Közélet

Lubyová: Az ellenzék átpolitizálja a támogatások ügyét

Martina Lubyová iskolaügyi miniszter (az SNS jelöltje) szerint az ellenzéknek nem az a célja, hogy szakmailag tárgyaljanak az EU-s alapokról és a kutatási támogatásokról, hanem hogy átpolitizálja ezt a kérdést. Amennyiben ugyanis az ellenzék valóban szakmai vitát akart volna nyitni, arra hamarabb is lehetősége lett volna, mint a rendkívüli ülésen, amelyet Lubyová leváltása miatt hívtak össze.
TASR

2019. február 18. 17:13

Martina Lubyová - TASR-felvétel

Lubyová elutasítja az EU-s pénzekkel és a kutatási támogatásokkal kapcsolatos vádakat. Az EU-s pénzekkel kapcsolatban kirobbant botrányról annyit mondott, hogy az összeg, amelytől eredetileg elestek volna, 100 millió euró volt, amelyet azonban a minisztériumnak sikerült 80 millióra csökkentenie. „A lépéseinknek köszönhetően sikerült megmentenünk 20 millió eurót" – jelentette ki. Hozzátette: a tárca elérte, hogy egy bizonyos összeget felszabadítsanak, illetve, hogy újra felhívást tehessenek egyes versenyekre.

A kutatási támogatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy semmilyen mulasztás vagy törvénytelen dolog nem történt. A támogatásokra versenyt írtak ki. „A kiválasztott projektek az elbírálókra tartoznak" – tette hozzá.

Lubyová hangsúlyozta, hogy a minisztériumnak nem volt beleszólása a projektek elbírálásába. „Minden döntést tiszteletben tartottam és elfogadtam, nem változtattam meg semmit" – jelentette ki. Emlékeztetett rá, hogy a támogatásokkal kapcsolatban már személyes intézkedéseket tett.

A miniszter majdnem üres terem előtt védte magát. Csak néhány képviselő volt jelen az ülésen, a miniszterek sem voltak ott. Sólymos László környezetvédelmi miniszter és kormányfőhelyettes (Most-Híd) Lubyová beszéde előtt felolvasta a kormány álláspontját, amelyben a kabinet kiemeli a miniszter munkásságát és kifejezi egyet nem értését a leváltásával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico tagadja, hogy hallotta volna a Gorilla-felvételt

Vége Saláta szezonjának

Önszántukból ritkán tévednek könyvtárba a gyerekek

Frissítve

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Radičová visszatérhet a politikába

Eltemették Koós Jánost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?