Kotlebással egy lapon: Oroszpárti dezinformációt terjesztett az MKP

Szövetség sajtótájékoztatója
Pozsony |

A feszült orosz-ukrán helyzetben a Szövetség MKP-platformja olyan bejegyzést osztott meg, amely szerint Magyarország nem érzi, hogy Oroszország veszélyeztetné. Magyarország kormánya azonban nem tett ilyen állásfoglalást. A platform szerint egy hiba történt, a félrevezető bejegyzést eltávolították. A Szövetség elnöke szerint a párton belül foglalkoznak az esettel. 

A Szövetség MKP-platformja a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) listáján parlamentbe jutó Tomáš Taraba egy Facebook-bejegyzését osztotta meg, amely szerint „Magyarország orosz félről nem érez semmilyen fenyegetést”. A bejegyzésben a ma már frakción kívüliként politizáló Taraba hozzáteszi, a szlovákok is így éreznek, és arra szólítja fel nyilvánosságot, hogy osszák meg az üzenetét, ha egyetértenek azzal. A bejegyzést az MKP-platform önálló Facebook-oldala meg is osztotta. „Jól van ez így!” – írta a platform a bejegyzés szövegébe magyarul. 

Taraba bejegyzése azonban félrevezető, hiszen a magyar kormány egyetlen tagja sem tett a jelen helyzetben ilyen kijelentést. Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter tavaly márciusban, tehát jóval a mostani orosz-ukrán helyzet kialakulása előtt, mondott hasonlót, de akkor is hozzátette, érti és tiszteletben tartja, hogy a NATO más tagországai e tekintetben másként gondolkodnak. Taraba és végső soron az MKP bejegyzése így a kontextusából kiemelt, oroszbarát információt, vagyis Moszkva-párti dezinformációt terjesztett. A képviselő kijelentésére vonatkozóan ezt megerősítette Matej Spišák, az Infosecurity.sk igazgatója, biztonságpolitikai elemző is. 

MKP: hibáztunk 

Az üggyel kapcsolatban az MKP-platform elnöke, Berényi József lapunknak elmondta, tévedésből került ki az orosz propagandát tartalmazó bejegyzés. „Az egyik kollégánk, aki egyébként jól végzi a munkáját, most hibázott, és egy olyan bejegyzést publikált, amivel a platformunk nem tud azonosulni” – mondta Berényi és hozzátette, a posztot azóta már el is távolították. Az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban pedig arról beszélt, a Szövetség platformjai abban teljes mértékben egyet értenek, hogy a két ország közti konfliktust diplomáciai úton kell kezelni. „Bármilyen katonai megoldás csak rossz lehet Közép-Európa számára” – tette hozzá azzal, hogy ebben egységes mind a három platform. 

A Szövetség elnöke, Forró Krisztián (MKP-platform) a keddi sajtótájékoztatóján először arról beszélt, a feszült ukrán-orosz helyzetben a kommunikációnak nagyon fontos szerepe van, szerinte Magyarország közvetíteni próbál a felek között. „Kívánatosnak tartanánk, ha Szlovákia is sokkal aktívabb lenne ebben a szerepben” – tette hozzá. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a kedden Moszkvába látogató Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök és Szijjártó ugyan az ukrán-orosz helyzet tárgyalásos megoldásának szorgalmazta, de nem beszéltek arról, hogy Magyarország ebben a viszonylatban közvetítő szerepet vállalna. Forrótól a sajtótájékoztatón ezt követően azt kérdeztük, milyen következménye lesz a párton belül annak, ha annak tagjai oroszbarát dezinformációt terjesztenek. Válaszul csak annyit mondott, az üggyel párton belül szeretnének foglalkozni. Ugyancsak a párton belül kíván arról egyeztetni, hogy az orosz-ukrán helyzet vajon olyan téma-e, amelyben az egyes platformoknak önálló véleménye lehet, vagy a Szövetségnek egységes álláspontot kell-e kialakítania. 


„Ilyet nem lehet csinálni” 

Mózes Szabolcs (Összefogás-platform), a Szövetség alelnöke az MKP által megosztott bejegyzést egyértelműen problémásnak látja. „Elsősorban abból a szempontból, hogy kinek a bejegyzéséről van szó” – utalt Mózes arra, hogy a Kotleba-féle párt listáján a parlamentbe jutó képviselő felhívásáról van szó. „Ilyet nem lehet csinálni” – tette hozzá azzal, hogy a párton belül foglalkoznak az üggyel. A bejegyzés tartalmával kapcsolatban pedig elmondta, a Szövetség még nem alakított ki az orosz-ukrán konfliktus kapcsán egységes álláspontot. „Az én véleményem viszont az, a tények világosan mutatják, hogy a felelősség melyik oldalon van” – utalt Oroszországra. Ő is arról beszélt, a Szövetség platformjai egyetértenek abban, hogy a háború legszerencsétlenebb végkifejlet lenne. 

A Szövetség, egyébként más témában összehívott sajtótájékoztatóján a Híd-platform képviseletében jelen volt Balódi László is aki elmondta, a párt már többször kijelentette, hogy a nyugati értékeket képviseli. „Nyugat-Európához közel álló pártról van szó, nyugat-európai értékeket képvisel” – jelentette ki. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?