„Kormánypárti képviselő nem fog magyar ügyekkel foglalkozni”

Grendel Gábor

Mire számíthatnak a nemzetiségi kisebbségek, illetve a szlovákiai magyarok a most induló választási időszakban? Ezt kérdeztük a parlamentben Grendel Gábortól, a Szlovákia-frakció (korábban OLaNO) tagjától, aki az előző választási ciklusban a törvényhozás alelnöke volt, most azonban ellenzékből fog politizálni.

Ön a parlamenti választás után úgy nyilatkozott, megpróbál majd a magyarok hangja lenni a törvényhozásban. Ellenzékből hogyan lehet érvényesíteni a nemzetiségi közösség érdekeit?

Az ellenzéki politizálásnak természetesen megvannak a korlátai. Ahogy bármilyen törvényjavaslat, a magyar kisebbséget érintő indítványok esetében is érvényes, hogy mindig a kormánykoalíció jóakaratától fog függeni, hogy sikerül-e valamilyen jogszabályt átvinni. Az előző választási ciklusban volt rá példa, hogy a mi koalíciónk támogatott olyan törvényjavaslatot is, amely az ellenzék felől érkezett. Sőt, a 3. Fico-kormány idején is volt egy-két általunk előterjesztett ellenzéki javaslat, ami átment. Az ilyen törvények elfogadása tehát nem kizárt, de nem is biztos.

A mostani koalíció összetételét is fi gyelembe véve, mekkora esélyt lát arra, hogy a nemzetiségi kisebbségek számára fontos ügyek valamelyest előremozduljanak?

Nem látok a jelenlegi kormánykoalíció parlamenti padsoraiban egy olyan képviselőt sem, aki mondjuk a kisebbségek, a nemzetiségek témakörével, esetleg a magyar közösség problémáival foglalkozna. Mindhárom kormánypártban inkább szlovák nemzeti irányultságú politikusok vannak. Nem látszanak tehát azok a képviselők, akik az említett témákban egyáltalán aktívak lehetnének. Másrészt viszont azt is el kell mondani, hogy Robert Fico kormánya Magyarországon pozitív fogadtatást kapott Orbán Viktor magyar miniszterelnök részéről. Ez pedig szerepet játszhat abban, hogy az új kormánykoalíció, ha nem is lesz kifejezetten magyarbarát, de feltételezem, hogy nem lesz ellenséges a szlovákiai magyar közösséggel szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?