Fico szlovák nemzeti kormányzást ígér

Az államfő Zuzana Čaputová szerda délután kinevezte Robert Fico 4. kormányát
Pozsony |

Az államfő a kormány kinevezésekor a társadalmi széttöredezettség felszámolása mellett a kisebbségek tiszteletben tartására szólította fel a Robert Fico vezette kabinetet. A miniszterelnöki székbe visszatérő Fico pedig arról beszélt, egy széles társadalmi konszenzusra szeretnének építeni, de a szlovák nemzeti politizálást fogják előtérbe helyezni.

Miután a képviselők szerdán megszakították a parlament alakuló ülését, az államfő, Zuzana Čaputová kinevezte az új kormány tagjait. A miniszterelnöki széket Robert Fico, a választáson győztes Smer elnöke foglalhatta el. „Az én feladatom, hogy tiszteletben tartsam a választás eredményét, illetve hogy kinevezzem a kormányt, ha teljesíti a rendes működés alapfeltételeit. Ez a pillanat most jött el” – mondta Čaputová. Korábban ugyanis az államfő jelezte, nem fogja a környezetvédelmi tárca élére kinevezni az SNS listáján parlamenti mandátumot szerző Rudolf Huliakot, aki szerinte dezinformációkat terjesztett. A minisztérium élére az SNS némi huzavona után a szintén pártonkívüli Tomáš Tarabát jelölte. Huliak és Taraba is korábban a szélsőjobboldali ĽSNS listáján indult.

Az államfő arról is beszélt, ugyan új kormány alakul, de ezzel az olyan problémák, mint a magas energiaárak nem szűnnek meg, ráadásul az államháztartás hiányát is csökkenteni kell, mégpedig úgy, hogy az emberek életszínvonala ne romoljon. „De növelni kell az egészségügyi ellátás hozzáférhetőségét, az oktatás színvonalát, az önkormányzatok finanszírozásának stabilitását, illetve az uniós helyreállítási terv mérföldköveit is teljesíteni kell” – sorolta a köztársasági elnök. Majd üdvözölte, hogy az új kormány is elkötelezte magát az ország európai uniós és NATO-tagsága mellett. Egyben bízik benne, hogy a szomszédos államokkal, köztük Ukrajnával is jó viszonyt ápolnak majd.

Čaputová a beszédében külön kitért a kisebbségekre is. „A kormánynak a több mint ötmillió állampolgárt kell szolgálnia. Önöknek meg kell mutatniuk, hogy mindenkit képviselni akarnak. Ezért fontos azt is biztosítaniuk, hogy méltóságban és jogban a kisebbségek képviselői is egyenlőek legyenek” – mondta az államfő és hozzátette, az igazságszolgáltatás szabad és rendes működését is garantálni kell. Mindez a demokrácia védelme és a társadalmi béke szempontjából fontos. Čaputová szerint a társadalomban húzódó árkok nagyon mélyek, ezért az új kormánynak az összetartozást is erősítenie kell. Az új kabinetet a kölcsönös tiszteletre és a professzionális együttműködésre szólította fel, majd sok sikert kívánt nekik.

Fico megköszönte Čaputovának a saját és kormány tagjainak kinevezését. Arra emlékeztetett, immáron tizedik alkalommal tette le a parlamenti képviselői esküt. „Néhány perccel ezelőtt pedig negyedik alkalommal tettem le a kormányfői esküt” – tette hozzá. Fico a beszédében arra emlékeztetett, az ország az elmúlt 30 évben is élt már meg nehéz időket. „De Szlovákia modern történelmében még soha nem fordult elő, hogy a kormány ilyen feldúlt társadalmat venne át, mint most” – jelentette ki. Majd arról beszélt, ennek fényében is örül annak, hogy a parlament házelnökét, Peter Pellegrinit széles konszenzussal választották meg, 150-ből 131 képviselői szavazatot kapott. Ez szerinte annak a jele, hogy nem a vitákkal terhelt előző időszak folytatódik. „A Szlovák Köztársaság kormányának nevében azt ígérem, konstruktív kabinet leszünk. Olyan kormány, amely azon az úton próbál meg haladni, amelyet ma a parlament házelnökének választása kijelölt” – ígérte Fico. Majd arról beszélt, szerinte az ország modern történelmében még nem fordult elő, hogy Szlovákia ilyen rossz szociál-ökonómiai mutatókkal rendelkezne. „Szegénység és államháztartási gondok” – mutatott rá, és ezért az előző három és fél év kormányait tette felelőssé. Fico szerint ezen kihívásokkal készek szembenézni. „A szlovák minisztériumokból szuverén, szlovák hangot fognak hallani. Ahogy szuverén szlovák külpolitikát fognak tőlünk látni” – jelentette ki. A kormányfő azt ígérte, a mandátumuk végére sikerül jobbá tenni az ország lakosainak életét és nyugodtabbá tenniük az egész társadalmat. Az új kabinet kinevezésével az Ódor Lajos vezette hivatalnokkormánynak egyértelműen befejeződött a hivatali ideje.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?