Közélet

Másképp finanszíroznák a kisiskolákat

Pozsony | Háromsávos támogatási rendszerre tett javaslatot Bukovszky László az oktatási intézmények finanszírozását szabályozó törvényjavaslat tárcaközi egyeztetésén.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 4. 13:49

Lezárult az oktatási intézmények finanszírozását szabályozó törvény módosító javaslatának tárcaközi egyeztetése, a tervezethez több mint 100 oldalnyi észrevétel érkezett. Az alacsony létszámú magyar iskolák finanszírozási kérdésének megoldására Bukovszky László (Híd) kisebbségi kormánybiztos egy háromsávos javaslattal állt elő. Észrevételében kifejti, a 150 főnél alacsonyabb létszámú nemzetiségi iskoláknál lépcsőzetessé kellene tenni a kiegészítő támogatásokat, melyek figyelembe vennék az 1–50, 50–100 és a 100–150 fős iskolák fenntartását. Vagyis a létszám alapján három csoportba sorolnák az iskolákat, és a jelenlegi kvótafinanszírozáshoz képest magasabb összeget kapnának. A kormánybiztos a kormányprogrammal érvel, amelybe bekerült, hogy a kormány 2016 és 2020 között rendszerszerűen megoldja az iskolák finanszírozását, ahogyan az is, hogy a vegyesen lakott területeken működő kisiskolákat kiveszi a kvótafinanszírozásból.
 
„Ha sikerül elérnünk, hogy ez a javaslat bekerüljön a tervezetbe, akkor kötelezővé válna ez a sávos támogatási normatív rendszer, és ezt pontosítja majd a már készülő kormányrendelet” – mondta Bukovszky, hozzátéve, hogy szerinte széles társadalmi, szakmai vitára lenne szükség a témában. „Információim szerint az oktatási tárcánál már dolgozik egy munkacsoport, és ígéretet kaptam arra is, hogy Peter Plavčan (SNS-jelölt) tárcavezető tanácsadó szervét is bevonják a munkába” – mondta a kormánybiztos, aki szintén aktívan részt kíván venni az egyeztetésben. „A kormányrendeletet, mely aprólékosan pontosítaná a javaslat megvalósítását, az új tanév előtt hagyhatják jóvá, és januártól lépne hatályba” – magyarázza Bukovszky László. (ie)
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Jahnátek

Kartellegyezség az uniós támogatásokért

Dacia

Szerb Fiat, szlovák Škoda és mexikói Audi?

Zuzana Čaputová

Čaputová továbbra is az önkéntes tesztelést szorgalmazza

Tomáš Drucker

Drucker azt kéri, legyenek nyilvánosak a központi válságstáb ülései

Peter Pellegrini

A Hlashoz kötődő képviselők ügyészt fognak választani főügyész-jelöltnek

Igor Matovič

A rendőrség foglalkozni fog Matovič horogkeresztes bejegyzésével

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.