Korčok a magyar szavazatokra is számít

Ivan Korčok kampányesemény Érsekújvárban (A szerző felvétele)
Érsekújvár |

Ivan Korčok államfőjelölt az elnökválasztás időpontjának hivatalos kihirdetése után is folytatja kampányát. Egyik kampányeseményét Érsekújvárban tartotta, ahová sok magyar választó is eljött meghallgatni.

Korčok kampány-szlogenje így hangzik: Együttműködés, tapasztalat, a haza szolgálata. Érsekújvárban arról beszélt, az elnöki tisztségre úgy tekint, mint az állam és a haza szolgálatára.

„Az elmúlt időszakban ezt a szót: haza és a belőle képzett hazafiasság szavak jelentését elrabolták”

– mondta Korčok azzal, szerinte olyan emberek sajátították ki maguknak a fogalmat, akik nagyon magasan lengetik zászlójukat és a szlovák állam jelképeit.

„Úgy vélem, kicsit mi is hibásak vagyunk, amiért hagytuk, hogy az olyan szavakat, mint a haza és a hazaszeretet politikai eszközökké formálják”

– mondta az államfőjelölt. A haza szolgálatát szerinte csak úgy lehet teljesíteni, ha őszinték vagyunk és bevalljuk, Szlovákia nagyon rossz állapotban van.

Úgy véli, a problémák elfedése helyett dolgozni kell.

„Az én hozzáállásom a hazához és a hazaszeretet értelmezésem nem kirekesztő, hanem olyan, hogy bárkinek, aki Szlovákiában él, az országhoz tartozás valamiféle érzését kell, hogy adja”

– jelentette ki.

Az államfőjelölt ezt annak kapcsán mondta, hogy kampánya egyik eseményét épp Érsekújvárban, egy olyan városban tartotta, ahol nagyobb arányban élnek magyarok.

Utalások Forróra

Korčok több utalást is tett a nemzetiségi jelöltek kapcsán. Szerinte bizonyos személyek ökölbe szorított kézzel mondják azt, hogy a nemzetiségeknek saját jelölteket kell állítaniuk. Úgy véli azonban, az a jó jelölt, aki beszél azokról a dolgokról is, amik jól működnek, de azokról is, amik nem működnek egyáltalán. Kijelentette, a nem működő dolgokat szerinte nem lenne szabad zászlókkal beborítani és szimbólumokkal elfedni. Az államfőválasztáson nemzetiségi jelöltnek számít Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

Nem vagyok hungarofób

Korčok arról is beszélt, amikor külügyminiszter volt és elhatárolódott olyan történésektől, amelyek nem gyümölcsözőek a külpolitika számára, hungarofóbot csináltak belőle és helytelenül ábrázolták úgy, mint olyan embert, akinek problémája van a magyarokkal. Elmagyarázta, hogy akkor is és most is Magyarország politikájától határolódott el, ami pedig egyáltalán nem befolyásolja azt, ahogyan a szlovákiai magyarságot látja. Az elnökjelölt arról is beszélt, ezek a billogok azért esnek neki rosszul, mivel semmilyen szinten nem tűri a gyűlöletet sem a politikában, sem máshol.

„Én nem tudok gyűlölni”

– mondta azzal, hogy még a politikában sem tolerálja a gyűlöletkeltést, még Peter Pellegrinivel (Hlas) és Robert Ficóval (Smer) szemben sem.

A szlovákiai magyarokat saját elmondása szerint lojális állampolgároknak tekinti, akiknek kötődésük és véleményük van a szlovákiai ügyekkel kapcsolatban és ezek mellett kötődnek a magyar nemzeti identitásukhoz is. Az államfőjelölt ezt tiszteletben tartja.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?