Közélet

Matečná rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezet be a lengyel hús miatt

Pozsony | Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter rendkívüli biztonsági intézkedés bevezetésére utasította az országos főállatorvost a lengyel marhahús behozatalával kapcsolatban. Péntektől minden szállítmányt laboratóriumi vizsgálatnak kell alávetni, és a hús csak az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) által elvégzett ellenőrzés után kerülhet forgalomba Szlovákiában. Erről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatott pénteken.
TASR

2019. február 22. 13:33

Frissítve
Illusztráció - Fotó: pixabay

Matečná hozzátette: az intézkedés visszavonásig marad érvényben. Jelenleg arra várnak, hogy lezáruljon a lengyelországi vágóhidak és a húsminőséget ellenőrző rendszer vizsgálata, melyet az Európai Bizottság felügyelői végeznek el.

A szigorú ellenőrzéssel a tárca arra reagál, hogy Csehországban, egy 700 kilogramm tömegű marhahús-szállítmányban szalmonellabaktériumokat mutattak ki. Szlovákiába ebből a szállítmányból 40 kilogramm hús érkezett, melyet azonban az ŠVPS ellenőrei lefoglaltak, így az nem jutott el a fogyasztókig.

Az élelmiszer-ellenőrök az agrártárca szerint azt fogják megvizsgálni, hogy a húsban fellelhetők-e baktériumok vagy gyógyszermaradványok, és hogy nem került-e sor kiolvasztott hússal való visszaélésre. Ellenőrzik továbbá a hús származási helyére vonatkozó címkét is.

2019. február 7. 17:13

Mikas: Az eddigi vizsgálatok alapján senki nem betegedett meg a lengyel hústól

„Minden átvevő, akihez lengyel hús érkezik, köteles a szállítmányt bejelenteni az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet elektronikus rendszerén keresztül legkésőbb 24 órával a szállítmány érkezése előtt. Az ŠVPS felügyelői mintát fognak venni a húsból, az átvevőnek pedig meg kell várnia a tesztek eredményét. A lengyel marhahúst csak azután engedhetik piaci forgalomba, hogy elvégezték rajta az egészségügyi vizsgálatokat” – fejtette ki Jozef Bíreš, az ŠVPS főigazgatója.

Az agrártárca közlése szerint az élelmiszer-ellenőrök a lengyel vágóhidakkal kapcsolatban kitört botrány óta folyamatos készültségben vannak. Eddig több mint 550, direkt a lengyel marhahúsra összpontosító ellenőrzést hajtottak végre. Vizsgálatnak vetik alá a raktárakban, kiskereskedésekben, csomagoló üzemekben, feldolgozóüzemekben található, valamint az úton lévő húst is, legyen szó bármilyen típusról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Belerúgott Čaputovába a magyar kormánysajtó

Keresik ezt a férfit, életveszélyben lehet

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Értékes pont, de nyerhettek is volna

Kevés hulladékot szeparálnak a galántai járásbeli falvakban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?