Kormánybiztosok: A két „nemzetiségi kérdés” a kisebbségek javát szolgálja

Bukovszky László
Pozsony |

Bukovszky László kisebbségi és Andrea Bučková romaügyi kormánybiztos üdvözlik a Szlovák Statisztikai Hivatal döntését, melynek értelmében benne marad a népszámlálási ívekben a második nemzetiségre vonatkozó kérdés. Bukovszky szerint győzött a szakmaiság a politika felett. Bučková a döntésre reagálva annak fontosságát hangsúlyozta, hogy mindenkinek joga van szabadon eldönteni, milyen nemzetiségűnek vallja magát.

„Meggyőződésem, hogy a két kérdés elősegítheti a nemzeti kisebbségek hatékonyabb jogérvényesítését, és segít pontosabb képet alkotni a lakosság nemzetiségi összetételéről” – reagált Bukovszky. Hozzátette: támogatja a Statisztikai Hivatal kezdeményezését, miszerint erősíteni kell a nemzetiségi kérdésekről szóló tájékoztató kampányt.

„Mindenkinek joga van szabadon eldönteni, milyen nemzetiségűnek vallja magát. Örülök, hogy olyan országban élek, amelyik ezt megengedi” – fűzte hozzá Bučková.

A Statisztikai Hivatal hétfőn bejelentette: nem húzzák ki a népszámlálási ívekből a második nemzetiségre vonatkozó kérdést. Alexander Ballek hivatalvezető úgy döntött, visszavonja a második kérdés törlésére vonatkozó javaslatát. „Bebizonyosodott, hogy a nemzetiségeket érintő, jelenleg érvényes népszámlálási koncepciót ilyen rövid idő alatt nem lehet megváltoztatni” – tette hozzá.

A hivatal a második nemzetiségre vonatkozó kérdés elhagyását azután indítványozta, hogy Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő korábban erre a lépésre szólított fel. Szerinte a nemzetiségre vonatkozó két kérdés elősegítené a kisebbségek tagjainak asszimilálódását.

A második nemzetiségre vonatkozó kérdés megtartását szorgalmazta több koalíciós képviselő és kisebbségi szervezet mellett Zuzana Čaputová államfő és Mária Patakyová ombudsman is. Rámutattak, hogy a javasolt módosítás alkotmányellenes lehet. Emellett azt is kifogásolták, hogy a hivatal nem tartja tiszteletben a nemzeti kisebbségek képviselőivel közösen elfogadott, konszenzusos döntést, és megkerüli a kormány törvényalkotási szabályait.

A lakosok elektronikus formában történő összeírására 2021. február 15. és március 31. kerül sor. Az asszisztens segítségével történő népszámlálás áprilistól októberig fog tartani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?