Közélet

Kotlebáéknak konditermük is volt a megyeháza alagsorában

BESZTERCEBÁNYA | Utolsó pillanatban módosított szerkezeti struktúra, mintegy hatvan aláíratlan dokumentum és konditerem a megyei hivatal alagsorában – Ján Lunter megyeelnök ezekkel szembesült a megyei hivatalban első munkanapján.
Ibos Emese

2017. december 7. 07:02

Lunter kicsit elveszettnek tűnt a jól felszerelt konditeremben - TASR/AP-felvétel

Ján Lunter (független) Besztercebánya megye új elnökének egyik első lépése a hivatal élén – ígéretéhez híven – az volt, hogy kitűzte a hivatal homlokzatára az uniós zászlót. A patinás épületen most már három nemzeti és a megye zászlaja mellett ott lengedezik az uniós lobogó is. Az uniós zászlót nem sokkal hivatalba lépését követően a szélsőséges Marian Kotleba (ĽSNS) utasítására vették le a hivatal épületéről. Hiába volt a helyi és más közéleti személyek tiltakozása, Kotleba ebben a kérdésben sem engedett. Uniós ellenességének az utóbbi négy évben úgy is hangot adott, hogy rendre lesöpörte az asztalról a jóváhagyásra váró uniós pályázatokat. 
Ján Lunter megnyitotta a hivatalt az újságírók előtt, és elárulta azt is, hogy az asztalán mintegy 60 aláírásra váró dokumentumot talált. Egyelőre nem részletezte, hogy pontosan milyen ügyekről van szó. Ugyanitt szembesült azzal is, hogy Marian Kotleba az utolsó pillanatban módosította a megyei hivatal szerkezeti struktúráját, melynek köszönhetően a hivatalból a megyefőnök távozó emberei jóval magasabb lelépőkre jogosultak. Azt, hogy ez a „trükközés” mibe kerül a megyének, még nem lehet tudni. „Több kulcspozícióból már távoztak Kotleba emberei, de nem a bevett gyakorlat alapján jártak el. Nem megegyezéssel távoztak, hanem úgy, hogy megszüntették pozíciójukat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a törvény értelmében két hónapig nem alakíthatjuk ki ezeket a posztokat” – magyarázta az új megyeelnök hozzátéve, hogy rövidesen átalakítják a módosított szervezeti struktúrát. Első munkanapján más meglepetésekben is része volt Lunternek. Kiderült, hogy a megyei hivatal egyik fénymásoló gépét a fasiszta Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) saját lapjának sokszorosítására használták. Az ĽSNS-es fiúk nem takarítottak ki maguk után kellő éberséggel. A sokszorosító gépben benne felejtettek néhány beragadt oldalt a Mi Szlovákiánk lapból. Sajtóhírek szerint a pártlapot a megye szolgálati gépjárműveivel terjesztették a párt szimpatizánsai. Átrendezték a hivatal alagsorát is, s a korábbi archívum helyén a megye pénzéből konditermet rendeztek be. Számos tornagéppel, homokzsákkal bokszkesztyűkkel szerelték fel a hivatalban kialakított tornatermet. 

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

A fiatal nem hisz a sajtónak

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?