Megérte még jóval a világjárvány előtt aranyba fektetni a megtakarításainkat

aranytömb

Nem bánták meg a döntésüket azok, akik hallgattak az aranyat a bizonytalan időkben is biztos befektetésnek tartó pénzügyi elemzőkre, az elmúlt időszak magas inflációja miatt ugyanis a készpénz értéke nagyot zuhant. Milyen hozamot értek el a megtakarításaikat aranyba fektetők?

A múlt héten robbant a hír, hogy soha nem látott rekordot döntött az arany piaci ára. Május 20-án a történelem során először érte el az unciánkénti (31,1 gramm) ára a 2449,89 dolláros szintet. „Amint a múltban a háborúk, bizonytalanságok és feszültségek idején, úgy most is azt láthatjuk, hogy a központi bankok és a tapasztalt befektetők az aranyat részesítik előnyben, biztonságos menedéknek tartva a nemesfémet. Akik ma az arany fontosságát kétségbe vonják, megkérdőjelezik az aranyat tartalékban tartó központi bankárok és nagybefektetők hozzáértését is. Márpedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint manapság a világ 30 legfejlettebb országából 26 aranyban is tartja a megtakarításait” – mondta el lapunknak Diana Janošťáková, a Golden Oak Trust nemesfém- kereskedő társaság kereskedelmi menedzsere. 

Arany vagy készpénz? 

Az elmúlt időszak látványos pénzromlása miatt ugyan Szlovákiában is egyre többen kezdtek el érdeklődni a nagyobb hozamot biztosító befektetések iránt, a felmérések azonban azt mutatják, hogy a lakosság nagy része megtakarításainak a jelentős részét még mindig folyószámlán, legfeljebb takarékszámlán tartja, sokan pedig otthon kuporgatják a pénzüket. Mit jelent mindez a gyakorlatban? „Képzeljük el, hogy húsz évvel ezelőtt 10 ezer eurónak megfelelő összeget helyeztünk el az otthoni széfünkben a nehezebb időkre. Nos, ez a 10 ezer euró talán még ma is ott lapul a széfünkben, az elmúlt időszak durva pénzromlása miatt azonban ennek a húsz évvel ezelőttihez viszonyított valós értéke mára 6300 euróra esett vissza, vagyis csaknem 4 ezer eurót veszített az értékéből” – figyelmeztet Janošťáková.

Mi történt volna abban az esetben, ha húsz évvel ezelőtt az említett összeget nem készpénzben tettük volna félre a széfünkben, hanem aranyba fektettük volna? „Aki húsz évvel ezelőtt 10 ezer euró értékben vásárolt aranyat, pontosabban 30 darab egy unciás érmét, mára ezek értéke 65 ezer euróra nőtt. A pénzzel ellentétben az arany ugyanis megőrzi az értékét. Más szóval, az arannyal 20 vagy 30 év múlva is minimum ugyanazokat a dolgokat tudom majd megvásárolni, mint ma” – mondta el a Golden Oak Trust szakembere. Szerinte az arany ráadásul olyan vagyontárgyként is hasznos, amit örökségként a gyermekeinkre hagyhatunk, de a nyugdíjcélú megtakarításokhoz is megfelelő eszköz. „Kevesen tudják, hogy az arany az elmúlt 20 évben több vagyont teremtett, mint az európai részvények” – tette hozzá Janošťáková. Szerinte a készpénztartalék ugyan fontos, azonban kockázatai is vannak, mivel az infláció alaposan megcsapolja. „Ha ma 1000 eurót teszünk félre, és a következő 30 évben az Európai Központi Bank által ideálisnak tartott 2 százalék körüli lesz az infláció üteme, akkor a most ezer eurós megtakarításunk értéke 30 év múlva 545 euróra esik vissza” – mondta el Janošťáková. 

Nem árt az óvatosság 

Mint minden befektetésnek, így természetesen az aranynak is megvannak a veszélyei. Befektetési arany vásárlásánál érdemes alaposan odafigyelni arra, hogy biztonságos helyen vásároljunk, és arra is, hogy milyen minősítés, tanúsítvány van mellékelve az aranyhoz. Ez ugyanis sokféle fémmel ötvözhető, és már pár százalékos eltérés is óriási veszteségeket okozhat. Magánszemélytől és gyanús internetes oldalakról ezért kockázatos vásárolni. A szakemberek szerint a két legfontosabb szempont a befektetési arany esetében, hogy nem szabad hirtelen felindulásból vásárolni, és hirtelen meggazdagodásra se számítsunk. Az arany ára rövid távon nagy változásokon mehet keresztül, hosszú távon azonban lassan, de stabilan növekszik az árfolyama, vagyis aki gyors eredményre vágyik, annak másba kellene fektetnie a pénzét. És persze azzal is tisztában kell lennie, hogy a rövid idő alatt csábítóan nagy hozamot ígérő befektetéseknek a kockázata is jóval nagyobb annál, mint amit egy átlagos szlovákiai kisbefektető még elfogadhatónak tart. Hogy a nemesfémek vásárlásánál mi mindenre kellene odafigyelnünk, arról bővebben a szlovák nemesfémvizsgáló és hitelesítő hivatal honlapján (puncovyurad.sk) tájékozódhatunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?