Kiska megnyitotta a melegjogi vitát

Kiska
Pozsony |

Andrej Kiska államfő a minap érzékeny, hosszú ideje jegelt témát nyitott meg. Első szlovák köztársasági elnökként fogadott LGBT-aktivistákat, és azt mondta, fel kell újítani a vitát az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról. A téma a nagypolitika szintjén utoljára másfél éve rezonált, majd hagyták elhalni.

Kiska a Másság Kezdeményezés (Iniciatíva Inakosť) aktivistáit fogadta. „Mindannyiunk érdekében áll, hogy eltávolítsuk azokat a felesleges akadályokat és problémákat, melyekkel az azonos nemű pároknak szembe kell nézniük a hétköznapokban” – mondta Kiska, aki szerint a társadalom számára jó, ha az együtt élő párok törődhetnek egymással, és válsághelyzetekben hagyatkozhatnak egymásra.

Az államfő szerint a három évvel ezelőtti, családról szóló népszavazás félbeszakított minden olyan racionális igyekezetet, mely biztosította volna az azonos nemű párok számára legalább a minimális jogvédelmet – például azt, hogy egymás közeli hozzátartozójaként lépjenek fel, hozzáférhessenek egymás egészségügyi állapotáról szóló információkhoz, vagy örökölhessenek egymás után. Kiska ezért szeretne visszatérni a témáról szóló vitához.

Konzervatív nyitás

Az, hogy az államfő fogadta az LGBT-aktivistákat, két okból is furcsának hathat. Egyrészt a melegjogok erősítését szorgalmazó civileket a közjogi méltóságok szinte teljesen ignorálják, az aktivisták úgy nyilatkoztak, többször is hiába próbáltak bejutni Robert Fico kormányfőhöz, vagy korábban Pavol Paška volt házelnökhöz, és Kiskánál is évek óta kopogtattak már. Másrészt Kiska alapvetően konzervatív politikus, és a családról szóló népszavazáson is arra szavazott, hogy házasságnak kizárólag nő és férfi kapcsolatát lehessen nevezni, és hogy azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket. Ugyanakkor az államfő az egyébként érvénytelen népszavazás után megjegyezte, a kampány rendkívül gyűlölködő volt, és az eredményt senki sem tarthatja győzelemnek.

Melegjogi darázsfészek

Azzal, hogy Kiska kísérletet tett a melegjogi viták megnyitására, minden bizonnyal olyan darázsfészekbe nyúlt, amit már évek óta jegelni próbál a szlovákiai politikai elit egy része, mivel kellemetlen számára. Ebben a kormányzati ciklusban az előremozdulás kevéssé valószínű, hiszen az SNS hosszú távon elutasítja az erről való tárgyalást, és az elmúlt években a Smer is negatívan állt a témához – holott szinte az összes környező ország jóval előbbre jár ezen a területen, mint Szlovákia.

Žitňanská lépne

A Híd ugyan a vitát nem utasítja el ám Bugár Béla pártjában szintén akadnak komoly fenntartások az LGBT-jogokkal kapcsolatban, és nem sietnek feszegetni a témát. „A köztársasági elnök olyan témát nyitott meg, amely erősen megosztja a társadalmat” – közölte kérdésünkre a párt. A Híd szerint érzelmi alapon lehetetlen ésszerű döntést hozni, ezért jelen pillanatban ez a kérdés számukra nem aktuális. Az örökösödés vagy az egészségi állapottal kapcsolatos információkhoz való hozzáférés kérdéséről folytatott vita elől viszont nem zárkóznak el.

Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter, a párt alelnöke,ugyanakkor kicsit másként nyilatkozott, úgy tűnik, nem tett le arról, hogy változtasson. Lapunk kérdésére szóvivőjén keresztül azt üzente, egyetért Kiska álláspontjával, és a tárca dolgozik egy törvénymódosításon, mely segítheti az LGBT-közösség tagjait bizonyos élethelyzetekben. Tavaly nyáron ugyanakkor hasonlóan nyilatkozott, ám azóta sem történt látványos előrelépés.

Saját törvénytervezetet a jövő évben az LGBT-aktivisták is be akarnak mutatni – ezt Kiskánál tett látogatásukkor közölték. Az azonban, hogy bármelyik tervezetet elfogadja a parlament, a jelenlegi politikai helyzetben erősen kérdéses.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?