Közélet

Kováčik ügyéről dönt a Legfelsőbb Bíróság

Pozsony | Folytatódik Dušan Kováčik volt speciális ügyész korrupciós pere – a Legfelsőbb Bíróság csütörtökre és péntekre tűzte ki a fellebbviteli tárgyalás időpontját, melyen részt vett maga Kováčik is. A volt magasrangú ügyész szabadsága és vagyona forog kockán.
author
Bugár Anna

2022. május 19. 17:30

kovaciktagad
Dušan Kováčik, volt speciális ügyész a korrupciós peren - TASR

Kováčik másfél évet töltött vizsgálati fogságban, majd márciusban a jogerős ítélet kihirdetéséig szabadlábra helyezték. A volt speciális ügyésznek azért kell bíróság elé állnia, mert azzal vádolják, támogatta a Takács-bűnbandát, érzékeny információkat szivárogtatott ki és kenőpénzt fogadott el. A Specializált Büntetőbíróság 14 év börtönbüntetést és vagyonelkobzást szabott ki büntetésként. Kováčik fellebbezett az ítélet ellen, a Legfelsőbb Bíróság nyilvános tárgyalás keretén belül dönt a sorsáról.

Kováčik tagad

A fellebbviteli tárgyalás kimenetele többféle lehet: a Legfelsőbb Bíróság megszüntetheti vagy megerősítheti az elsőfokú ítéletet, de akár módosíthat is rajta. Dönthet úgy is, hogy az egész ügyet visszautalja a Specializált Büntetőbíróságra. Kováčik elsősorban azt szeretné, ha teljes mértékben megszüntetnék a korábbi döntést, s felmentenék a vád alól. Ha ismét az elsőfokú bíróság elé kerülne az ügy, akkor azt kéri, a bazini Specializált Büntetőbíróság helyett a Besztercebányai Kerületi Bíróság asztalára kerüljön az eset. Továbbra is elutasítja, hogy segítette volna a Takács-banda tagjait, tagadja, hogy Ľubomír Kudlička, a bűnszervezet vezetője neki köszönhetően került volna szabadlábra.

Kováčik védőügyvédje még tavaly decemberben nyújtotta be a fellebbezést, azóta fokozatosan bővült az indoklás, a tárgyalás napjára pedig ezer oldalra gyarapodott. Peter Štift, a szenátus elnöke a tárgyalás elején megjegyezte, a fellebbezés nagyon terjedelmes, ezért nem fogják felolvasni az egészet, de írásban mindkét fél hozzáfér a dokumentumhoz.

Ellenérvek

A védelem további tanúk kihallgatását javasolja, hogy az egyes vallomásokat konfrontálják egymással, valamint újabb bizonyítékok megvizsgálását kéri, mint például a további személyek kihallgatásának leirata és a médiában megjelent cikkek. Kováčik érvelése szerint az egész nyomozás nem a törvénynek megfelelően zajlott, valamint rámutatott arra is, az egyes tanúk állításai nem állják meg a helyüket. Hangsúlyozta, a bíróság főként azokat a bizonyítékokat vette figyelembe, amelyeket az ügyész javasolt, a védelem által benyújtott bizonyítékokat pedig elutasították. Állítja, a bűnszervezet létezését sem sikerült eddig bizonyítani, a bíróság pedig olyan érveket használt, melyek esetében még nem született döntés az adott személy bűnösségéről. Megkérdőjelezte a hatóságokkal együttműködő tanúk szavahihetőségét, úgy véli, számos ellentét van az egyes tanúvallomásokban. A kenőpénz elfogadását illetően azt kifogásolta, nem volt pontosan meghatározva, milyen információkat adott ki törvénytelenül. A fellebbezésben kitértek arra is, az elsőfokú tárgyalásnak a nyilvánosság kizárásával kellett volna zajlani. „A bíróság megsértette az igazságos eljáráshoz való jogomat” – állítja Kováčik. Mindemellett azt is kritizálta a védőügyvéd, hogy nem lehetett változtatni a kihallgatások sorrendjén.

Az ügyben érintett a korábbi speciális ügyész felesége is – a vagyonelkobzás ugyanis nemcsak Kováčikot érinti – ő azonban személyesen nem jelent meg a tárgyaláson.

Michal Šúrek, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze szerint a fellebbezés indokolatlan, ezért annak elutasítását javasolja.

(TASR, Aktuality.sk)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.