Megszűnt az egészségügyben az óvintézkedések túlnyomó többsége

Műtét
Pozsony |

Minimális az esélye annak, hogy Szlovákiában valaki az utcán koronavírussal fertőzött személlyel találkozzon, Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint a betegséget sikerült szinte teljesen kiirtani az országból. Ezért is szüntették meg az egészségügyben hatályos óvintézkedések túlnyomó többségét.

A minisztérium így azonnali hatállyal törölte a kötelező 14 napos karantént a tervezett műtéti beavatkozások előtt, a műtétek előtti kivizsgálásokat ismét elvégezhetik a kezelőorvosok vagy a belgyógyászok. A teszteket már csak olyan személyeknél fogják elvégezni műtét előtt, akik kockázatos pácienseknek számítanak – erről a kezelőorvos fog dönteni. 

Óvatosan a számokkal

„Az országban a teljes minimumra sikerült csökkenteni a fertőzöttek számát. Jelenleg az itt található minden fertőzött karanténban van, felügyelet alatt, tehát nincs esély, hogy az utcán találkozzanak ilyen emberrel” – mondta Krajčí. Igor Matovič kormányfő néhány napja még arról beszélt, az országban minimum kétezer olyan ember jár szabadon, akinél a fertőzés tünetmentes, ezért továbbra is nagy a veszély. Az egészségügyi miniszter tegnap hangsúlyozta: nem szerencsés ilyen számokról beszélni. „Ha ez igaz lenne, akkor sokkal több beteget találnánk a tesztelések során. Azok is, akik tünetmentesek voltak korábban, már kigyógyultak, ezért jelenleg már tényleg nincs mitől tartani” – reagált tegnap Matovič korábbi kijelentésére az egészségügyi miniszter.

Behozzák a lemaradást

Juraj Pechan sebészeti szakértő szerint az elmúlt hat hétben a kórházakban a műtétek körülbelül felét végezték csak el. „Ez csak átlag, voltak ugyanis olyan kórházak, ahol a vírussal fertőzött személyeket kezelték és ahol emiatt a tervezett műtétek csupán 20 százalékát végezték el. Június és a következő hónapok alatt nem tudunk mindent behozni, de év végéig ledolgozhatjuk ezt a lemaradást” – közölte Pechan. Évente körülbelül négyezer műtétet végeznek el az országban. 

Krajčí szerint az egészségügyben már minden visszatér a válság előtti időszakba, azzal a különbséggel, hogy indokolt esetben műtét előtt elvégzik a koronavírustesztet.

„Ugyanakkor szeretném, ha a rendelőkben az általános orvosok és tulajdonképpen minden orvos továbbra is betartaná azt, hogy a pácienseket konkrét időpontra rendelik be. Ezzel elkerülhetjük, hogy egyszerre sok ember gyűljön össze a rendelőkben. Jó lenne, ha a telefonos előrendelés a válság utáni időszakban is megmaradna”

– mondta a miniszter. 

A tárcavezető külön akarja jutalmazni azokat az orvosokat, akik a járvány idején fogadták a betegeket és nem zárták be rendelőiket. Sok, főleg szakorvos, ugyanis szerinte csak minimális számú pácienset fogadott, s a rendelőket hetekre bezárta. „Én személyesen fogom kezdeményezni, hogy azok, akik nyitva hagyták a rendelőket, kapjanak pénzbeli jutalmat” – közölte Krajčí.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?