Közélet

Mečiar lett az egyik főgonosz

Pozsony | Az államok, nemzetek történetében van néhány kiemelkedő esemény, amely rövidebb vagy hosszabb időre meghatározza a sorsukat. Az erre reflektáló Osudové osmičky (Sorsfordító nyolcasok) című kötetet az IVO társadalomkutató intézet december 4-én mutatta be Pozsonyban, az Open Galleryben.
Sánta Szilárd

2018. december 5. 15:57

vladimír mečiar
- TASR-felvétel

A véletlen úgy hozta, hogy több sorsfordító esemény kerek évfordulóját ünnepeltük idén. Az évfordulókról megemlékezett a média, a szakemberek konferenciákat szerveztek és a politikusok is elmondták, mit gondolnak egy-egy eseményről. Hogyan viszonyul a mérföldkövekhez – 1918, 1938, 1948, 1968, 1988 és 1998 – a nagyközönség, és miként értékeli a korszakok meghatározó szereplőit, vezéralakjait? Mit árul el a jelenről a múltértelmezésünk és a történelmi narratíváink? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az Osudové osmičky (Sorsfordító nyolcasok) című karcsú kötet két szerzője, Grigorij Mesežnikov politikai elemző, az IVO társadalomkutató intézet igazgatója és Zora Bútorová szociológus, az intézet munkatársa. Az új kiadvány a 2018ban végzett kutatás eredményeit foglalja össze. A szerzőpáros tegnap reggel a kutatási eredményekből mazsolázott a pozsonyi Open Galleryben, a könyv megjelenését a Konrad Adenauer Alapítvány támogatta. A kutatás fókuszában egy összehasonlító elemzés állt: vajon hasonlóan látják-e a szlovákok és a csehek az újkori történelmüket. Mindketten pozitívan értékelik a demokratikus változást és korszakot, és elutasítják a totalitariátus és elnyomó rendszereket. A csehek azonban kritikusabbak, határozottabban foglalnak állást, ellenben a szlovákok visszafogottabbak, többször középre pozícionálták a választ, ami az óvatosság, a bizonytalanság vagy a tájékozatlanság jele lehet. 

A szlovákok a legpozitívabban a Szlovák nemzeti felkelést (1944) értékelik, ezt követi az önálló Szlovák Köztársaság megalakulása (1993), a bársonyos forradalom (1989) csupán a harmadik a sorban. A cseheknél viszont messze a legjobb a bársonyos forradalom megítélése, a második pedig az első Csehszlovák Köztársaságé. 

Az Osudové osmičky (Sorsfordító nyolcasok) kötet borítója - A szerző felvétele

A szlovákok a legsötétebb időszaknak Csehszlovákia 1968-as megszállását tartják, és egy kisebb meglepetés, hogy a második helyen Vladimír Mečiar 1994–1998-as kormányzása van – a korábban népszerű miniszterelnök megítélése ma nagyon kritikus. 

A gazdagon adatolt kötet kronológiai sorrendben ismerteti 1918-tól 1998-ig a sorsfordító események és a történések alakítóinak megítélését, értékelését. A múlthoz való viszonyt a felmérés a parlamenti politikai pártok támogatói körében is mérte. A könyvbemutatón elhangzott, az iskolázottságnak nincs meghatározó szerepe abban, hogyan ítélnek meg egy-egy korszakot. 

Zora Bútorová azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatásba bevont legfiatalabb korosztály, a 18–24 évesek ismeretei hiányosak, ezért gyakran nem tudtak állást foglalni, értékelni. Intő jel, hogy a közös múltunk iránt egyesek teljes érdektelenséget mutatnak, másoknak torz elképzelései, értelmezései vannak. A teljes kötet az IVO társadalomkutató intézet oldalán olvasható. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
FFP2

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

autóbaleset

GALÉRIA: Halálos áldozatot követelő autóbaleset történt Nagytapolcsánynál

Andrej Danko

Az SNS szerint Szputnyik V vakcinaszállítmány érkezik Szlovákiába

Sorozatos kommandós akciók Dél-Szlovákiában, 13 személy őrizetben

Hamis kommandósok raboltak ki egy családot Nagyszombatban, több mint 10 000 euró a kár

régi fotók

VIDEÓ: Életre hívná a régi családi fotókat? A mesterséges intelligenciával ezt megteheti

UFO

VIDEÓ: UFO-t láttak egy amerikai repülőgépből - a hírt az FBI is megerősítette

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.