Közélet

Kitört a rendőrháború?

Pozony | A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél (NAKA) tartott csütörtöki razzia miatt a speciális ügyész törvénytelen nyomásgyakorlásra gyanakszik, a legfőbb ügyész pedig a fegyveres testületeken belüli konfliktusról beszél. A rajtaütés során a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatala (ÚIS) le akarta foglalni a vizsgálati fogságban lévő Vladimír Pčolinskýt érintő nyomozati aktát, a NAKA azonban azt nem adta át.
author
Czímer Gábor

2021. június 11. 19:00

f
- Képarchívum, illusztráció

„A rendőrök a titkosügynököket gyanúsítják, a titkosok pedig a rendőröket. A rendőrök a belső ellenőrzést gyanúsítják, a belső ellenőrzés viszont a rendőröket” – írja a közösségi oldalán Grendel Gábor (OĽaNO-frakció, NOVA), a parlament alelnöke arra reagálva, hogy a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatala (ÚIS) csütörtökön razziát tartott a NAKA székhelyén. Grendel, aki a törvényhozásban a belügyi témákkal foglalkozik, hozzáteszi, ha a megfogalmazott vádak jogosak, akkor az rossz, de ha jogtalanok, az mégrosszabb. „Az lenne azonban a legrosszabb, ha a szőnyeg alá söpörnék őket” – írja a képviselő. 

Grendel az üggyel kapcsolatos Facebook-bejegyzésében rámutat, a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának akcióját jóváhagyta a Pozsony Megyei Ügyészség, ugyanakkor Speciális Ügyészség megkérdőjelezte azt. A képviselő szerint a belső ellenőrzés akciója összefügghet a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) azon jelentésével, mely szerint bizonyos, nagy sajtóérdeklődés mellett zajló, korrupciós ügyben folytatott vizsgálatokat maguk a bűnüldöző szervek manipulálhattak. Grendel szerint a kérdéses SIS-jelentés tartalmára a csütörtöki razzia új fényt vet. "Eddig úgy tűnhetett, hogy a SIS-nek a tanúk manipulálásáról szóló megállapításai fiktívek, és inkább az SIS és a NAKA közti visszavágóról van szó, mivel az utóbbi őrizetbe vette Vladimír Pčolinskýt (a SIS-nek a Sme rodina által jelölt vezetőjét, szerk. megj.) Az azonban, hogy a történetbe bekapcsolódott a rendőrségi belső ellenőrzés és a megyei ügyészség, megváltoztathatja, miként tekintünk az esetre" - írja Grendel, és azzal érvel, hogy sem a belső ellenőrzést, sem a megyei ügyészséget nem a Sme rodina jelöltje vezeti. A razziával kapcsolatban a megyei ügyészség munkatársa, Rastislav Remeta pénteken azt nyilatkozta, a rajtaütés során nem foglalták le a Pčolinský ügyének aktáját, mert a NAKA nem volt hajlandó átadni azt a belső ellenőrzésnek. Ezt egyébként Pčolinský ügyvédje, Ondrej Urban később kifogásolta. 

A képviselő által említett Speciális Ügyészség vezetője, a korábbi politikus, Daniel Lipšic a TASR állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában arról beszél, az ő hivatala, de a NAKA is mindig kész volt együttműködni a belső ellenőrzéssel. "Ezért aggályos az az eljárás, amit a belső ellenőrzési hivatal választott, amikoris folyamatban lévő ügyek eredeti aktáit foglalta le" - nyilatkozta a speciális ügyész. Lipšic hozzátette, szerinte ez egy rendkívül nagy beavatkozás azokba a folyamatban lévő büntetőügyekbe, amelyekben különösen súlyos bűncselekmények gyanúja forog fenn és amelyekben rendkívül magas beosztású személyek lehetnek a gyanúsítottak. A belső ellenőrzés hat aktát foglalt le, amelyekből kettő folyamatban lévő ügyre vonatkozik. 

Lipšic arról is beszélt, hogy a hatóságok folyamatosan tárják fel a rendszerszintű korrupciót, amelyeket a legmagasabb beosztású személyek követhettek el. Az ügyész szerint természetszerű, hogy az oligarchák, egyes politikusok és rendőrök is megakarják ezt állítani, és ezt látja a Tisztítótűz (Očistec) különleges csoport elleni akcióban is. Rámutatott, hogy a folyamatban lévő ügyek aktáinak lefoglalása precedens nélküli, ezért arra gyanakszik, hogy valamilyen nem törvényes cél érdekében hajtották azt végre. Lipšic arra utalt, hogy a NAKA a nyomozása során egy rendkívül jelentős gazdasági kárt okozó bűncselekmény feltárása felé halad. "Mely bűncselekmény az ország minden polgárát megkárosította" - tette hozzá. 

Maroš Žilinka főügyész utasította a pozsonyi megyei ügyészt, vizsgálja ki, hogy törvényes és indokolt volt-e a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának a csütörtöki razziája a NAKÁ-nál. Žilinka jelezte, nagyon érzékenyen kezeli és figyelemmel követi az elmúlt napok eseményeit, amelyek szerinte arról árulkodnak, hogy komoly konfliktus alakult ki a fegyveres testületeken belül. 

Roman Mikulec (OĽaNO)  belügyminiszter az esettel kapcsolatban arról beszélt, bízik benne, hogy a razzia az illetékes ügyész döntése alapján történt. Hozzátette, a tudomására jutó bűncselekményekkel kapcsolatos információkat mindig átadja az illetékes nyomozóknak. A tárcavezető szerint ez annak az SIS-jelentésnek az esetében is így volt, amelyet először a legfőbb közjogi méltóságoknak, valamint minisztereknek és vezető rendőröknek olvastak fel a titkosszolgálat lehallgatásbiztos termében, majd amelyet, vagy ahhoz hasonlót a parlement zárt ülésén is ismertettek. Ez a jelentés arról szól, hogy a rendőrségen belül egy csoport fontos büntetőügyeket hamis tanúvallomásokkal manipulál. A csütörtöki razzia kapcsán Eduard Heger miniszterelnök is megszólalt. Szerinte a rendőrségnek és az ügyészségnek nincs megkötve a keze. "Számomra az a fontos, hogy az állam nyomozóhatóságai ne lépjék túl a kompetenciájukat és betartsák a törvényeket" - nyilatkozta. 

A NAKA közelmúltban a SIS-t vezető Pčolinský mellett a belső ellenőrzés igazgatóját, Adrián Szabót is őrizetbe vette. Mindkettőjük ellen korrupció és hivatali visszaélés gyanújával folyik eljárás. Pčolinský jelenleg is vizsgálati fogságban van, Szabó szabadlábon védekezhet. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Lapos Ildikó 1470 szavazattal első helyen végzett a képviselőjelöltek közt (A szerző felvétele)

Több női képviselője is van Nagymegyernek

pénz euró

Fájóan csökken a reálbérünk

ed

Mikor és mekkora összeget fog kapni? Hamarosan megérkezik a 14. nyugdíj!

Párkány: jövőre épül a komposztáló és pályáznak a nyugdíjasklub felújítására is

Párkány: jövőre épül a komposztáló és pályáznak a nyugdíjasklub felújítására is

Eduard Heger

Csütörtökön tartják a parlament rendkívüli ülését

f

Új lengyel benzinkutak érkeznek Szlovákiába!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.