Kotlebát a szlovákok választották meg

<p>Ha a magyar szavazatokon múlik, Vladimír Maňka simán nyeri a megyeelnök-választás 2. fordulóját. Marian Kotleba főként a szlováklakta járásokban szerzett sok szavazatot. Hogyan voksoltak a magyarok? A válasz sok-sok érdekes infografikán.&nbsp;</p>

Marian Kotleba a magyarok között is népszerű, ám ha Besztercebánya megye magyar lakosain múlik, simán kikapott volna a második fordulóban. A választási eredmények részletes elemzése kimutatta: minél nagyobb a magyarok aránya egy településen Gömörben és Nógrádban, annál kevesebb szavazatot kapott a szélsőséges politikus.

A Nagykürtösi járásban Maňka nyert. A Rimaszombati, a Losonci és a Nagyrőcei járásban Kotleba, ám az MKP és a Híd által is támogatott smeres jelölt több mint 70%-nyi voksot kapott mind a három régió túlnyomóan magyar településein. A tisztán vagy túlnyomórészt szlovák nemze〜tiségű falvakban Kotleba volt a biztos befutó. Ugyanakkor tény: sok magyar voksolt a roma- és magyarellenes szélsőséges jelöltre.

Nézzük először a Losonci járás adatait, Kotleba viszonylag itt kapta a legkevesebb magyar szavazatot.

A Rimaszombati járásban már jobban szerepelt a szélsőséges politikus, de még itt is főként a szlovákoknak köszönhette járási győzelmét. 

A magyaroktól a kerületben relatíve a legtöbb voksot a Nagyrőcei járásban kapta. 

Az eredmény azért is meglepő, mert az internetes közösségi oldalakon sok magyar írta, hogy Kotlebára szavazott – vagy legalábbis azt, hogy rá akar szavazni. Tudósítónk is több olyan magyar szavazóval beszélt, aki a szélsőséges politikust támogatta, mintsem a smeres Maňkát. A lapunk által megszólított választók általában azt mondták: csalódtak a rendszerben és a parlamenti pártok politikusaiban, ezért támogatják a szélsőséges vezért.

Az egyes települések között viszonylag nagy eltérések vannak. Bőven találunk olyan Rimaszombati járásbeli falut, ahol Kotleba nyert, ám összességében a trend egyértelmű: minél szlovákabb vidék, annál nagyobb támogatottsága volt a megválasztott megyeelnöknek.

Kotleba győzelméhez részben az is hozzájárult, hogy a déli falvakban viszonylag alacsony volt a részvétel. Így a magyarok hiába támogatták nagyobb arányban Maňkát, ha abszolút számokban nem hoztak neki sok voksot. A magyarság aránya a megyében egyébként is csak 11% körüli. 

 

Noha a hétvégén Robert Fico kormányfő a jobboldal nyakába akarta varrni Kotleba sikerét, a részletes adatok világosan mutatják: az új megyeelnök a Smer bástyáinak számító északi járásokban kapta a legtöbb voksot. Fico a második forduló előtt Nagyszombat, Nyitra és Kassa megyét is személyesen felkereste, hogy megtámogassa pártja jelöltjét: csak Közép-Szlovákiába nem ment el, ahol végül a smeres megyeelnök elbukta a csatát. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?