Már a NAKA is nyomoz a belügyi tárca helikoptervásárlása miatt

A belügyminisztérium szerint az orosz–ukrán háború ellehetetlenítette az Mi-171 típusú helikopterek karbantartását, de hiába vásároltak egy újat, egyelőre nem használhatják
Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) eljárást indított a belügyminisztérium ellen közbeszerzési eljárás eredményének befolyásolásának gyanújával. Az ügy az év elején megvásárolt mentőhelikoptert érinti.

Az eljárás megindításáról Matúš Šutaj Eštok, a Hlas képviselője számolt be a közösségi oldalán, később a rendőrség a TASR-nek is megerősítette az információt. Šutaj Eštok két hónappal ezelőtt tett feljelentést, mivel a belügyminisztérium hagyományos közbeszerzési eljárás kiírása nélkül szerzett be egy Leonardo AW189 típusú mentőhelikoptert. A szerződést még tavaly decemberben írta alá az akkori belügyminiszter, Roman Mikulec (OĽaNO-jelölt), éppen azon a napon, amikor a parlament megvonta a bizalmat a Heger-kabinettől.

Két új helikopter

A helikoptervásárlással kapcsolatos első hírek még tavaly júliusban jelentek meg, amikor a kormány jóváhagyta a belügyminisztérium javaslatát az új járművek beszerzéséről. A tárca magyarázata szerint összesen három mentőhelikopterrel rendelkeznek, de abból az egyik már működésképtelen, a másik két, Mi-171 típusú jármű pedig orosz gyártású, ezeknek a karbantartása és üzemeltetése pedig az orosz–ukrán háború kirobbanása óta problémákba ütközik. Éppen ezért minél gyorsabban meg kellett oldani a pótlásukat. Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője hangsúlyozta, nem engedhetik meg maguknak, hogy a következő években mentőhelikopter nélkül maradjanak.

Ezek segítenek az emberek mentésében, a tűzoltásban vagy akár a határvédelemben is

fogalmazott.

A tárca ezért úgy döntött, hogy a hagyományos közbeszerzési eljárás helyett úgynevezett közvetlen tárgyalási eljáráshoz folyamodik, vagyis egyenesen felkereste azokat a cégeket, amelyektől a járműveket be akarta szerezni. Eliášová kiemelte, a belügyminisztériumban gondosan elemezték a piaci lehetőségeket, és csak ezt követően szólították meg a legmegfelelőbbnek tartott cégeket.

„A becslések szerint a közbeszerzési eljárás legalább 12 hónapig tartana. Az efféle járművek leszállítása általában további 16–24 hónapig húzódik, maga az üzembe helyezés pedig 6–12 hónapot vesz igénybe”

– jelentette ki a szóvivő. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos pályázati úton akár 3–4 évig is eltarthatott volna a helikopterek beszerzése, vagyis fennállt a veszély, hogy a tárcának két évig nélkülöznie kellene ezeket a kulcsfontosságú járműveket.

A kormány a belügyminisztérium javaslatára tehát úgy döntött, hogy egy brit cégtől 16,3 millió euró értékben vásárol egy Leonardo AW 139 típusú helikoptert, egy lichtensteini cégtől pedig egy Leonardo AW 189 típusú járművet, amelyért 13,1 millió eurót fizet (mindkét összeg magába foglalja a pilóták kiképzését is).

Az ÚVO közbeszólt

Pár nappal később azonban a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) leállította az eljárást, és addig megtiltotta a szerződések aláírását, amíg át nem vizsgálják az üzletet.

Fontos elmondani, hogy a hivatalhoz több kifogást is eljuttattak, amelyekkel foglalkoznunk kell

mondta Jana Zvončeková, az ÚVO szóvivője. A Pravda napilap információi szerint egy konkurens cég, az amerikai helikoptereket gyártó Bell vállalat jelentkezett a hivatalnál, de a tárcát több biztonságpolitikai szakértő is bírálta, amiért régi típusú járműveket vásárol, ráadásul különböző cégektől, ez pedig csak bonyolítja a karbantartást.

Az ÚVO ellenőrzése tavaly októberben zárult le, és a hivatal leállította a minisztérium által kezdeményezett üzletet. A tárca fellebbezett, de az ÚVO megerősítette a döntését. Ennek ellenére a minisztérium tavaly decemberben ismét felvetette a kapcsolatot a lichtensteini céggel, és végül lebonyolította az üzletet, vagyis megvásárolta a Leonardo AW189 típusú mentőhelikoptert a már említett 13,1 millió euróért.

Tilos használni

A döntés azonban nem maradt következmények nélkül, a Bell Trexton cég panaszt nyújtott be a Malackai Járásbíróságon, amely idén februárban úgy döntött, a szerződés átvizsgálásáig ideiglenesen megtiltja a megvásárolt helikopter használatát. Ezt követően tett Šutaj Eštok feljelentést, amelynek eredményeként a NAKA most megkezdte az eljárást. A képviselő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a hatóság megmutathatja, hogy valóban autonóm módon működnek és képesek politikai nyomás nélkül is teljesíteni a feladatukat. A rendőrség a nyomozásra való tekintettel egyelőre nem osztott meg bővebb információkat.

A minisztérium a legfrissebb állásfoglalásában továbbra is kitart amellett, hogy a törvényekkel összhangban járt el, és a helikopter beszerzésére szükség volt az állampolgárok védelmének bebiztosítása érdekében. Ivan Šimko, a hivatalnokkormány frissen kinevezett belügyminisztere azt mondta, részletes elemzés alá veti a szerződést.

A tárca egyébként megerősítette, hogy a másik, Leonardo AW 139 típusú helikopter beszerzése sem sikerült, mert az ÚVO nem hozott időben döntést, a brit cég pedig már nem árulja a járművet. A tárcának nincs tudomása arról, hogy pontosan mi lett a helikopter sorsa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?