Kitartóan felfelé araszolnak a termelői árak

burgonya
Pozsony |

Szlovákiában továbbra is kétszámjegyű az infláció, és hogy milyen árakra számíthatunk az elkövetkező időszakban, az nagymértékben függ a termelői árak alakulásától is. A Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint ez utóbbit tekintve egyelőre nem várható a drágulás ütemének látványosabb csökkenése.

A szlovákiai családoknak az elmúlt időszakban az élelmiszerek gyors drágulása okozta a legnagyobb fejfájást, és e tekintetben – egy-két kivételtől eltekintve – továbbra sem számíthatunk gyors javulásra.

„Júniusban a mezőgazdasági termékek termelői árai 4,8%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A növényi eredetű termékek átlagára az említett időszakban 7,9%-kal csökkent, míg az állati eredetű termékeké 16,6%-kal emelkedett”

– mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője, hozzátéve azonban, hogy az egyes termékek árváltozásai között látványos különbségek vannak. A növényi eredetű termékek átlagárának a csökkenése például csak annak köszönhető, hogy az Európát elárasztó olcsó, ám kétes minőségű ukrán gabona miatt a gabonafélék termelői ára 31%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben a burgonya termelői ára 55%-kal, a zöldség- és gyümölcsféléké pedig 27%-kal emelkedett. Az állati eredetű termékek közül a tyúktojás ára nagyjából 52%-kal, a tehéntejé 12,5%-kal, a vágósertésé pedig csaknem 20%-kal nőtt.

A családok pénztárcáját legjobban megcsapoló tételek közül az élelmiszervásárlást a lakhatási költségek követik. Ez a két legjelentősebb tétel a háztartások kiadásainak együttesen közel a felét teszi ki. A szomszédos Ukrajnában dúló háború miatt az energiaárak is az egekbe szöktek, és az elmúlt időszakban ugyan valamelyest javult a helyzet, az energiaipari termelői árak alakulása továbbra sem nevezhető rózsásnak.

„Az előző hónapokhoz hasonlóan a legnagyobb, több mint 40 százalékos éves növekedést továbbra is a villamosenergia- és gázellátás termelői árainak az esetében mértük”

– tette hozzá Morháčová. Nem csökkent azonban a családi házukat, lakásukat felújítókra, vagy az ingatlanvásárlást tervezőkre háruló nyomás sem. Az építőipari cégek munkája az idei első fél évben csaknem 15 százalékkal drágult az elmúlt év azonos időszakához képest, míg az építőanyagok termelői ára ugyanekkor több mint 7 százalékkal nőtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?