Megéri elhalasztani a hitelfelvételt a gyorsan növekvő kamatok miatt?

bankjegyek
Pozsony |

Az egyre magasabbra kúszó kamatok miatt ma már mindenki alaposan átgondolja a hitelfelvételt, idővel azonban így is megugorhat a bedőlt kölcsönök aránya – derül ki a szlovák jegybank legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentéséből. Mit ajánlanak a szakemberek a hitelfelvételt fontolgatóknak?

„A hitelfelvevőkkel szemben támasztott szigorúbb feltételek már meghozták az eredményüket: csökkent az új lakáshitelek iránti kereslet, és ezzel párhuzamosan lelassult az ingatlanpiac is. A kamatlábak ráadásul az elmúlt egy évben a tíz évvel ezelőtti szintre emelkedtek, miközben a hitelkamatok növekedése leginkább a jelzáloghitelek iránti visszafogottabb keresletben mutatkozott meg” – mondta el Vladimír Dvořáček, a jegybank felügyeleti és pénzügyi stabilitási főosztályának az ügyvezető igazgatója, aki szerint az idei első negyedévben nyújtott jelzáloghitelek összege 31%-kal csökkent az előző három év átlagához képest. A lakáshitelek volumene 2022 negyedik negyedévétől 2023 első negyedévéig 1,06 milliárd euróról 870 millió euróra csökkent.

Csökkenő bevételek

Az infláció miatt látványosan csökkent a szlovákiai családok reáljövedelme, ami elsősorban azoknak okoz majd gondot, akiknek a hiteltörlesztés miatt egyébként is az egekbe szöknek a kiadásaik. A jegybank előrejelzése szerint egy átlagos ügyfél, aki eddig például havonta nyolcszáz eurót fizetett vissza a banknak, egy év múlva már ezerkétszáz eurót fog fizetni. A havi törlesztőrészletek erőteljes növekedése miatt a lakosság egy része így egész biztosan elszegényedik.

„Három éven belül arra számítunk, hogy a háztartások 6 százalékának lesznek pénzügyi nehézségei a lakáshitelek és körülbelül 9 százalékának a fogyasztási hitelek törlesztésével”

– állítja Marek Ličák, a jegybank pénzügyi stabilitási osztályának az igazgatója. Jelenleg a jelzáloghiteleknek csak az 1,1 százalékát, a fogyasztási hiteleknek pedig a 6,9 százalékát nem tudják fizetni az ügyfelek.

A fogyasztási hitelek kamatai a jelzáloghitelekéhez képest később kezdtek el emelkedni, és a növekedési ütemük is mérsékeltebb. „A fogyasztási hitelek állománya enyhén még nőtt is, ami azonban nagyrészt csak annak köszönhető, hogy már kevesebben váltják ki a drágább fogyasztási hitelüket jelzáloghitellel” – figyelmeztet Dvořáček. A kereslet lassulása a vállalkozásoknak nyújtott hiteleknél is érzékelhető, amelyeknél szintén dinamikusan emelkednek a kamatok.

A bankok jól vannak

A pénzintézetek egyre kockázatosabb lakáshiteleket adnak el, hogy minél több pénzt keressenek. A jegybank egyelőre azonban nem tervezi, hogy tovább szigorítson a hitelnyújtás feltételein. Az ok: a bankok rekordnyeresége. Az idei év első három hónapjában a szlovákiai piacon működő pénzintézetek 229 millió eurós adózás utáni nyereséget értek el, ami minden idők legmagasabb értéke. Csak összehasonlításképpen: a múlt év azonos időszakában a bankoknak 138 millió eurót sikerült keresniük. A nem teljesítő hitelek várható növekedése tehát nem lesz jelentős hatással a pénzügyi szektor stabilitására. Szélsőséges esetben csak a bankok rekordnyereségét fogja csökkenteni.

„Az emelkedő kamatlábaknak köszönhetően a bankok jövedelmezősége is növekszik, így ha a bedőlő hitelek miatt lesz is valamilyen veszteségük, azt képesek lesznek pótolni a pluszbevételekből”

– mondta Ličák. Szerinte a bankok nagyfokú ellenálló képességét igazolja mind a tőkemegfelelésük, mind a jövedelmezőségük kedvező alakulása. „A bankok tőkemegfelelése 2022 második felében 19,6%-ra nőtt, ami a járvány előtti szint felett van” – tette hozzá Ličák.

Bizonytalan jövő

A szakemberek szerint jelenleg nem túl észszerű dolog jelzáloghitelt felvenni, a magas kamatlábak ugyanis hosszabb távon nagy valószínűséggel csökkenni fognak, amint az inflációt sikerül visszafogni. A kérdés csak az, hogy ez mikor fog bekövetkezni. A banki elemzők többsége ezt a jövő év végére jósolja, hogy a jóslatuk beválik-e, az azonban egyelőre kérdéses. „Még mindig rendkívül bizonytalan a helyzet. Az inflációval vívott csatát még messze nem nyertük meg, és a kamatemelések egyelőre folytatódnak” – figyelmeztet Peter Kažimír jegybankelnök.

Pénzügyi tippek

Mit tehetnek azok, akik korábban vettek fel hitelt, és a kamatrögzítés megszűnése után látványosan megugornak a költségeik? Marek Sokol, a Universal brókerház hitelezési ágazatának a szakembere szerint minden attól függ, milyen feltételeket szab a bankunk, a piacon azonban még mindig vannak olyan pénzintézetek, amelyek érdekes kedvezményeket kínálnak a refinanszírozásra. Sokol ezért azt javasolja, hogy nézzünk utána az alternatív ajánlatoknak, és ne fogadjuk el automatikusan a jelenlegi bankunk feltételeit.

„Ez az egyik ok a sok közül, amiért fontos, hogy olyan pénzügyi közvetítővel konzultáljunk a rendelkezésre álló lehetőségekről, aki jól ismeri az egyes bankok előnyeit és hátrányait”

– tette hozzá a pénzügyi szakember.

A jegybank legutóbbi felmérése szerint az új jelzáloghitelek medián kamatlába 2022-ben évi 1 százalékról 3,8 százalékra emelkedett. A kamatok meredek emelkedése miatt a törlesztőrészletek jelentősen megugrottak, ezért, ha lejár a rögzített kamatunk, a legnagyobb kérdés, hogy milyen időszakra érdemes rögzíteni az új kamatszintet. A legrövidebb rögzítés a piacon az egyéves fixáció. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a rögzített kamatok magasabbak. „A mai napig nagyon nehéz megjósolni a kamatlábak jövőbeli alakulását, de még mindig nagyon valószínű, hogy a következő hónapokban enyhe emelkedésre számíthatunk. Csak ezután stabilizálódhat a piaci helyzet” – mondta Sokol, aki azt tanácsolja az új otthonra vágyóknak, hogy ne halasszák el az ingatlanvásárlást, ha a halasztás csak rövid időszakra szól, közben ugyanis a hitelek tovább drágulhatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?