Közélet

Kočner gusztustalan üzeneteket küldözgetett Kuciakról

Pozsony | Káromkodásokkal, undorító humorizálással teli üzeneteket küldözgettek egymásnak Marián Kočner és Alena Zs., akit ma egy hármas gyilkosság előkészítésével is meggyanúsítottak. Attól sem ódzkodtak, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásán szórakozzanak.
Demecs Péter

2019. augusztus 14. 18:00

Marián Kočner

Hármas gyilkosság előkészítésével gyanúsította meg a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztályának nyomozója a Kuciak-ügy gyanúsítottjait, Alena Zs.-t, Sz. Tamást, A. Zoltánt és Miroslav M.-et. Ráadásul a Marián Kočner és Alena Zs. közötti kommunikáció is nyilvánosságra került, amely perdöntő lehet.

A nyomozó szerint az eddig összegyűjtött információk alapján kétség nem fér hozzá, hogy a négy gyanúsított Daniel Lipšic ügyvéd, valamint Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky ügyész meggyilkolását tervezte. Jaromír Čižnár főügyész idén februárban jelezte, hogy a gyanúsítottak mindhármukról 99 százalékra olyan információkat gyűjtöttek, amelyeket csak rendőrségi adatbázisokból lehetett beszerezni. „Minimum Žilinkáról félelmetes, részletekbe menő információkkal rendelkeztek, ezeket maguk nem tudták volna megszerezni” – mondta Čižnár. Ezért is nyomozott az ügyben a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya, ugyanis rendőrök is gyanúsítottá válhatnak. A tervezett gyilkosság előkészítésének idején Tibor Gašpar volt az országos rendőrfőkapitány, és nem kizárt, hogy jövőre helyet kap a Smer választási listáján.

A dekódolt üzenetek sora

A négy gyanúsított szervezett bűnbandaként dolgozhatott, a hatóságok szerint Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová megölésével is őket bízta meg Marián Kočner vállalkozó. Azt, hogy mennyire biztosak voltak dolgukban, a Kočner és Alena Zs. közötti, a Threema alkalmazáson lebonyolított, ám az Europol által dekódolt kommunikáció mutatja a legjobban. Ennek egy részét tegnap nyilvánosságra hozta a Denník N. Kiderül belőle, hogy Kočner és Alena Zs. gúnyt űzött Kuciak és Kušnírová meggyilkolásából, és a gyilkosság időpontján is poénkodtak. Alena Zs. például azt írta, nem érti, honnan tudhatta Martina anyja, hogy pontosan mikor ölték meg őket. Zlatica Kušnírová az újságíróknak azt mondta, szerinte este fél nyolckor végezték ki a lányát, mert akkor már nem vette a telefont. Ez később a nyomozás során beigazolódott.

„Csak megfeledkezett róla, hogy ba..hattak is akkor. Ún. utolsó bedugás. Fujj, milyen gusztustalan vagyok”

– írta Alena Zs.-nek Kočner, aki a héten nem volt hajlandó vallomást tenni a dekódolt üzenetekkel kapcsolatban. Arra hivatkozik, hogy a rendőrség nem tudja igazolni, pontosan ki kivel kommunikált.

Patrónus, patronnal a testében

Azon a napon, amikor Daniel Lipšic vállalta a hozzátartozók jogi képviseletét, például arról kommunikáltak, hogy elképzelhető, maga Lipšic áll a gyilkosság hátterében. „Van benne logika” – írta Kočner Alenának. „Megbukik a kormány, ő megvédi a hozzátartozókat, ő lesz a nagy igazságos, s így három legyet üt egy csapásra” – válaszolta Alena a vállalkozónak.

Az áldozatokból is gúnyt űztek.

„Még a végén szentté avatják”

– írta Kočner a gyilkosságot követő első nagy tüntetés napján.

„Ő lesz az újságírók patrónusa”

– válaszolta neki Alena.

„Azt a ku..a. Jó ötlet. Létrehozom a Ján Kuciak, az újságírók patrónusa alapítványt. Ki lehetne jobb patrónus, mint az, akiben patron van? Fuj, milyen undorító vagyok. Már adtam is magamnak egy pofont”

– írta Kočner.

A Denník N egyelőre csak a kommunikáció azon részét hozta nyilvánosságra, amelynek közzétételére a meggyilkolt Martina Kušnírová anyja, Zlatica engedélyt adott, s amely nem veszélyezteti a hatósági eljárást. Bár a gyanúsítottak különösen nagy figyelmet szenteltek annak, hogy az írásos kommunikációban ne szólják el magukat, a nyomozók nagy valószínűséggel több tucat olyan üzenetet is dekódoltak, amelyek magáról a gyilkosság végrehajtásáról szólnak.

Zlatica Kušnírová jogi képviselője, Roman Kvasnica hátborzongató olvasmánynak nevezte az üzenetek átiratát. „Kétség nem fér hozzá, hogy ez a kommunikáció autentikus és hogy a gyanúsítottak között zajlott. Rendkívül fontos bizonyítékról van szó, amely csak igazolja, mennyire megalapozott volt Kočner úr meggyanúsítása” – közölte Kvasnica.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?