Magasabb béreket követel a nem egészségügyi kórházi dolgozóknak a szakszervezet

kórház k

A Szlovák Egészségügyi és Szociális Dolgozók Szakszervezete (SOZ ZaSS) magasabb béreket követel a kórházban dolgozó, nem egészségügyi alkalmazottak számára. Arra figyelmeztet, hogy ha márciusig nem lesz változás, sok munkavállaló kész felmondani. A szakszervezet tájékoztatása szerint nem született megállapodás a Szlovákiai Kórházak Szövetségével (ANS), a tárgyalások a jövő héten folytatódnak – tájékoztatott Anton Szalay, a SOZ ZaSS elnöke.

Szalay elmondta, tavaly novemberben javaslatot nyújtottak be a szakszervezet az ANS-nek arra vonatkozóan, hogy emeljék a kórházban, nem egészségügyi területen dolgozó alkalmazottak alapbérét. A javaslatról szerdán (február 15.) egyeztettek. „A kollektív szerződés módosításának szövegében a béremelés időpontját március 1-jében jelöltük meg, és a százalékos emelést fix összegre módosítottuk. A második rendelkezés az éjszakai és a szombati szolgálatokért járó magasabb összegek kifizetésére vonatkozott, szintén március 1-jétől” – tette hozzá az elnök.

Szalay elmondása szerint megállapodás nem született. „Ismertettük a számításainkat, egyúttal kértünk, hogy számszerűsítsék a nem egészségügyi területen dolgozók bérkiigazításához szükséges összegeket. Az ANS megígérte, hogy a hét végéig megkapjuk a dokumentumokat, és kedden (február 21.) folytatódik a tárgyalás” – mondta Szalay.

A szakszervezeti elnök rámutatott, hogy számos e-mailt kapnak az elégedetlen alkalmazottaktól, akik bejelentették, hogy elszánták magukat a tömeges felmondásra és a távozásra. „Mások arra szólítanak fel, hogy hirdessünk sztrájkkészültséget az ANS kórházaiban. Tekintettel a munkaerőpiaci helyzetre és a számos szakmában tapasztalható munkaerőhiányra, megállapodásra szólítják fel a partnereket” – tette hozzá.

Szalay tájékoztatása szerint a szakszervezet azt várja, hogy az ANS felülvizsgálja a módosítással kapcsolatos álláspontját, és konszenzusra fog törekedni. „Megfelelően kell díjazni a nem egészségügyi dolgozókat is, hogy érezzék, a munkáltatót érdekli a munkahelyi teljesítményük” – mondta az elnök, és emlékeztetett, a kórházak nem működhetnek egészségügyi személyzet nélkül, de konyhai dolgozók, karbantartók, takarítók, betegszállítók, adminisztratív dolgozók nélkül sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?