Májustól újra lesz ingyenebéd

ingyenebéd

A parlament kedd délután jóváhagyta a Sme rodina hirtelen benyújtott javaslatát.

Májustól újra az állam fogja támogatni az óvodák utolsó évfolyamának, valamint az általános iskolások diákjainak étkeztetését, döntötte el kedden a parlament.

A javaslat értelmében a támogatás összege az óvodások esetében fejenként 1,4 euró, az alsó tagozatosoknál 2,1 euró, a felső tagozatosoknál pedig 2,3 euró. A támogatást a szülőknek akkor kell kérvényezniük, amikor az iskolai étkeztetésre jelentik be a gyermeküket.

Az, hogy az ebéd teljesen ingyenes lesz-e, egyelőre nem tisztázott, az állam ugyanis csak az ételek hozzávalóinak árát téríti. Arról, hogy ehhez a szülőknek mennyit kell hozzáfizetniük, az az önkormányzat dönt, amely alá az érintett iskola vagy étkezde tartozik.

Az intézkedés 110 millió euróba kerül az államnak, amelyre Igor Matovič (OĽaNO) expénzügyminiszter szerint már elkülönítették a forrásokat a költségvetésből, mégpedig a különadókból, ill. újra jöhet a bankadó.

A javaslat kissé váratlanul került a parlament napirendjére: Petra Krištúfková, a Sme rodina képviselője nem önálló javaslatként, hanem az anyagi szükséghelyzetben lévők segélyezéséről szóló törvény módosításaként terjesztette be a képviselők elé. Krištúfková az indoklásban úgy fogalmazott, a folyamatosan növekvő megélhetési költségek – pl. a dráguló energia- és élelmiszerárak – indokolják az állami segítség újbóli bevezetését.

Az ellenzéki képviselők szerint azonban a javaslat elfogadása a koalíció választás előtti kampányának része. Még az előző kormány idején a Smer is elfogadott egy ilyen módosítást, ám az új kormány eltörölte azt, mondván, az intézkedés nem elég széles körű. Ján Richter, a Smer képviselője a vita során azt mondta Krištúfkovának, ezzel a javaslattal megvonta a bizalmat Milan Krajniak munkaügyi minisztertől.

„Mert ő volt az, aki módosította az ebédek támogatását. Ki kell mondaniuk, hogy hibázott, és neki is ki kell mondania, hogy hibát követett el”

– mondta a volt munkaügyi miniszter.

Krištúfková szerint Milan Krajniak nem hibázott és a támogatás megszüntetése nem az ő ötlete volt. „Az akkori koalíciós partner, az SaS szabta azt a feltételt, hogy meg kell szüntetni az ingyenebédet. Az SaS már nincs a koalícióban, ezért visszaállíthatjuk az étkeztetés támogatását” – reagált a Sme rodina képviselője.

(nar, TASR, HN)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?