Matovič dulakodásba keveredett, de azt állítja, nem ő kezdte

Károly Zsolt felvétele
Pozsony |

Kedden este a parlament előtt dulakodásba keveredett Igor Matovič a transzneműek jogaiért tüntetőkkel. Az OĽaNO vezetője szerint nem ő provokálta a demonstrálókat.

A személyi számokról szóló törvény módosítása ellen tüntetett 200-300 személy. A módosítás a transzneműek számára lehetetlenné tenné, hogy nemváltoztatás esetén új személyi számot kapjanak.

A dulakodás

Matovič és a tüntetők közötti konfliktus akkor alakult ki, amikor az OĽaNO vezetője éppen a parlament épületéből a mozgalom közeli székházába tartva egy interjút adott. A demonstrálók vulgárisan sértegették őt, többen lökdösték is. „Szégyen, szégyen” – skandálták a tüntetők és fasisztának nevezték a politikust. Matovič a Facebook-oldalán egy rövid videót is publikált az esetről. A telefonját, amellyel a felvételt készítette, egy rövid időre az egyik tüntető kitépte a kezéből. Végül a rendőröknek kellett beavatkozniuk, akik szétválasztották a feleket. Matovič primitivnek, vulgárisnak és arrogánsnak nevezte a tüntetőket.

Szerdán kora délután aztán az OĽaNO vezetője és több parlamenti képviselője az ügy miatt sajtótájékoztatót tartott. Matovič visszautasította a bulvársajtóban megjelent állítást, miszerint ő provokálta volna ki a konfliktust. A Plus jeden deň napilapot a valóság manipulálásával gyanúsította. A poltikus arról számolt be, egyes tüntetők azzal fenyegették meg őt, hogy megölik, de le is köpték őt. Ennek ellenére nem tervez feljelentést tenni, ugyanakkor arra szólította fel az eset szemtanúit, hozzák nyilvánosságra az incidensről készített videofelvételeiket. Az agresszív tüntetőket majmoknak nevezte. „Sajnálom a történteket, főleg az LMBTQ közösség tisztességes része miatt” – mondta. Szintén sajnálatosnak nevezte, hogy a tiltakozás szervezője nem ítélte el a tüntetés agresszív résztvevőinek viselkedését.

Az OĽaNO vezetője azonban még az év elején több olyan kijelentést is tett, amelyek a szexuális kisebbségek jogegyenlőségéért dolgozó aktivisták, vagy közvetlenül az LMBTQ-közösség ellen irányultak. A tavaly októberben, a pozsonyi Vár utcai Tepláreň bárban történt kettős gyűlöletgyilkosság után Matovič a közösségi oldalán arról írt, az LGBTQ közösség jogegyenlőségéről szóló nézeteket „betegnek” tartja. „Egy harmadik WC? Ez beteg” – jelentette ki. Majd azzal riogatott, egyes „beteg emberek” a kiskorúak számára elérhetővé szeretnék tenni a nemváltoztatás folyamatát. A valóságban azonban nincs ilyen törekvés.

Az ellentmondásos törvény

A mostani demonstráció az LMBTQ-közösség második ilyen tiltakozó nagygyűlése volt, a tüntetők kedden a pozsonyi Sznf térről vonultak a törvényhozás épülete elé. Az ellen a törvénymódosítási-javaslat ellen tiltakoztak, amelyet a parlament március 21-én 87 képviselői szavazattal fogadott el és amely csak akkor tenné lehetővé jogilag a nemváltoztatást és ezzel a személyi szám hivatalos megváltoztatását, ha „olyan genetikai tesztet nyújt be az illető, amely kimutatja, hogy a nemét a múltban helytelenül határozták meg". Ezzel lényegében lehetetlenné válna, hogy valaki a felnőttkori nemváltoztatás után új személyi számot kapjon. Az indítványt az ultrakonzervatív Anna Záborská (Kresťanská únia, OĽaNO frakció) nyújtotta be.

A demonstráció szervezői a sajtóközleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslat orvosi nonszensz. A jelenlegi tudományos ismeretek alapján ugyanis még az orvosszakmai közösség is egyetért azzal, hogy genetikai vizsgálattal nem lehet 100 százalékos biztonsággal meghatározni a nemet. A nem meghatározásába sok más szempont is beletartozik. A szervezők szerint ennek a törvénynek az egyetlen célja, hogy a transznemű személyeket megfosszon bizonyos jogi lehetőségektől. Az LMBTQ-közösség célja, hogy megvédjék a társadalom valamennyi kiszolgáltatott csoportjának a jogait és a szabadságukat. Rámutatnak, a transz jogok emberi jogok egyben is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?