Közélet

Magyar határzár: a zöldhatáron is ingáznak

Budapest/Pozsony | A kaotikusan működő magyar határzár miatt újra torlódások vannak az átkelőkön, s volt, akit nem engedtek felszállni a Budapestre tartó gépére. Akadnak olyanok is, akik a korlátozást megelégelve a zöldhatár felé vették az irányt. Mindeközben a járvány megfékezése szempontjából kétes az határzár hatékonysága. A szlovák külügyminiszter szerint a határok lezárása helyett más megoldásokat kell keresni.
Czímer Gábor

2020. szeptember 10. 18:44

A magyarországi intézkedések óta többször is dugó alakult ki az átkelőkön ⋌(TASR)
A magyarországi intézkedések óta többször is dugó alakult ki az átkelőkön (TASR)

Már 12 magyar–szlovák átkelő van nyitva, de a budapesti kormány által legalább szeptember végéig fenntartott határzár miatt az átkelés körülményei szinte óráról órára változnak. Általánosan igaz, hogy a magyar hatóságok hol szigorúbban, hol lazábban ellenőrzik az utazókat. Eközben a koronavírus már a lezárás előtt is főleg Magyarországon belül terjedt.

Azokban a Facebook-csoportokban, ahol a határátlépéssel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg, azt természetesen nem verik nagydobra, hogy hol kelnek át a zöldhatáron, mert ellenőrizné ezeket a helyeket a magyar rendőrség, de az biztos, hogy nem egyedi esetről van szó. Olyan bejegyzések is vannak, hogy belépéskor a magyar rendőrök néha ugyan kitöltetik a 24 órás tartózkodást ellenőrizni hivatott dokumentumot, de előfordul, hogy visszafelé nem kérik. Az is megesett, hogy egy autó utasai közül csak a sofőrrel töltették ki a nyomtatványt. Akadtak, akiknek kevesebb szerencséjük volt, például annak a száznál is több autósnak, akik tegnap reggel az komáromi átkelőnél sorakoztak: a kocsisor legalább másfél kilométeres volt. 

A szicíliai horror
Ennél is rosszabbul járt az az öt csallóközi utas, köztük egy kisgyermek, aki Szicíliából szeretett volna hazatérni, a palermói repülőtérről indultak volna Budapestre. Az olasz hatóságok azonban nem engedték fel őket a gépre. Hiába bizonygatták az utasok, hogy a Ferihegyre érkezők a magyar rendelkezések szerint átmehetnek Szlovákiába. Az utasok a szlovák és a magyar illetékes minisztériumok angol nyelvű tájékoztatóját is bemutatták a reptéri alkalmazottaknak. A felháborodott utasok még a rendőrséget is kihívták. A pórul járt személyeknek végül autót kellett bérelniük, és végül Catania repteréről Bécsbe kényszerültek utazni. „Felvettük a kapcsolatot Szlovákia állandó képviseletével, ahol a konzul asszony nem rendelkezett részletes információkkal, gyakorlatilag én tájékoztattam őt az aktuális helyzetről” – nyilatkozta lapunknak az egyik pórul járt utas.

A zöldhatáron is ingáznak
A szárazföldi határátkelőkön Szlovákia és Magyarország között szinte óráról órára változik a helyzet. Szerkesztőségünk munkatársa kedden délután a rajkai autópálya átkelőjénél próbált belépni Magyarországra. Félórás sorakozás után lázmérés és okmányellenőrzés várt rá. Tegnap fél kettő környékén ugyanazon az átkelőn nem volt kocsisor, a magyar rendőrök az iratokat sem ellenőrizték és hőmérsékletet sem mértek.

Talán még ennél is bizonytalanabb a Szlovákia irányából Magyarországra közlekedő EuroCity-vonatokon való utazás. Sem a Magyar Államvasutaktól, sem a magyar rendőrségtől nem kaptunk felvilágosítást ebben a kérdésben. A határzár rendszerét ugyancsak megkerülik azok, akik nem közúti átkelőt, hanem valamilyen természetes átlépési pontot, akár a zöldhatáron keresztül vezető utat választanak. Közülük egy, a lapunknak nyilatkozó személy elmondta, az intézkedés életbe lépése óta többször is belépett már így Magyarországra. „Mindig van egy-két túrabringás is, aki átjön” – fogalmazott.

Haszontalan a határzár?
A határátlépési korlátozás bevezetése után felmerült a kérdés, hogy valójában mennyire hatékony az intézkedés. A magyar kormánynak is tanácsot adó szakmai intézmény, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektjének adatai szerint augusztusban, tehát a határzár életbe lépése előtt, a Magyarországon azonosított fertőzöttek mindössze 11 százaléka származott külföldről. A hónap végén pedig már szinte nem is volt az országon kívülről érkező pozitív eset.

Más megoldás kell
Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) szerint a határok lezárása extrém megoldás. „Azt szorgalmazom, keressünk olyan megoldásokat, amelyek némi teret engednek nekünk, még mielőtt lezárnánk a határokat. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a fertőzöttek száma drámai módon emelkedett a szomszédos országokban, különösen Csehországban és Ausztriában” – mondta. Hozzátette: keresik a lehetőségeket. A miniszter megjegyezte, számos lehetőség van még a határok lezárásán kívül. „Sokféle megoldást el tudunk képzelni, időkorlátokat, tesztelést, lázmérést”– magyarázta Korčok. Martin Klus (SaS), a külügyminisztérium államtitkára azt mondta, köztes megoldást kell találni az országok vörös és a zöld zónába sorolása között. Szerinte egyes országokat sárga zónába lehetne sorolni. „Ez például Ausztriára és a Csehországra vonatkozhatna. Esetleg Belgiumra, Hollandiára és Portugáliára” – mondta Klus. Hozzátette, arról van szó, hogy beiktatnának egy közbenső szakaszt a vörös zónába sorolt, kockázatos országok, valamint a zöld, biztonságosabb országok között.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kalinák

Összefoglaltuk Ficóék megfigyelési botrányának részleteit

A Szövetség tegnap tárgyalt a kulturális tárcával a közmédiára (RTVS) vonatkozó törvény módosításáról⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Napirendre kerül a Csemadok-törvény, a Szövetség több nemzetiségi adást szeretne

koronavírus-vakcina
Frissítve

Az 55 éven felüliek már jelentkezhetnek a harmadik oltásra

Sorento

GALÉRIA: Miért ez a legdrágább Sorento?

Felgyorsítaná az értékelési folyamatot a megyei önkormányzat (A Nagyszombat Megyei Önkormányzat felvétele)

Félmillió euró a régiófejlesztésre Nagyszombat megyében

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.