Komoly munkaerőhiányhoz vezethet az országos tesztelés

országos tesztelés
Pozsony |

Az országos tesztelést követő napokban, vagyis a jövő hét folyamán alkalmazottak tízezrei kényszerülhetnek karanténba, ami súlyos gondot jelent majd az iparvállalatoknak, mezőgazdasági cégeknek és a kisvállalkozásoknak is.

„Ha a tesztelés miatt egy-egy cégnek az elkövetkező napokban tucatjával esnek ki a kulcsfontosságú alkalmazottai, az az adott cég gyártását is veszélybe sodorhatja” – nyilatkozta az iparvállalatokat tömörítő Ipari Szervezetek Szövetségének (APZ) a főtitkára, Andrej Lasz. Szerinte a cégek többsége már hosszabb ideje készülődik a tesztelés miatt felmerülő gondokra. Több társaság például már régebben rendszeresen teszteli az alkalmazottait, és úgy alakították ki a munkacsoportjaikat, hogy ha egy-egy műszak ki is esik a fertőzés miatt, akkor a másik pótolni tudja.

„Az egyes ágazatok között ugyanakkor látványos különbségek vannak. Példaként a kohászat említhető, ahol ha leáll a cég, az visszavonhatatlan, sokmilliós károkhoz vezethet” – tette hozzá Lasz.

Védtelen alkalmazottak

Az Ipari Szervezetek Szövetsége azt ajánlja a cégeknek, hogy az alkalmazottaikat előre tájékoztassák, mire számíthatnak, ha nem mennek el a tesztelésre, és emiatt több napra otthon kell maradniuk. „A munkáltatónak és az alkalmazottnak közösen kellene megtalálnia a megoldást. Szerintünk azonban ez esetben az alkalmazott oldalán van az akadály, vagyis az ilyen alkalmazottat tíz napra fizetetlen szabadságra küldheti a munkáltató, bármilyen kompenzáció nélkül” – mondta el Lasz. Peter Serina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) ügyvezető igazgatója szerint azonban a munkáltatóknak jelenleg nincs joguk kérni az alkalmazottaktól a negatív teszteredményről szóló igazolást. „És a nagy kérdés, hogy a jogszabályok módosítása nélkül erre joguk lesz-e” – tette fel a kérdést Serina. A PAS ügyvezető igazgatója szerint a cégek ezért már az elmúlt napokban igyekeztek előre teljesíteni a megrendeléseiket, hogy ha pár napra le is kell állniuk, az ne okozzon nagyobb fennakadásokat a megrendelőikkel szemben.

Bevetik a nyugdíjasokat

Az elkövetkező napokban súlyos gondokkal nézhetnek szembe a mezőgazdasági termelők is. „Elsősorban az állattenyésztőknek kellett felkészülniük az elkövetkező időszakra, mivel ez az az ágazat, amelyben a munkát nem halaszthatják későbbre” – nyilatkozta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője, aki szerint a mezőgazdasági vállalkozások is létrehozták a tartalékos munkacsoportjaikat a nehezebb időkre.

„Külön gondot okoz azonban, hogy a szigorú munkajogi szabályok a jelenlegi helyzetben sem teszik lehetővé, hogy az alkalmazottak a megengedettnél több órát dolgozzanak” – tette hozzá Alexander Pastorek, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének (SZPM) az elnöke.

Holéciová szerint a megoldást az jelentheti, ha a növénytermesztésben dolgozó alkalmazottakat csoportosítják át az állattenyésztésbe. „Ha a növénytermesztésben két hétre le is lassulnak a munkálatok, az nem okoz olyan nagy kárt, mint ha az állattenyésztésből esnek ki az alkalmazottak. Vissza lehetne hívni egy átmeneti időre azonban a már nyugdíjba vonult volt alkalmazottakat is” – állítja Holéciová. Ez utóbbit megerősítette Pastorek is.

„A nyugdíjasok bevetése megfelelő alternatívának számít. Az elmúlt napokban már fel is vettük velük a kapcsolatot, felmérve, hogy közülük mennyire számíthatunk” – mondta el Pastorek. Szerinte a nyugdíjasokkal megbízási szerződést kötnek, és ha szükség lesz rájuk, bevetik őket.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?