Mely energiafogyasztókon segítene az Ódor-kormány?

energia
Pozsony |

Ha csak az Ódor-kormányon múlna, a szlovákiai háztartások többsége jövőre a lakossági energiaszolgáltatás látványos drágulására számíthatna. Kiken segítene a szakértői kormány, és mi várhat azokra, akikről megfeledkezik az állam?

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy további kormányzati lépések nélkül, a szlovákiai családok jövőre az energiaárak drasztikus emelésére számíthatnak. Valós lépésekre azonban a jelek szerint csak a szeptemberi parlamenti választásokat követően felálló új kormány részéről számíthatunk. Legalábbis erre következtethetünk a gazdasági tárca által kiadott legfrissebb nyilatkozatból, amelyből kiderül, hogy csak az erre valóban rászoruló családokon segítenének. „A gazdasági tárca tudomásul veszi az Árszabályozási Hivatal legutóbbi elemzését az energiaárak lehetséges jövő évi emelkedéséről. Ami a 2024-es energiaárakkal kapcsolatos állami támogatásokat illeti, minisztériumunk a kormány által jóváhagyott programnyilatkozat alapján jár el, növelve a támogatások célzottságát, spórolásra ösztönözve a fogyasztókat” – nyilatkozta Mária Pavlusík, a gazdasági tárca szóvivője.

Radoslav Igaz, az ÚRSO szóvivője a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy a szlovák kormány rendkívüli intézkedéseinek hiányában a háztartások számára a villamos energia fogyasztói ára 2024-től átlagosan 81%-kal emelkedhet a mai árakhoz képest, a gáz esetében pedig akár 110%-os drágulás is elképzelhető. A Pravda napilap számításai szerint azoknak, akik a gázt csak főzésre használják, egy ekkora drágulás sem számítana nagyobb érvágásnak. Egy olyan család, amely gázzal főz, és az éves fogyasztása 57 köbméter, idén ezért áfa nélkül átlagosan 78,55 eurót fizet, ami – az ÚRSO által jelzett drágulást figyelembe véve – jövőre nagyjából 160 euróra nőhet, vagyis havonta nem egész 7 eurós többletköltséggel számolhatunk. Más a helyzet azok esetében, akik a gázt fűtésre, főzésre és vízmelegítésre használják. Ha az éves fogyasztásuk 2710 köbméter, akkor idén ezért áfa nélkül nagyjából 1357 eurót fizettek. Ha ez az összeg jövőre megduplázódik, az ilyen család havi többletköltsége eléri a 113 eurót, ami a családok tetemes részének már komoly fejfájást okozna. (mi, TASR, pravda.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?