Krajňák: nálam marad a nemzetiségi oktatás

Peter Krajňák
Pozsony |

Peter Krajňákot, a Híd oktatásügyi államtitkárát arról kérdeztük, mit jelent a minisztérium szerkezeti felépítésének átalakítása, és milyen hatással lesz az ő tevékenységére. 

Államtitkárként tudott arról, hogy Martina Lubyová oktatásügyi miniszter módosítani akarja a minisztérium szerkezeti felépítését, vagy váratlanul érte az új felállás? 

A minisztériumban tudni lehetett, hogy vannak elképzelések egy új szerkezeti felépítésről. December elejétől tárgyalások témája volt a módosítás, végül azonban végső egyeztetés nélkül december 29-én került aláírásra az új szerkezeti felépítés, mely január elsejével lépett hatályba. 

Tud arról, hogy a koalíciós pártok egyeztettek volna erről a jelentős módosításról? 

Valamilyen kommunikáció volt a partnerek között, azonban a szerkezeti felépítés végleges változatát senki nem látta, csak a szabadságos időszakban, miután hatályba lépett ismerkedtünk meg vele. 

Milyen terültért felel a módosítás után? 

Továbbra is nálam maradnak a kisebbségi oktatási intézményekkel kapcsolatos hatáskörök, ehhez társul még néhány hatáskör az inkluzív oktatással kapcsolatban, de korántsem a teljes feladatkör. A változások keretében a regionális oktatásügyi főosztályon belül egy új osztály létesült: a speciális oktatásügyi osztály. Ha nem módosul az új szerkezeti felépítés, akkor én a nemzetiségi oktatásüggyel fogok foglalkozni. Itt látok bizonyos kockázatot, mert ha nem globálisan állunk a regionális iskolahálózat irányításához, akkor bizonyos folyamatok szempontjából ez nem a legoptimálisabb állapot. 

Mi lesz az új osztály feladata? 

A regionális nemzetiségi oktatással kapcsolatban minden marad a régiben. Bővítették a drogellenes megelőzéssel kapcsolatos hatásköröket, a gyerekekkel való foglalkozás hatásköreit és az inkluzív oktatás aspektusainak hatásköreit, itt nem látok gondot abban, hogy a nemzetiségi oktatásügyre továbbra is hatásunk legyen. Ha minden így marad, akkor nekem nem lesz befolyásom például az iskolahálózatból való ki- és besorolásra, sem az alap- és a középiskolákra. Ez mindenképpen az általános hatáskör korlátozását jelenti. 

Mit jelent a változás a kisebbségi főosztály és vezetője, Prékop Mária számára? 

Az ő pozícióját nem kellene, hogy bármi fenyegesse, továbbra is igazgatója maradna az új, összevont osztálynak. 

A tárca szerkezeti felépítésének módosítása következtében megszűnik az Oktatáspolitikai Intézet (IVP). Hogyan értékeli ezt a lépést? 

Ez a tárca egyik önálló egysége volt, mely prognózisokat és terveket dolgozott ki az oktatásügy irányításával kapcsolatban. A 2013-tól működő intézetet most összevonják az élethosszig tartó tanulás osztályával, és ezt követően az élethosszig tartó tanulás és oktatáspolitikai elemzések osztálya néven működik tovább. Vagyis, veszít a függetlenségéből. Azt gondolom, hogy az intézettel kapcsolatos módosítást át kell értékelni, és továbbra is önállóan és független egységként kellene működnie a miniszter alatt. Bár nem volt döntéshozó helyzetben az intézet, a minisztérium szempontjából fontos munkát végzett. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?