Közélet

Kiska nem nevez ki több alkotmánybírót, amíg nem lesz meg a kellő számú jelölt

Pozsony | Andrej Kiska államfő nem nevez ki több alkotmánybírót, amíg a képviselők meg nem választják a kellő számú jelöltet úgy, ahogy azt az alkotmány megköveteli tűlük. Ezt a szerdai, ismételt jelöltválasztás után jelentette ki Roman Krpelan elnöki szóvivő.
TASR

2019. május 22. 13:30

Andrej Kiska - TASR-felvétel

„Amikor Andrej Kiska államfő egy hónappal ezelőtt kinevezett három alkotmánybírót, kijelentette: a rendkívüli szükségmegoldás mellett döntött, hogy biztosítsa az alkotmányos szervek rendes működését. A többi bírót akkor fogja kinevezni, ha a képviselők megválasztják a kellő számú jelöltet úgy, ahogy azt az alkotmány megköveteli tőlük” – szögezte le Krpelan, hozzátéve: a parlament megint nem teljesítette a kötelességét, hiszen nem választotta meg mind a tíz hiányzó jelöltet.

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa négy újabb alkotmánybíró-jelölt nevét terjeszti Andrej Kiska államfő elé. Kedden a képviselők Pavol Boroňt, Marek Tomašovičot és Martin Vernarskýt, szerdán Patrik Palšát választották meg. Összesen 24 pályázó közül választhattak.

A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. A korábban megválasztott nyolc jelölt közül Andrej Kiska államfő három új alkotmánybírót nevezett ki, működőképessé téve ezáltal az Alkotmánybíróság (AB) plénumát. Az AB elnökének Ivan Fiačant nevezte ki.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?