Közélet

Már az álláshirdetésből kiderül az alapbér a jövő hónaptól

A cégeknek jövő hónaptól az általuk meghirdetett állásajánlatokban az alapbért is közzé kell tenniük. A szakemberek szerint az ötlet nem rossz, az ezzel kapcsolatos törvénymódosítás azonban elhibázott.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. április 23. 12:14

álláshirdetés
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

„Szlovákiában már most is egyre több az olyan állásajánlat, amely eleve tartalmazza a várható fizetésről szóló alapinformációkat” – nyilatkozta Ivana Molnárová, a Profesia.sk állásportál ügyvezető igazgatója. Jelenleg az összes állásajánlat 27 százalékánál teszik közzé a várható fizetést. „Nem rossz ötlet, hogy kötelezővé teszik a bérek közzétételét az állásajánlatokban, azonban az állam által választott forma elhibázott” – tette hozzá Martin Menšík, a Profesia.sk marketingmenedzsere. A módosítás szerint a munkáltatónak a várható alapbért kell feltüntetnie az állásajánlatban, és ezután a munkaszerződésbe kerülő összeg nem lehet ennél alacsonyabb. „Az alapbér az az alkalmazottnak adott fix összeg, amelyen a munkáltató nem változtathat a munkaszerződés módosítása nélkül. Az elfogadott jogszabály-módosítás azonban nem határozza meg, hogy a munkáltató az alapbért egy órára, egy hétre vagy egy hónapra számítva adja meg az állásajánlatban, ami félrevezető lehet az állás iránt érdeklődők számára” – mondta Menšík. Ráadásul több olyan ágazat is van, amelyben az alapbér rendkívül alacsony, és az ilyen állások igazi vonzerejét a különféle bérpótlékok teszik ki. Ezért a munkát keresők ezután sem tudják majd reálisan felmérni a várható fizetésüket.
 

Sok a betöltetlen állás, akár meg is duplázódhat a vendégmunkások száma

2018. április 23. 07:08

Sok a betöltetlen állás, akár meg is duplázódhat a vendégmunkások száma

„A legtöbb problémát a kisebb vállalkozásoknak okozzák majd az új szabályok” – mondta Menšík, szerinte az ezzel kapcsolatos kiszabható büntetések is sokak számára megsemmisítőek lehetnek. Akik ugyanis megfeledkeznek feltüntetni a várható alapbért, azokra akár 33 ezer eurós büntetést is kiszabhatnak.

Állásajánlatnak számít Menšík szerint minden olyan hirdetés, amely munkát kínál, és a munkáltató elérhetőségeit is tartalmazza. Tehát a változások a szórólapokon, újságokban és a reklámtáblákon közzétett álláshirdetésekre is érvényesek. (mi, TASR)
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.