Leginkább a Csallóközt fenyegeti az aszály

Duna k

A klímaváltozással járó szárazság egyre inkább befolyásolja a mezőgazdasági termelést, ebből a szempontból pedig a Csallóköz a legveszélyeztetettebb régió Szlovákiában. Ezen belül a Pozsonyi II, a Szenci és a Pozsony V járás van a legnagyobb veszélyben – derült ki a Környezetpolitikai Intézet (IEP) tanulmányából.

„A Szenci járás nagy részén mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, ami növeli az aszály kockázatát. További járások is veszélyben vannak az ország délnyugati részén, illetve délkeleten, Tőketerebes és Kassa környékén” – írták az elemzők. Gömörben is vízhiány tapasztalható, ott geológiai tényezők akadályozzák a víz felgyülemlését.

Az intézet emlékeztetett, hogy a Csallóköz rendkívül fontos az ország mezőgazdasága számára, és ott található a legnagyobb ivóvízkészlet, a mezőgazdasági tevékenység miatt viszont az erdős területek nagy részét kivágták, ez pedig növeli a szárazságot.

Ezen felül azokat a településeket fenyegeti leginkább vízhiány, ahol nincs közüzemi vízellátás, emiatt a Szobránci járás néhány településén lehetnek a legnagyobb gondjaik a háztartásoknak.

A legjobb helyzetben a Námesztói, az Alsókubini és a Csacai járás van az IEP mérései alapján, köszönhetően a sok füves területnek, a magas páratartalomnak és a talajnedvességnek.

Az előrejelzések szerint a szárazság további régiókat fog veszélyeztetni, főleg a Mezőlaborci és a Szinnai járást, egyes részein 70 napra emelkedhet a csapadék nélküli időszak hossza.

Ennél is hosszabb csapadék nélküli időszakok lehetnek a Nagyrőcei, a Poltári és a Rimaszombati járás egyes részein. Az elemzést az IEP az OECD-vel együttműködve készítette, három fő éghajlati kockázat alapján határozza meg az egyes települések fenyegetettségének mértékét, ezek pedig a rendkívüli hőség, az aszály és a szélsőségesen sok csapadék.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?