Kormányzati offenzíva az üzletláncok ellen

Pozsony |

<p>Újabb támadást indítanak a kormánypártok az üzletláncok ellen, az első olvasatban már elfogadott törvénytervezettel a beszállítókat akarják védeni a „tisztességtelen kereskedők” ellen. A jogszabály, amely az ellenzéki képviselők szerint a szocialista időket idézi, minden bizonnyal a kiárusításokat, a leárazásokat, és a különböző akciókat is érinteni fogja.</p>

A javaslatot a három kormánypárt képviselői terjesztették elő. Marián Záhumenský, a Smer parlamenti képviselője, volt földművelésügyi államtitkár szerint a törvénytervezet csak az élelmiszerüzleteket próbálja megregulázni, mivel a jelenlegi törvények továbbra is lehetővé teszik számukra, hogy a beszállítóiktól aránytalanul magas illetékeket szedjenek be egyes járulékos szolgáltatásokért.

Ilyennek tartják például a termékek kedvező elhelyezését a polcokon – az úgynevezett polcpénzt –, az előkelő reklámokat a hálózatok szórólapjain, vagy a reklámtáblák elhelyezését az üzletekben.

Ľubomír Drahovský, a Terno piackutató ügynökség elemzője szerint nem ez az első olyan kormánykoalíciós javaslat, amely árthatna a vállalkozóknak, ha valóban elfogadnák. Azt is furcsállja, hogy a törvény csak az élelmiszerüzleteket akarja megregulázni, miközben például a cipőüzletek jóval nagyobb összegeket számláznak a beszállítóiknak. „Ennek tükrében csak arra lehet következtetni, hogy a kormánykoalíció képviselői jó kapcsolatokat ápolnak az élelmiszergyártókkal” – mondta Drahovský.

Mindig megtalálják az egérutat
A jogszabály viszont az átlagos állampolgárokat is érinti, hiszen szabályozná a lakosság által közkedvelt kiárusításokat és leárazásokat is.

„Eddig a beszállítók és az üzlethálózatok együttműködtek az akciók, a szórólapok előkészítésében. Viszont nagy a veszélye annak, hogy a törvény elfogadása után karcsúsítani fogják az akciós kínálatot, amire végeredményben a vásárló fog ráfizetni. Az üzlethálózat ugyanis minden közegben megél, de az élelmiszeriparnak jelentős forgalomra van szüksége” – pontosított Drahovský.

Míg a gyártók és a hálózatok bonyolultabb együttműködésnek néznek elébe, addig a vásárlóknak a pultokon található karcsúsított kínálatra kell felkészülniük. A Terno elemzője szerint ez a közeg elsősorban a szlovák termékeket veszélyeztetné a leginkább, amelyeket nem csak a gyártók, de paradox módon az állam is egyre inkább népszerűsít.

Magasabb árak, kevesebb termék
Azt, hogy a törvénynek számos negatív hatása lenne, Oľga Hrnčiarová, a Tesco Stores Slovakia szóvivője is alátámasztotta.

„A vásárlók mindezt a termékek árának növelésén fogják a leginkább megérezni, ugyanis már nem lesz lehetőség arra, hogy függetlenül a haszonkulcstól hasonlítsuk össze az árut. Megtiltanák, hogy az eladó olcsóbban adja el a terméket annál, mint amennyiért megvette a beszállítótól, s ezzel gyakorlatilag véget vetnének a jelentősebb leárazásoknak. A továbbiakban majd nem lehet hétvégi akciókat, leárazásokat rendezni” – közölte a brit áruház szlovákiai képviseletének szóvivője.

A jogszabály ráadásul a legolcsóbb árut, az üzletláncok saját termékeit, például a Tesco vagy az Albert Quality márkákat is veszélybe sodorhatná. Az eladók ugyanis eddig beszállítókkal osztoztak ezeknek a termékeknek a költségein, az új jogszabály szerint viszont erre már nem lenne lehetőség. Mindez csak a Tesco esetében körülbelül 800 hazai beszállítót érintene. További részletek nyomtatott kiadásunkban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?