Közélet

Külföldre száműznék a leváltott érseket

Pozsony | Nem engedik misézni, s megüzenték neki, jobban tenné, ha külföldre távozna. Róbert Bezák volt nagyszombati érsek leváltásának okairól beszélt, ami miatt akár egyházi büntetésben is részesíthetik.
Vrabec Mária

2012. december 15. 12:40

Az Élet Fóruma polgári társulás meghívására tegnap Róbert Bezák volt nagyszombati érsek mondott volna misét a kapucinusok templomában. Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek azonban ezt nem engedélyezte. Szerinte Bezák nem kívánatos az egyházmegye templomaiban, sőt, megüzente neki, hogy akkor tenné a legjobban, ha a békesség érdekében mihamarabb külföldre távozna.

A misét az élet védelmével foglalkozó polgári társulás a saját munkatársai számára szervezte, nem hirdették nyilvánosan, vagyis az a veszély sem fenyegetett, hogy Bezák támogatói tömegesen vesznek részt rajta. „A volt érsekkel jó volt az együttműködésünk, ezért kértük fel, hogy tartson nekünk misét. Ő beleegyezett, de a pozsonyi érsekség elutasította a kérelmünket. Tiszteletben kell tartanunk a döntést, ezért a misét más végzi el” – nyilatkozta lapunknak az Élet Fóruma társulás vezetője Marcela Dobešová. A kapucinusok rendfőnöke, Branislav Fabo szintén tudott arról, hogy Bezák misézne a rend templomában, és semmi kifogása nem volt ez ellen, ám akceptálniuk kellett Zvolenský döntését.
 
Tibor Hajdu, a pozsonyi érsekség szóvivője kérdéseinkre kitérő választ adott. Azt mondta, ezekben a kérdésekben előnyben részesítik az érintettekkel folytatott kommunikációt és nem kívánnak a sajtón keresztül üzengetni. Arra a kérdésünkre, legszívesebben külföldön látnák-e Bezákot, nem kaptunk választ.
 
Tegnap a ČT24 cseh hírtévé levetítette Bezák-interjúját, melyben a volt érsek leváltásának okairól is beszélt – amit nyáron megtiltott neki a Szentszék. Egyházjogászok szerint ezért büntetés várhat rá. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Vadkerti Imre

Trianonról írnak dalt Vadkerti Imréék

b

Tragédia: lezuhant a hídról az autó, egy személy életét vesztette

mm
Frissítve

Matovič megegyezett a fitneszközpontok tulajdonosaival

Jozef R.-t vádolta meg az ügyész Ernest Valko ügyvéd meggyilkolásával

pénz euró

Áprilisban 60 935 személy szorult szociális segélyre

koronavírus vuhan

Vuhanban 6,5 millió tesztet végeztek 10 nap alatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.