Lipšic szerint Ficóék törvényjavaslata miatt több fontos ügy is elévülhet

Daniel Lipšic

A Büntető Törvénykönyv módosításának elfogadása után számos olyan ügy fog elévülni, amely a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészeihez tartozik – figyelmeztetett Daniel Lipšic különleges ügyész. Példaként a Gorilla- és a Vámszedő 3-ügyet (Mýtnik) hozta fel. A különleges ügyészség többi ügyészével együtt tiltakozik amiatt, hogy alacsonyabb büntetési tételeket és rövidebb elévülési időt vezetnének be a törvénymódosítással, emellett mindennemű szakmai egyeztetést mellőz a kormány.

„Felteszem a szónoki kérdést, vajon legitim, hogy ilyen drasztikus módon akarnak beavatkozni jelenleg is folyamatban levő ügyekbe. Ez vonatkozik számos oligarcha elleni eljárásra is a rövidebb elévülési idő vagy az új, alacsonyabb büntetési tételek miatt” – jelentette ki Lipšic.

Hozzátette, hogy gyakorlatilag az összes gazdasági és korrupciós bűncselekmény elkövetéséért, függetlenül a kár nagyságától, maximum 10 éves büntetést lehetne kiszabni, és az összes esetben feltételes szabadságvesztéssel és pénzbírsággal lenne helyettesíthető a tényleges szabadságvesztés kiszabása.

A vagyonelkobzásra vonatkozó változtatás kapcsán figyelmeztetett, hogy a már kihirdetett csődeljárásokat, amelyeknél még tették pénzzé a lefoglalt vagyont, szintén fel kellene függeszteni, és új bírósági döntésre lenne szükség, hogy teljesülnek-e az új törvényi feltételek, ám sok esetben erre az Alkotmánybíróság határozata miatt nem lesz lehetőség. Itt a már elítélt Ladislav Bašternák ügyeit említette, elképzelhető, hogy a módosítás elfogadása után a vagyon visszakerülne az eredeti tulajdonoshoz.

A különleges ügyész úgy véli, a módosítást nem is az igazságügyi minisztérium törvényelőkészítő részlegei készítették, egyebek mellett az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatára vonatkozó hivatkozások közti eltérésekre mutatott rá. Visszautasítja azt az állítást is, hogy csak néhány országban létezik különleges ügyészség, és főleg a Balkánon. Állítása szerint az Európai Unió tagállamainak többségében működnek ilyen különleges ügyészségi szervek.

Lipšic azt is hangsúlyozta, nincs egyetlen egy alkotmánybírósági határozat sem, amely azt állapította volna meg, hogy a különleges ügyészség megalapozatlanul indított eljárást valamilyen ügyben. Emellett határozottan cáfolta azokat a kijelentéseket is, hogy a törvénymódosítások után nem kell majd leállítani egyetlen egy büntetőeljárást sem.

Ondrej Repa ügyész alapos szakmai párbeszédet sürget minden érintett bevonásával. „Az a benyomásunk, hogy a törvénymódosítás számos passzusát konkrét bűnesetekre szabták” – tette hozzá Matúš Harkabus ügyész. Vladimír Kuruc ügyész elmondta, körülbelül ezer ügy kerül át a különleges ügyészségtől a kerületi ügyészségekre.

Ladislav Masár ügyész figyelmeztetett, a módosítások következménye az lesz, hogy a korrupciós bűncselekményekre szakosodott ügyészek elveszítik az ügyeiket, és azok olyan ügyészekhez kerülnek, akik még sosem foglalkoztak ilyenekkel. Visszautasítja a börtönök telítettségére vonatkozó hivatkozásokat is, mert a börtönöket nem elsősorban a súlyos korrupciós visszaélések és a nagy gazdasági bűncselekmények elkövetői töltik meg. Masár elfogadhatatlannak tartja, hogy a közszereplők által elkövetett korrupciós bűncselekményekért alacsonyabb büntetéseket szabjanak ki és esetükben rövidebb legyen az elévülési idő.

Az ügyészek leszögezték, nem ellenzik, hogy pontosítsák a hatóságokkal együttműködő, úgynevezett vezeklő vádlottakra vonatkozó eljárási szabályokat.

A különleges ügyészség megszüntetését is tartalmazó törvénymódosítás már a parlament előtt van, a kormány javaslata szerint gyorsított eljárásban fognak tárgyalni róla.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?