Lenne igény új pártokra, amelyek felkavarhatják az állóvizet

Pozsony |

<p>A leggyakrabban Andrej Kiska államfő neve merül fel pártalapítóként, a szakértő ezt kizárja.</p>

Havonta jelentik be új párt megalapítását Szlovákiában. 

Új pártelnökként Miroslav Beblavý, Andrej Kiska és Richard Rybníček neve is felmerült, a nyilvánosság elé egyelőre csak utóbbi állt ki. A szakértő szerint van igény az új pártokra, melyek a politikai paletta jobb- és baloldalán is felkavarhatják az állóvizet. 

Legalább négy új politikai szubjektum megalakulásáról, formálódásáról lehet hallani az utóbbi időben. Grigorij Mesežnikov úgy véli, az új mozgalmak megalakulását a társadalom jelenlegi állapota, bizonyos pártokkal szembeni elégedetlenség, illetve a jelenlegi parlamenti pártok bizonyos kérdések terén mutatott tétlensége indokolhatja. A politológus szerint mivel a legutóbbi parlamenti választások során némely, korábban jelentősnek tartott párt nem jutott be a parlamentbe, szavazóikat ma senki nem képviseli. „Olyan pártok léptek koalícióra, akik eddig nem kormányoztak közösen, az ellenzéket pedig rendszerellenes és fasiszta pártok alkotják. A jobb- és a baloldalon is el tudom képzelni, hogy új politikai pártok jöjjenek létre szolid, 5-6%-os támogatással” – mondta a szakértő. Mesežnikov állítja, hogy a jobboldalon van nagyobb igény új szubjektumok létrejöttére. Ugyanakkor egy új, baloldali irányultságú párt képes lenne szavazatokat elvenni a Smertől. „Egy olyan új, mérsékelt, polgári, jobbközép beállítottságú és európai irányultságú »reformpárt«, mely a társadalmi problémák megoldásában katalizátorként működne – hasonlóan, mint annak idején az SDKÚ –, képes lenne megszólítani nemcsak a meglévő pártok szimpatizánsait, hanem a bizonytalan szavazókat is” – állítja a politológus. Az utóbbi néhány hétben több politikai párt megalapításának, illetve néhány formálódásának terve is napvilágot látott. Andrej Kiska államfő neve több variációban is felmerült. Andrej Danko (SNS) házelnök szerint Kiska a Progresszív Szlovákia nevű mozgalom élén mérettetné meg magát a parlamenti választásokon. Államfői mandátuma 2019-ben jár le, egy évvel a következő parlamenti választások előtt. Kiska ebben a kérdésben még nem foglalt állást, Ivan Štefunko, a Progresszív Szlovákia Polgári Társulás (PSz PT) alapítója viszont úgy fogalmazott, bár gyakran beszélnek az államfővel, de Kiska egy „teljesen más kategória”. Grigorij Mesežnikov teljességgel elképzelhetetlennek tartja, hogy Andrej Kiska az elkövetkező 8 évben pártot alapítson. Államfői mandátuma alatt ezt a törvény sem teszi lehetővé. „Kiska és a pártpolitizálás légből kapott dolog, ennek semmi alapja. Nincsenek erre utaló jelek, nem értem, ki és milyen alapon terjeszti ezt” – jegyezte meg a politológus, aki szerint jelentős visszalépés lenne, ha Kiska az államfői széket a parlamenti székre cserélné le. 

Csak szeptembertől több mint négy új politikai szubjektum megalapítását, illetve formálódását harangozták be vagy lebegtették meg. Az esélyesek közé Grigorij Mesežnikov politológus Miroslav Beblavýt és Ivan Štefunkót sorolja. 

A Sieť egykori alapítója és a pártot a kormányalakítás után elsőként elhagyó Miroslav Beblavý jelenleg három volt párttársával független képviselőként tevékenykedik. Az egykor SDKÚ-s politikus az egészségügyre specializálódott. Ő tárta fel az „Anka néni-botrányként” elhíresült esetet, illetve Kostka „csodamasszőr” ügyét is. Egy új párt megalapítását Beblavý sem zárja ki, a Sme napilapnak néhány hete úgy fogalmazott, ha lesz rá igény, és ha megtalálja hozzá a megfelelő partnereket, kész belevágni. 

Egy új párt megalapításával kapcsolatban egyre gyakrabban emlegetik Ivan Štefunko, a Progresszív Szlovákia Polgári Társulás (PSz PT) alapítójának nevét is. A PSz PT egyes vélemények szerint a Sieť széthullását követően reális ellenzéke lehetne a Smernek. Štefunko nem először kacsingat a politika felé, 2002-ben Robert Ficóval közösen indult a baloldali SDĽ listáján. A választási fiaskót követően távozott a politikából, vállalkozni kezdett. A közelmúltban elismerte ama ambícióját, hogy tagja legyen a kormánynak. Štefunko egyik partnere lehet Martin Dubéci politikai elemző, aki politikai pályafutását a Sieťben kezdte, majd márciusban a Híd listáján indult, de nem került be a parlamentbe. Štefunko tagadja a híreszteléseket, hogy a vírusirtójáról ismert Eset vállalat állna a kezdeményezés mögött. Mesežnikov el tudja képzelni, hogy Beblavý és a PSz PT együttműködjön. „Štefunko nagyon képzett szakember, hiba, hogy jelenleg nem áll mögötte egy párt, melyben aktívan tevékenykedhetne. Jó pártpolitikus lenne” – véli a szakértő. A PSz PT margójára megjegyezte, inkább a fiatalokat igyekszik megszólítani. Bár a közvélemény-kutató ügynökségek nem mérik a népszerűségét, a politológus 5%-os támogatottságot jósol a társulásnak. 

Richard Rybníček, Trencsén polgármestere ősszel jelentette be, hogy megkezdi TOSKA névre keresztelt pártjának a bejegyzéséhez szükséges aláírásgyűjtést. A bejelentés óta viszont semmit sem lehet tudni a kezdeményezésről. „Egyelőre egy alvó projektről beszélünk, lehet, hogy Rybníčeknek mégsem voltak olyan komoly ambíciói” – jegyezte meg a TOSKA margójára Mesežnikov. 
A napokban Viktor Béreš is bejelentette a NaJ (Függetlenség és Egység) nevű párt megalapítását. Grigorij Mesežnikov szerint ez egyike a komolytalan, már-már őrült kezdeményezéseknek. A NaJ 11 pontban foglalta össze, milyen intézkedéseket vezetne be, ha kormányra kerülne. Egyebek mellett 30%-kal csökkentené az energiaárakat, kisajátítaná a gazdagok vagyonát, ha nem tudják felmutatni annak eredetét, és világszínvonalú állami kórházak kiépítését ígéri. Béreš annyira biztos a dolgában, hogy szerinte koalíció nélkül, egyedül is képes lesz kormányt alakítani. A szakértő szerint hasonló önjelölt kormányváltók felbukkanására még számos példát láthatunk.

(ie, sme, dennikn)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!