Közélet
Macsicza Márk felvételei

Megint zengett az "Elég a Smerből!" a pozsonyi tüntetésen

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. május 4. 19:45

Pozsony | Mintegy huszonötezren, más források szerint tízezren emlékeztek meg a fővárosban a meggyilkolt Ján Kuciakról és Martina Kušnírováról. A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés újabb tiltakozó megmozdulásán a közmédia normalizációja volt a másik fontos téma.

A Tisztességes Szlovákiáért és a Nekünk Nem Mindegy kezdeményezés a Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére szervezett tüntetést a Szlovák Rádió épülete elé hirdette meg. Hozzávetőleg mintegy 2-3 ezres tömeg gyűlt össze, mely a megfordított piramis elől a Széplak utca érintésével vonult az Sznf térre. Itt a többezres tömeg tapssal, füttyszóval és különböző jelszavak skandálásával fogadta a vonulókat. Zengett az „Előrehozott választásokat!”, az „Elég volt a Smerből!”, a „Ficót dutyiba!” és a „Mondjatok le!”. 

A szólásszabadságért

Kilenc hét telt el Ján Kuciak és Martina Kušnírová brutális meggyilkolása óta, a két fiatal ma kötött volna házasságot – ezzel vette kezdetét a tiltakozó megmozdulás. A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés tagjai elismételték követeléseiket, mely szerint a politikának a polgárokat kell szolgálnia, elutasítják az normalizációt az RTVS-ben és előrehozott választásokat követelnek. A tüntetésen több napilap és hetilap főszerkesztője, újságírója kiállt az RTVS-ben dolgozó kollégáik mellett. Balog Beáta, a Sme napilap főszerkesztője arról beszélt, hogy Ján Kuciak halála óta gyakorlatilag semmi sem változott. Gyilkosait nem találták meg, az újságírók helyzete nem javult, sőt elkezdődött a normalizáció az RTVS-ben. Balog Beáta emlékeztetett két nemzetközi szervezet jelentésére is, melyben a független sajtó fontosságát hangsúlyozták, illetve bírálták a politikusoknak az RTVS híradására kifejtett nyomását. 
 

2018. május 4. 17:08

Ján Kuciak és menyasszonya emléke előtt tisztelegnek a tüntetők

Válaszokat várnak

A tüntetés szervezői számos kérdést intéztek a kormány képviselőihez. „Mit kezd a kormánykoalíció kormányuk botrányaival? Miért lakik Robert Fico még mindig az adócsaló Ladislav Bašternák lakásában? Gabriela Matečná miért nem vállalja a felelősséget a mezőgazdasági földek körül kialakult botrányokért? Mi itt maradunk és választ várunk a kérdéseinkre” – közölte Karolina Farská és Juraj Šeliga szervező, azzal, hogy a rendőrség és az ügyészség továbbra sem szerezte vissza a polgárok bizalmát.

A tüntetést számos polgári kezdeményezés és csoportosulás, köztük a kulturális élet képviselői, illetve a gazdákat képviselő szervezetek is támogatták. Valamennyien a korrupció felszámolásról beszéltek, kiálltak az újságírók mellett, és változásokat követeltek. A tüntetésen számos önkéntes gyűjtötte az aláírásokat az előrehozott választásokért. 

A főváros mellett az ország más településein is voltak kormányellenes tüntetések. Tiltakoztak Eperjesen, Homonnán, Turócszentmártonban, a részvétel ezekben a városokban csak néhány száz fős volt.
 

2018. május 4. 16:13

Újabb tüntetéshullám - traktorok blokkolják a forgalmat országszerte

„Nincs cenzúra”

Két órával az újabb fővárosi tüntetés előtt Jaroslav Rezník (SNS-jelölt) és a közmédia publicisztikáért és híradásért felelős vezetői is megszólaltak a közmédiában az utóbbi hetekben történt elbocsátásokról, nyílt levelekről. Rezník ismét kijelentette, hogy a közmédia szerkesztői szabadon dolgoznak, politikai nyomásgyakorlás nélkül. „Határozottan elutasítjuk a normalizációról és cenzúráról szóló állításokat” – jelentette ki az igazgató. Szerinte valaki éket akar verni a jelenlegi vezetés és a szerkesztők közé. Rezník szavait a vezetés többi tagja is igyekezett megerősíteni. Petra Stano Maťašovská, a rádió híradásért felelős főszerkesztője szerint a nyílt levelet megfogalmazó újságírók bedőltek kollégáik valótlan állításainak. Hana Lyons, a tévé híradásának vezetője állította, nem azért váltak meg a híradó négy külsős szerkesztőjétől, mert azok kritikusan fogalmaztak feletteseikről, és hangot adtak a véleményüknek. „Nem fogom részletezni, hogyan zajlott le a négyszemközti beszélgetés. Az okokat közöltem velük, nem fogom minősíteni azt sem, amit ők nyilvánosságra hoztak ezzel kapcsolatban” – közölte Lyons. 

Koncerttel emlékeznek

Szombaton Martina Kušnírová szülőfalujában a két fiatal emlékére emlékmisét tartanak, illetve Michal Kaščák, a Pohoda fesztivál szervezője számos elismert hazai művész részvételével szervez koncertet. 

Ibos Emese

Macsicza Márk

tüntetés
Önnek ajánljuk