalálkozónak a pozsonyi vár ad otthont, ahová a kancellárt Pellegrini mint a V4-ek soros elnökségét betöltő Szlovákia miniszterelnöke hívta meg. A szlovák és a német kormányfő kétoldalú tárgyalásokat folytatott a német-szlovák kapcsolatokról és az Európai Uniót érintő aktuális témákról.

A bilaterális tárgyalás után Pellegrini elmondta, Németország nemcsak Szlovákia stratégiai és üzleti partnere, a két állam értékekben is közel áll egymáshoz. A szlovák kormányfő arra kérte Merkelt, hogy az újonnan létrehozandó Európai Munkaügyi Hatóság székhelye kerüljön Szlovákiába, hiszen azon kevés tagország egyike vagyunk, ahol egyetlen uniós intézmény központja sem található. A német kancellár nyitott volt a felkérésre.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+8

A két vezető politikus a digitális és kibertechnológia regulációjáról is tárgyalt. Ebben a kérdésben szintén közel állnak az álláspontjaik. Pellegrini arról beszélt, hogy Szlovákiában sem a Kuciak-gyilkosság előtt, sem pedig utána nem szigorították a sajtó- és szólásszabadságra vonatkozó jogszabályokat.

Merkel a szlovák kormányfővel folytatott tárgyalás után arra emlékeztetett, hogy a találkozó apropói a 30 évvel ezelőtt kezdődött politikai változások voltak. A kancellár szerint az 1989-es tömegtüntetések és a mai V4-es országok polgárainak a demokráciáért tett bátor kiállása egyengette azt az utat, amelyen haladva Németország az újraegyesítés és a demokratizálódás felé indult el.
"Ezt sosem felejtjük el önöknek"- mondta Merkel.

A kancellár hangsúlyozta, Szlovákia az eurozóna tagja, a két ország gazdasága is nagyon erősen összenőtt, ami felelősséget is jelent. Merkel szerint a növekedés kulcsa az ipar, de a szlovákiai szempontból különösen fontos autóipar ma változáson megy keresztül. Ezt figyelembe véve a termelékenység megtartása mellett kell bevezetni az új technológiákat, ebben pedig Szlovákiának és Németországnak szorosan együtt kell működnie.

A vietnami vállalkozó elrablására vonatkozó újságírói kérdésre Merkel annyit válaszolt, biztos benne, hogy Szlovákia mindent megtesz azért, hogy feltárják az ügyet.

A V4-ek kormányfői délután találkoztak  a német kancellárral. A tárgyalások fő témái között a 2021-2027-es uniós költségvetés előkészítése, a közelgő EP választások is szerepel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?