Közélet

Mennyire tartottuk be az előírásokat a lockdown alatt?

Pozsony | Az emberek túlnyomó többsége azt állítja, hogy a harmadik hullám csúcspontján is betartotta a járványügyi óvintézkedéseket. A barátokkal és a közeli ismerősökkel való kapcsolattartásról azonban csak nagyon kevesen mondtak le. A szakértők arra figyelmeztetnek, éppen ezek a találkozók jelentik a legnagyobb veszélyt a vírus terjedése szempontjából.
author
Nagy Roland

2022. január 11. 15:00

kave
A lakosság nagy része a harmadik hullám tetőzése idején sem szüntette meg a személyes beltéri találkozókat a közeli ismerőseikkel. A találkozók során sokan nem viseltek maszkot, ami a szakértők szerint különösen veszélyes a vírus terjedése szempontjából - TASR/AP-felvétel

Szlovákiában a koronavírus-járvány harmadik hulláma november végén, illetve december elején tetőzött, ekkor volt a legmagasabb az újonnan azonosított fertőzöttek, a kórházban kezelt betegek és az elhalálozások száma is. Erre az időszakra tehető a szigorított lockdown és a kijárási tilalom bevezetése, amely több mint 1 hónapig volt érvényben.

lk

2021. november 24. 19:10

Jön a kijárási tilalom, az oltottak sem kaptak kivételt

Az újév óta azonban folyamatosan enyhítenek az óvintézkedéseken, hétfőtől már a kijárási tilalmat is eltörölték. A járvány visszaszorításában minden bizonnyal fontos szerepet játszottak a lezárások, és az is, hogy az emberek betartották az előírásokat. Hogy mennyire volt fegyelmezett a lakosság a harmadik hullám tetőpontján, arra a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szakemberei is kíváncsiak voltak.

omikron

2022. január 9. 19:00

Nyitás az omikron árnyékában

Az SAV az MNForce és a Seeasme ügynökségek segítségével elkészítette a „Hogy vagy, Szlovákia?” nevű felméréssorozat tizenkettedik kutatását. Az adatgyűjtést egész pontosan december 12. és 16. között végzeték, vagyis abban az időszakban, amikor a kormány ismét elkezdett enyhíteni az óvintézkedéseken (december 10-től nyithattak ki a boltok az oltottak és a fertőzésen átesettek előtt). A kijárási tilalom azonban továbbra is érvényben volt, és ez alól a személyes találkozók sem képeztek kivételt.

Saját szemszögből

A szakértők elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek hogyan értékelik a saját viselkedésüket az említett időszakban, ezért a válaszadók 1-től 10-ig terjedő skálán pontozhatták, mennyire tartották be az óvintézkedéseket. Az 1-es az előírások legkövetkezetesebb betartását jelentette, a 10-es pedig a szabályok teljes figyelmen kívül hagyását. Az összesített adatok alapján kiderült, hogy a megkérdezettek 84,4 százaléka saját bevallása szerint igenis komolyan vette az intézkedéseket, hiszen ők a skála első öt pontja közül választottak. Közülük is 38,6 százalék az első kettő pontot jelölte meg, vagyis az intézkedések szigorú betartását. Ezzel szemben mindössze 4,4 százalék vallotta be, hogy egyáltalán nem vette komolyan az előírásokat (ők a 9-es vagy a 10-es pontot választották).

Találkozók

Amikor viszont a közvélemény-kutatók a konkrét intézkedések betartására kérdeztek rá, már árnyaltabbá vált a kép. Arra a kérdésre, hogy „Lemondtak-e személyes találkozókat az utóbbi hetekben kifejezetten a lockdown miatt?”, a válaszadók 27,8 nemmel válaszolt. Érdekes különbség figyelhető meg az oltás iránt érdeklődők és az oltást elutasítók válaszaiban. Azon válaszadóknak, akik még nincsenek beoltva, de tervezik felvenni a vakcinát, 61,4 százaléka vallotta, hogy a lockdown miatt elhalasztottak vagy lemondtak egy találkozót. Ezzel szemben azoknak az oltatlanoknak, akik nem is tervezik felvenni a vakcinát, 43,6 százaléka mondta, hogy sosem mondott le találkozót.

Ezt követően a szakértők konkrétan a barátokkal és a közeli ismerősökkel való kapcsolattartásra kérdeztek rá. Ebből kiderült, hogy a válaszadóknak mindössze 5,5 százaléka szakította meg teljesen a személyes kapcsolatot az ismerőseivel, a többiek ugyanúgy folytatták a beltéri találkozásokat. Úgy tűnik, hogy azok a megkérdezettek, akik saját bevallásuk szerint betartották az előírásokat (vagyis a 10-es skálán az első öt pont valamelyikét választották), sem mindig figyeltek oda a maszkviselésre. A 3-mas, 4-es vagy 5-ös pontot megjelölők 35,6 százaléka, az 1-es és 2-es pontot megjelölőknek pedig a 19,9 százaléka beismerte, sosem viselt maszkot az ismerősökkel való beltéri találkozások során.

Az ellentmondás

A válaszadók önellentmondását Jana Lindbloom, az SAV Szociológiai Intézetének munkatársa azzal magyarázza, hogy a lakosság egy része sajátosan értelmezi az óvintézkedések betartását.

„Ha az intézkedések betartásának mértékét kizárólag az általános önértékelés alapján interpretálnánk, akkor azt hihetnénk, hogy Szlovákiában az emberek a szabályok szerint játszanak. Az általános értékelés és a konkrét helyzetekre adott válaszok ellentmondása abból fakad, hogy az emberek az óvintézkedések betartását elsősorban a nyilvános terekkel kötik össze, például a maszkviselés a boltokban vagy a hivatalokban. Azt, hogy a lockdown alatt is találkozunk az ismerőseinkkel, vagy hogy ez idő alatt nem viselünk maszkot, sokan nem tartják az előírások megszegésének”

– magyarázta az eredményeket Lindbloom.

Megjegyezte, éppen az ismerősökkel való találkozók azok a helyzetek, ahol a vírus a leggyorsabban terjed. Ez igaz volt a delta variánsra, és feltehetően még inkább igaz lesz az omikronra is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.