Mától kötelező reszpirátort viselni minden zárt térben

FFP2

A lakásunkon kívül hétfőtől kötelezően reszporátort vagy hasonló eszközt kell viselnünk minden zárt térben - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője.

Az utcán, a szabadban továbbra is lehet textil szájmaszkot viselni, illetve sállal vagy kendővel eltakarni a szájat és az orrot.

Nem kell reszpirátort hordaniuk az alsó tagozatos alapiskolásoknak. Ez a kivétel vonatkozik a börtönben, őrizetben lévő személyekre is. Nekik elég egyszerű szájmaszkok viselniük.

A harmadik és negyedik kategóriába sorolt, veszélyes munkát végező személyeknek sem kötelező a reszpirátor, például ahol hőnek vagy fizikai terhelésnek vannak kitéve. Ez vonatkozik azokra az alkalmazottakra is, akiknek a munkakörülményeik vagy a munkavégzés módja nem teszi lehetővé a légzésvédő maszk viselését. Ők egyszerű szájmaszkkal, kendővel vagy sállal fedhetik el a szájukat és az orrukat.

Zárt térben és a szabadban sem kell reszpirátort vagy szájmaszkot hordaniuk a hat év alatti gyerekeknek, a lakott területen kívül, a szabadban tartózkodóknak, ha öt méternél távolabb vannak más személyektől, akikkel nem laknak egy háztartásban. Sem szájmaszkot, sem reszpirátort nem szükséges viselniük a súlyos autizmusban, illetve a közepesen súlyos vagy súlyos mentális zavarban szenvedőknek és a hallássérülteknek.

Sportolás során sem kell maszkot viselni, és fényképezkedés során sem, a menyasszony és a vőlegény is leveheti a szertatás idejére. Kivétel vonatkozik a művészeti előadások fellépőire, a dokumentumfilmek szereplőire a forgatás alatt, a jeltolmácsokra, valamint azokra a munkavállalókra, akik egyedül vannak a munkahelyükön.

Az STN EN 149 + A1 szabvány szerinti, legalább FFP2 besorolású, kilégzőszelep nélküli reszpirátor viselése kötelező a voltokban, a városi tömegközlekedési eszközökön, a vonaton vagy a távolsági buszon is. A Közegészségügyi Hivatal szerint a KN95 vagy N95 jelzésű reszpirátor is megfelel az Európai Unióban érvényes követelményeknek. A szájmaszk hitelesített, ha a „CE” jelölés után négyjegyű szám következik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?