Közélet

Külföldre száműznék a leváltott érseket

Pozsony | Nem engedik misézni, s megüzenték neki, jobban tenné, ha külföldre távozna. Róbert Bezák volt nagyszombati érsek leváltásának okairól beszélt, ami miatt akár egyházi büntetésben is részesíthetik.
Vrabec Mária

2012. december 15. 12:40

Az Élet Fóruma polgári társulás meghívására tegnap Róbert Bezák volt nagyszombati érsek mondott volna misét a kapucinusok templomában. Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek azonban ezt nem engedélyezte. Szerinte Bezák nem kívánatos az egyházmegye templomaiban, sőt, megüzente neki, hogy akkor tenné a legjobban, ha a békesség érdekében mihamarabb külföldre távozna.

A misét az élet védelmével foglalkozó polgári társulás a saját munkatársai számára szervezte, nem hirdették nyilvánosan, vagyis az a veszély sem fenyegetett, hogy Bezák támogatói tömegesen vesznek részt rajta. „A volt érsekkel jó volt az együttműködésünk, ezért kértük fel, hogy tartson nekünk misét. Ő beleegyezett, de a pozsonyi érsekség elutasította a kérelmünket. Tiszteletben kell tartanunk a döntést, ezért a misét más végzi el” – nyilatkozta lapunknak az Élet Fóruma társulás vezetője Marcela Dobešová. A kapucinusok rendfőnöke, Branislav Fabo szintén tudott arról, hogy Bezák misézne a rend templomában, és semmi kifogása nem volt ez ellen, ám akceptálniuk kellett Zvolenský döntését.
 
Tibor Hajdu, a pozsonyi érsekség szóvivője kérdéseinkre kitérő választ adott. Azt mondta, ezekben a kérdésekben előnyben részesítik az érintettekkel folytatott kommunikációt és nem kívánnak a sajtón keresztül üzengetni. Arra a kérdésünkre, legszívesebben külföldön látnák-e Bezákot, nem kaptunk választ.
 
Tegnap a ČT24 cseh hírtévé levetítette Bezák-interjúját, melyben a volt érsek leváltásának okairól is beszélt – amit nyáron megtiltott neki a Szentszék. Egyházjogászok szerint ezért büntetés várhat rá. 
Önnek ajánljuk

A pedagógusok mindössze 4,5%-a gondolja úgy, hogy megbecsülik a munkáját

Komoly gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságnak

Határon billeg a Híd, az MKP és Kiska új pártja a legújabb felmérés szerint

Miloš Zeman cseh elnök Prágában fogadta Zuzana Čaputovát

Sose volt még ennyi menekült a világon

Szelfizhetett a Viking Sigyn kapitánya, amikor a hajója letarolta a Hableányt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?