Közélet

Még mindig megéri informatikát tanulni

Pozsony | Továbbra is az informatikusok iránt a legnagyobb az érdeklődés a szlovák munkaerőpiacon, és még mindig ez tartozik az egyik legjobban kereső szakmák közé – derült ki a platy.sk portál elemzéséből.
Nagy Roland

2021. augusztus 10. 12:21

informatika
- TASR-felvétel

A portál szerint a szlovák munkaerőpiacon az elmúlt fél évben – főként a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt – kisebb volt az érdeklődés a frissen végzett egyetemisták iránt, de úgy tűnik, csak egy rövid távú csökkenés volt, és a helyzet stabilizálódik.

A Profesia társaság felmérése alapján az elemzők összeállították, milyen egyetemek végzősei találnak a legkönnyebben állást a tanulmányaik befejezése után. A friss adatok azt mutatják, hogy még mindig a pozsonyi Közgazdaság-tudományi Egyetemről kijövő diplomások után kapkodnak leginkább a cégek, ez már tavaly is így volt. A második helyen a Szlovák Műszaki Egyetem áll, utána következik a Zsolnai Egyetem. Érdekesség, hogy az egyik legnevesebb intézménynek számító pozsonyi Comenius Egyetem csak a hatodik helyen található a listán. Az előző évhez képest ez nagy visszaesés, hiszen akkor még a harmadik volt.

Az elemzésben azt is vizsgálták, hogy mely egyetemi karok végzősei számíthatnak leginkább a munkáltatók érdeklődésére. Beszédes, hogy az első nyolc kar közül mindössze egy olyan akadt, amely nem az informatikai szakirányultsággal függ össze, ez pedig a Comenius Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara. Azoknak az egyetemistáknak szinte biztosan nem lesz gondjuk az elhelyezkedéssel, akik a Közgazdaság-tudományi Egyetem Üzleti Informatikai Karán (FHI EUBA), illetve a Szlovák Műszaki Egyetem Elektronikai és Informatikai Karán (FEI STU) tanulnak.

A pilóták legelöl

A platy.sk portál arra is rávilágított, hogy mely szakmákkal lehet a legjobban keresni. „A Profesia.sk korábbi felmérésből kiderült, hogy az emberek egyharmada nem abban a szakmában helyezkedik el, amit kitanult. Főleg azért, mert az adott ágazatban nem találnak olyan állást, ahol elégedettek lennének a fizetésükkel” – jegyezték meg az elemzők.

A 2021 első felében összegyűjtött adatok szerint az informatikusok iránt nemcsak hogy nagy az érdeklődés, de még mindig nagyon jól lehet keresni ezzel a szakmával. Jó fizetésre számíthatnak még a műszaki irányultságot választók, a banki szférában tanulók és a jogi egyetemre járó hallgatók is.

Ha viszont a konkrét béreket nézzük, akkor nem ezekből az ágazatokból kerül ki a legjobban fizető állás. Bár az elemzők hozzáteszik, hogy a fizetés nagysága függ az egyéni tapasztalatoktól, az adott régiótól, a cég nagyságától, és attól is, hogy állami vagy magáncégről van szó. Nagy általánosságban elmondható, hogy a pilóták keresnek a legjobban. Havi bérük eléri a 3990 eurót. A második helyen a gyógyszerészeti szaktanácsadók állnak, akik havonta átlagban 3755 eurós fizetésre számíthatnak, őket követik az informatikai mérnökök, 3500 eurós bruttó bérrel. Hasonlóan magas bérekre számíthatnak a programozók is, de az ügyvédi állással is jól lehet keresni.

Főiskola nélkül

Az elemzők megjegyezték, hogy a szlovák munkaerőpiacon nemcsak egyetemi diplomával lehet elhelyezkedni. Elmondásuk szerint nagy kereslet van a kétkezi munkások iránt is, és az ilyen szakemberek száma az utóbbi években egyre csak csökken. „Az olyan szakmák esetében, mint például az asztalos, az üveges vagy a favágó, az átlagbér meghaladhatja akár az 1400 eurót is” – zárták a portál szakértői.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hydina

Szétkapkodták a vásárlók a szalmonellás baromfihúst

Az autópályát ma délután négykor nyitják meg a forgalom előtt

VIDEÓ: Az M30-asnak köszönhetően végre Kassa és Pozsony is közvetlen összeköttetésbe került

Sulík Fico

Elmarad a Sulík leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülés

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Megalakult az új német szövetségi parlament

Megalakult az új német szövetségi parlament

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.