Közélet

Külföldről is megérkezik a bírság

Pozsony | Ezentúl behajtható lesz a sofőrön a bírság, bármelyik európai uniós országban használta matrica nélkül a fizetős útszakaszokat.
Czímer Gábor

2018. december 7. 07:20

Illusztráció - Emil Vasko/Plus 7 dni

A közlekedési miniszterek brüsszeli találkozóján a soros elnökséget betöltő Ausztria bejelentette, hogy létrejött az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság közötti megállapodás az útdíjfizetés miatt kirótt büntetések beszedéséről. A jövőben minden ilyen büntetést behajthatnak, függetlenül attól, hogy melyik uniós országban történt a szabálysértés. 

Az erre szolgáló EUCARISrendszer most csak néhány országban teszi lehetővé, hogy összesen nyolc kihágási típus esetében a külföldiektől is beszedjék a bírságot. Ezt folyamatosan az egész unióra kiterjesztik. „Most már csak arra várunk, hogy Brüsszelben egy formális folyamat végbemenjen, utána a saját jogrendünkbe is bevezethetjük az autópályák matrica nélküli használatáért kirótt pótdíjak külföldi behajtását“ – mondta Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter. A tárcavezető már 2016-ban kezdeményezett egyeztetéseket e témában. Az elmúlt két év azzal telt, hogy az elektronikus matricát nem használó, fizetőkapus rendszert működtető uniós államokat meggyőzzék. 

A mostani megállapodás után egy átmeneti időszak következik, s végül minden állam csatlakozik a rendszerhez. Két évig tart, amíg a rendszert mindenki bevezeti, egyes országok ugyanis ragaszkodtak ehhez az időtartamhoz, hogy elő tudják készíteni a technikai feltételeket. 

Szlovákia tárgyalni fog a szomszédos országokkal, hogy azok minél hamarabb csatlakozzanak a rendszerhez, és így az EUCARIS regionális szinten minél előbb működjön

2018. szeptember 11. 14:33

Jövőre sem emelkedik az autópálya-matrica ára

Megegyeztek az uniós közlekedési miniszterek, más közlekedési szabálysértésekért kiszabott bírságokhoz hasonlóan az útdíj befizetésének elmulasztása miatt kiszabott bírságot is postázhatják majd külföldre. 

A tervezett változásról megkérdeztük a Magyar Autóklub jogi szakértőjét is. A szervezet képviselője kiemelte, hogy ők mindig a jogkövető magatartásra igyekeznek ösztönözni az autósokat, ezért örülnek az intézkedésnek. Az Autóklub a külföldi pótdíjakkal kapcsolatban most is sok behajtási üggyel foglalkozik. Ezek gyakran abból adódnak, hogy az autósok a matrica megvásárlásakor rosszul tüntetik fel a járművük rendszámát. Az EUCARIS rendszer széles körű bevezetése még eltart egy ideig, de az autópályán matrica nélkül közlekedőket jelenleg is megbüntethetik, hiszen ha tetten érik őket, akkor a helyszínen a rendőr a pótdíj megfizetésére kötelezheti a szabálytalankodó autósokat. Ilyenkor a bliccelőnek fizetnie kell, ráadásul az évekkel ezelőtt elkövetett szabálysértésért is behajthatják a büntetést, ezért nem éri meg matrica nélkül autózni a fizetős útszakaszokon. 

A pótdíjakat eddig jellemzően ügyvédi irodák segítségével próbálták meg behajtani az autópálya-társaságok, de a behajtás nem minden esetben volt jogilag tiszta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szlovákia a visegrádi négyek közül a legoroszbarátabb

Hivatalos: Cséfalvay kilép a Hídból

Frissítve

Baleset történt a pozsonyi Sitina-alagútban

Čaputová az ukrán elnökkel és miniszterelnökkel találkozik Kijevben

Szaúdi dróntámadás: Trump csőre töltve

Új-Zélandon télen is mezítláb járnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?