Közélet

Kočnert vádolják a Kuciak-gyilkosság megrendelésével

Pozsony | Több mint egy évvel Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után a nyomozók megvádolták Marián Kočnert a gyilkosság megrendelésével.
TASR

2019. március 14. 12:38

Frissítve
- TASR-felvétel

Eljárás indult az előzetes letartóztatásban lévő Marian K. vállalkozó ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelése miatt. Kuciakkal együtt a jegyesét, Martina Kušnírovát is meggyilkolták. A gyilkosság megrendelésének motivációja Kuciak újságírói tevékenysége lehetett. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatójukon erősítették meg a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészei

Marian K. ellen március 8-án indult eljárás. A felügyelő ügyész hangsúlyozta: a büntetőeljárás indításáról szóló határozatot nem valamiféle társadalmi kívánalmaknak eleget téve, vagy a média nyomásának hatására, hanem

objektív bizonyítékok alapján adták ki, melyeket azonban nem konkretizálhatnak.

A határozatot csütörtökön küldték el Marian K.-nak. Ezt követően sor kerül az ő és további személyek kihallgatására. A Marian K. ellen indított büntetőeljárást és a többi, már ismert elkövető ellen indított eljárást – azok ellen, akik bármilyen módon részt vettek Ján Kuciak és partnere meggyilkolásában – egy és ugyanazon bűnüggyel összefüggésben hajtják végre. 

Arra a kérdésre, hogy miért csak most indult eljárás Marian K. ellen, az ügyész azt válaszolta, hogy eddig nem álltak rendelkezésükre az ehhez szükséges ismeretek. Hozzátette: a nyomozó azután gyanúsította meg Marian K.-t, hogy mindannyian meggyőződtek ennek indokoltságáról.

Ezzel a lépéssel

a nyomozás időtartama meghosszabbodik, mivel meg kell ismételni a kihallgatásokat.

Az a feltételezés, hogy a gyilkosságban részt vett volna olaszországi illetőségű személy, nem igazolódott be. Az Europollal való együttműködés, amely elsősorban a lefoglalt adattömeg elemzésében nyújtott segítséget, tovább folytatódik.

2019. február 11. 10:30

Eredeti hangfelvétel: Így telefonált egymással Kuciak és Kočner

Az öt terhelt ellen egyelőre nem szervezett csoportként, hanem elkövetők csoportjaként folyik eljárás. Hogy ez megváltozik-e, a nyomozás további eredményeitől függ. Az ún. cetlik ügyét, melyeket állítólag Marian K. küldözgetett a börtönből, külön vizsgálják ki, de a Kuciak-csapat néhány tagja is részt vesz benne.

Hogy az újságíró és a jegyese meggyilkolásának ügyét végleg tisztázták-e, egyelőre nem egyértelmű, még ha az ÚŠP ügyészei megtalálták is a megrendelőt. Nem kizárt ugyanis, hogy további személyeket is meggyanúsítanak. Arról, hogy állhatott-e valaki Marian K. felett, az ügyész nem nyilatkozott.

Az eredetileg eltitkolt tanúval, Peter Tóthtal kapcsolatban, aki Marian K. megbízásából figyelt meg újságírókat, az ügyész elmondta: az egyes személyek megfigyelése ügyében különálló büntetőeljárás folyik, de azt nem az ÚŠP felügyeli. „Nem tudunk arról, hogy ez az ügy közvetlenül összefüggene Ján Kuciak meggyilkolásával” – mondta a felügyelő ügyész. Tóth vallomását ugyanakkor figyelembe vették, amikor Marian K. meggyanúsításáról határoztak.

Nincs meg a lőfegyver

Jelenleg nincs a nyomozók birtokában az a lőfegyver, amellyel meggyilkolták Ján Kuciakot és jegyesét, Martina Kušnírovát.

Az ügyészség azonban tudja, hogy a lőszerrel együtt ki és milyen módon szerezte be azt. Olyan bizonyítékok állnak a rendelkezésére, amelyek tanúsítják, hogy milyen fegyverről van szó és ki módosította azt.

15 ezer oldalas ügyirat

Az ügyészek elmondása szerint ennek a gyilkossági ügynek a felderítésére hatalmas erőfeszítést fejtettek ki.

Maga az ügyirat 38 kötetet és több mint 15 ezer oldalt tesz ki. Eddig nyolc esetben hallgattak ki terhelteket, hat esetben kárvallottakat, 17 esetben gyanúsítottakat, és 225 esetben tanúkat. Sor került több szembesítésre és egyéb nyomozati eljárásra, ezen kívül 41 kórbonctani vizsgálatra, 34 nem lakáscélú helyiség vagy telek átkutatására, 53 házkutatásra és 12 helyszínelésre. Hétszázkilencven nyomot rögzítettek, ebből 96 mobilt és táblagépet, 108 pendrive-ot és memóriakártyát, 13 merevlemezt, 26 számítógépet és notebookot, hat autót és több más nyomot.

Az ÚŠP ügyésze arról is tájékoztatott, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolására 2018. február 21-én, 21 órakor került sor. A gyilkosságot egy személy követte el, egy másik személy szállította őt, egy harmadik közvetített, egy negyedik pedig megrendelte azt.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportálnál dolgozott oknyomozó újságíróként. Őt és a jegyesét nagymácsédi (Veľká Mača) családi házukban lőtték le egy 9 mm kaliberű pisztollyal. A gyilkosságért a megrendelő legalább 70 000 eurót fizetett. Eddig négy gyanúsított – Alena Zs., aki a gyanú szerint kifizette a gyilkosság árát, Tomáš Sz., aki a gyanú szerint végrehajtotta a gyilkosságot, Miroslav M., aki előbbit a gyilkosság helyszínére szállíthatta és A. Zoltán, a feltételezett közvetítő – ellen indult eljárás. Mindnyájan előzetes letartóztatásban vannak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?