Megtudhatjuk, ki húz hasznot a földekből

Micovsky
Pozsony |

Botrányok egész sorozata robbant ki az elmúlt hónapokban azzal kapcsolatban, hogy 
a földtulajdonosok tudta nélkül vettek fel agrártámogatásokat azok földjeire idegen cégek. A földművelésügyi tárca legújabb intézkedése 
az ilyen földtulajdonosoknak is segítséget jelent.

„Rendet kell tennünk a tulajdonviszonyokban, egyfajta nagytakarításra lesz szükség, amit az elődeim elmulasztottak. A minisztériumban ezért most azon dolgozunk, hogy a tulajdonviszonyokat átláthatóbbá tegyük” – nyilatkozta Ján Mičovský földművelésügyi miniszter. A szaktárca – a Szlovák Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatallal együttműködve – ezért egy olyan intézkedéssel rukkolt elő, amelynek köszönhetően a szlovákiai földtulajdonosok mostantól egy helyen ellenőrizhetik a földjeikkel kapcsolatos összes fontos információt, így többek között azt is, hogy kik jutottak hozzá közvetlen agrártámogatásokhoz a földjeik után.

A földekkel kapcsolatos információkhoz bárki ingyen és regisztráció nélkül hozzájuthat a kataszteri hivatal honlapján (www.skgeodesy.sk) keresztül. A honlapon a térképes ügyfél (mapový klient ZBGIS) ikonra kattintva a térképes szekcióhoz jutunk, ahol a térkép feletti zöld ikonnal kiugró ablakban az ingatlankataszter (kataster nehnuteľností) menüpontot kell kiválasztani. Ezen belül tovább lehet válogatni az egyes rétegek között. Akinek ez első látásra túl bonyolultnak tűnne, nem árt tudnia, hogy az említett honlap nyitólapján szereplő újdonságok között az új alkalmazás használatának a részletes útmutatója is szerepel. Ez utóbbi megtalálható a földművelésügyi tárca honlapján (www.mpsr.sk) is.

„A kataszteri térképet három új réteggel bővítettük. Ezeknek köszönhetően fel lehet mérni, hogy mely földterületekre igényeltek agrártámogatást, és azt is, hogy ezt ki igényelte. Megtudhatják azonban azt is, hogy az adott régióban mekkora az átlagos földbérleti díj, vagyis, hogy milyen összegre számíthatnak, ha bérbe adják a földjeiket, és a föld minőségével kapcsolatos adatokat is közzétettük”

– mondta el Mária Frindrichová, a kataszteri hivatal elnöke. A kataszteri térképet összekötötték a Finstat céginformációs portállal (www.finstat.sk), a honlap látogatói így gyorsan felmérhetik az adott földterületre támogatást igénylő vállalkozás gazdasági mutatóit is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?