Közélet

Kitört a rendőrháború?

Pozony | A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél (NAKA) tartott csütörtöki razzia miatt a speciális ügyész törvénytelen nyomásgyakorlásra gyanakszik, a legfőbb ügyész pedig a fegyveres testületeken belüli konfliktusról beszél. A rajtaütés során a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatala (ÚIS) le akarta foglalni a vizsgálati fogságban lévő Vladimír Pčolinskýt érintő nyomozati aktát, a NAKA azonban azt nem adta át.
Czímer Gábor

2021. június 11. 19:00

f
- Képarchívum, illusztráció

„A rendőrök a titkosügynököket gyanúsítják, a titkosok pedig a rendőröket. A rendőrök a belső ellenőrzést gyanúsítják, a belső ellenőrzés viszont a rendőröket” – írja a közösségi oldalán Grendel Gábor (OĽaNO-frakció, NOVA), a parlament alelnöke arra reagálva, hogy a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatala (ÚIS) csütörtökön razziát tartott a NAKA székhelyén. Grendel, aki a törvényhozásban a belügyi témákkal foglalkozik, hozzáteszi, ha a megfogalmazott vádak jogosak, akkor az rossz, de ha jogtalanok, az mégrosszabb. „Az lenne azonban a legrosszabb, ha a szőnyeg alá söpörnék őket” – írja a képviselő. 

Grendel az üggyel kapcsolatos Facebook-bejegyzésében rámutat, a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának akcióját jóváhagyta a Pozsony Megyei Ügyészség, ugyanakkor Speciális Ügyészség megkérdőjelezte azt. A képviselő szerint a belső ellenőrzés akciója összefügghet a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) azon jelentésével, mely szerint bizonyos, nagy sajtóérdeklődés mellett zajló, korrupciós ügyben folytatott vizsgálatokat maguk a bűnüldöző szervek manipulálhattak. Grendel szerint a kérdéses SIS-jelentés tartalmára a csütörtöki razzia új fényt vet. "Eddig úgy tűnhetett, hogy a SIS-nek a tanúk manipulálásáról szóló megállapításai fiktívek, és inkább az SIS és a NAKA közti visszavágóról van szó, mivel az utóbbi őrizetbe vette Vladimír Pčolinskýt (a SIS-nek a Sme rodina által jelölt vezetőjét, szerk. megj.) Az azonban, hogy a történetbe bekapcsolódott a rendőrségi belső ellenőrzés és a megyei ügyészség, megváltoztathatja, miként tekintünk az esetre" - írja Grendel, és azzal érvel, hogy sem a belső ellenőrzést, sem a megyei ügyészséget nem a Sme rodina jelöltje vezeti. A razziával kapcsolatban a megyei ügyészség munkatársa, Rastislav Remeta pénteken azt nyilatkozta, a rajtaütés során nem foglalták le a Pčolinský ügyének aktáját, mert a NAKA nem volt hajlandó átadni azt a belső ellenőrzésnek. Ezt egyébként Pčolinský ügyvédje, Ondrej Urban később kifogásolta. 

A képviselő által említett Speciális Ügyészség vezetője, a korábbi politikus, Daniel Lipšic a TASR állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában arról beszél, az ő hivatala, de a NAKA is mindig kész volt együttműködni a belső ellenőrzéssel. "Ezért aggályos az az eljárás, amit a belső ellenőrzési hivatal választott, amikoris folyamatban lévő ügyek eredeti aktáit foglalta le" - nyilatkozta a speciális ügyész. Lipšic hozzátette, szerinte ez egy rendkívül nagy beavatkozás azokba a folyamatban lévő büntetőügyekbe, amelyekben különösen súlyos bűncselekmények gyanúja forog fenn és amelyekben rendkívül magas beosztású személyek lehetnek a gyanúsítottak. A belső ellenőrzés hat aktát foglalt le, amelyekből kettő folyamatban lévő ügyre vonatkozik. 

Lipšic arról is beszélt, hogy a hatóságok folyamatosan tárják fel a rendszerszintű korrupciót, amelyeket a legmagasabb beosztású személyek követhettek el. Az ügyész szerint természetszerű, hogy az oligarchák, egyes politikusok és rendőrök is megakarják ezt állítani, és ezt látja a Tisztítótűz (Očistec) különleges csoport elleni akcióban is. Rámutatott, hogy a folyamatban lévő ügyek aktáinak lefoglalása precedens nélküli, ezért arra gyanakszik, hogy valamilyen nem törvényes cél érdekében hajtották azt végre. Lipšic arra utalt, hogy a NAKA a nyomozása során egy rendkívül jelentős gazdasági kárt okozó bűncselekmény feltárása felé halad. "Mely bűncselekmény az ország minden polgárát megkárosította" - tette hozzá. 

Maroš Žilinka főügyész utasította a pozsonyi megyei ügyészt, vizsgálja ki, hogy törvényes és indokolt volt-e a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának a csütörtöki razziája a NAKÁ-nál. Žilinka jelezte, nagyon érzékenyen kezeli és figyelemmel követi az elmúlt napok eseményeit, amelyek szerinte arról árulkodnak, hogy komoly konfliktus alakult ki a fegyveres testületeken belül. 

Roman Mikulec (OĽaNO)  belügyminiszter az esettel kapcsolatban arról beszélt, bízik benne, hogy a razzia az illetékes ügyész döntése alapján történt. Hozzátette, a tudomására jutó bűncselekményekkel kapcsolatos információkat mindig átadja az illetékes nyomozóknak. A tárcavezető szerint ez annak az SIS-jelentésnek az esetében is így volt, amelyet először a legfőbb közjogi méltóságoknak, valamint minisztereknek és vezető rendőröknek olvastak fel a titkosszolgálat lehallgatásbiztos termében, majd amelyet, vagy ahhoz hasonlót a parlement zárt ülésén is ismertettek. Ez a jelentés arról szól, hogy a rendőrségen belül egy csoport fontos büntetőügyeket hamis tanúvallomásokkal manipulál. A csütörtöki razzia kapcsán Eduard Heger miniszterelnök is megszólalt. Szerinte a rendőrségnek és az ügyészségnek nincs megkötve a keze. "Számomra az a fontos, hogy az állam nyomozóhatóságai ne lépjék túl a kompetenciájukat és betartsák a törvényeket" - nyilatkozta. 

A NAKA közelmúltban a SIS-t vezető Pčolinský mellett a belső ellenőrzés igazgatóját, Adrián Szabót is őrizetbe vette. Mindkettőjük ellen korrupció és hivatali visszaélés gyanújával folyik eljárás. Pčolinský jelenleg is vizsgálati fogságban van, Szabó szabadlábon védekezhet. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.