Matovič incidensére hivatkozva korlátozzák a média parlamenti munkáját

matovic kp

Korlátozzák a média élő parlamenti bejelentkezéseit mindaddig, amíg Michal Šipoš, a Szlovákia mozgalom frakcióvezetője hivatalosan nem kezeskedik azért, hogy frakciójának tagjai nem fogják megzavarni más politikusok sajtónyilatkozatait – közölte Peter Pellegrini (Hlas) házelnök.

Pellegrini elmondta, amíg nem kapja meg Šipoš hivatalos állásfoglalását, a média csak a parlament könyvtárában és a sajtószobákban készíthet felvételeket a képviselőkkel. A házelnök így akarja megelőzni a további incidenseket.

„Amint Michal Šipoš, a Szlovákia mozgalom frakcióvezetője garantálni tudja, hogy frakciójának minden tagja tartja magát a tisztességes viselkedés elemi szabályaihoz, megszüntetjük ezt a korlátozást” – mondta Pellegrini.

Az intézkedés oka, hogy szerdán Igor Matovič (Szlovákia) röviddel egy élő bejelentkezés előtt vulgáris szavakat használva megzavarta a nyilatkozni készülő Ján Mažgútot, a Smer képviselőjét.

Matovič a sajtótájékoztatón úgy reagált, ha Pellegrini teljesíti két ígéretét, amit a kampány során tett, lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Az egyik ígéret az volt, hogy idén karácsony előtt 640 euró összegű 13. nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, valamint hogy nem veszi el a szülői nyugdíjat.

A Slovensko mozgalom elnöke hozzátette, az incidensre azért került sor, mert Mažgút sértegetésére reagált. Matovič elnézést kért mindenkitől, akiket megsértett a szavaival. Pellegrini cselekedetét zaklatásnak minősítette, és úgy véli, a kollektív bűnösség elvét akarja alkalmazni az újságírókkal, a parlamenti képviselőkkel és a lakosokkal szemben, akiknek joguk van hozzáférni az információkhoz. „Nem normális dolog egy akváriumba zárni a sajtót, amikor egy hatalmas csarnok van a hátunk mögött" – mondta. Pellegrini szerinte helytelenül és aránytalanul kezeli a helyzetet, és az egyéni konfliktust arra használja fel, hogy kiiktassa a kevésbé kezes médiumokat.

Az SaS képviselői kijelentették, hogy a korlátozás alkotmányellenes. „Szlovákiában veszélyben a jogállamiság" – mondta Mária Kolíková (SaS), és rámutatott, milyen más lépéseket tesz az új kormány. Úgy fogalmazott, hogy Robert Fico (Smer) miniszterelnök krédója „a hazugság, a bosszú, és mindannak a tagadása, aminek a jogállamisághoz köze van”. Ondrej Dostál (SaS) azt mondta, ez a döntés a sajtó munkájába való jelentős beavatkozás, amivel sérül a lakosságnak a közügyekről való tájékozódáshoz fűződő joga. Kijelentette, hogy a parlament ezzel beavatkozik az alkotmány által garantált jogokba és szabadságjogba, és nemcsak a sajtót korlátozza, hanem tévénézőket és az újságolvasókat. Az SaS nem lát jogi alapot arra, hogy a parlament ilyen korlátozást vezessen be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?