Közélet

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

Kassa | Andrej Kiska államfő ma délután a kassai Alkotmánybíróságon járt, hogy a kudarcba fulladt választásról és az intézmény jövőjéről tárgyaljon. Ezután a Kelet-Szlovákiai Szív- és Érsebészet klinikájára ment, hogy meglátogassa Rudolf Schuster volt köztársasági elnököt, majd a Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának évfordulója alkalmából rendezett tüntetésen is részt vett, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.
Németi Róbert

2019. február 21. 18:30

Andrej Kiska Kassán - Németi Róbert felvétele

„A hét elején találkoztam Iveta Macejkovával, az Alkotmánybíróság volt elnökével, ma pedig három másik alkotmánybíróval elemeztük az alkomtánybíró-jelöltek meg nem választása után kialakult helyzetet. Az elmúlt tizenkét évben mindvégig tudtuk, hogy ez be fog következni, és hogy egyszer ismét új alkotmánybírókat kellesz választani. A jelenlegi helyzet azt bizonyítja, hogy a politikusoknak tizenkét év sem volt elég ahoz, hogy döntést hozzanak és megegyezzenek arról, hogy hogyan fog zajlani a választás, illetve hogy kiket szeretnének támogatni. A viselkedésükkel nagyon nehéz helyzetbe hozták az Alkotmánybíróságot, de a plénum utolsó ülésén szerencsére változtattak a rendszerenb és egy működőképes szenátust hoztak létre, ami valójában azt jelenti, hogy a legsürgősebb ügyekkel képesek foglakozni. Ebben a pillanatban több mint 680 bejefezetlen ügy van az Alkotmánybíróságon” – nyilatkozta az államfő. Az Alkotmánybíróság tagjai Kiska elmondása szerint elsősorban ezekkel az ügyekkel foglalkoznak, de még ők sem biztosak abban, hogy bírni fogják-e a tempót, ugyanis újabbnál újabb ügyek érkeznek be hozzájuk. „Innen, a kassai Alkotmánybíróság épületéből szeretném felhívni az országgyűlési képviselők figyelmét tetteik súlyára és a belőlük eredő következményekre. A választások előtt a politikai pártok képviselőivel és a jelölteket nomináló szervezetekkel is találkoztam, a jelöltek többségével tudomásom szerint a lakosság is egyetértett” – magyarázta Kiska, majd végezetül azt mondta: éppen ezért arra kérem a jelölteket, hogy ne hagyják annyiban a dolgot, próbálják meg újra, de az új jelöltek se zárkózzanak el a lehetőségtől. „Ne feledjük, hogy az Alkotmánybíróság az ország egyik legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye” – zárta Andrej Kiska.

 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+6
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Belerúgott Čaputovába a magyar kormánysajtó

Keresik ezt a férfit, életveszélyben lehet

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Értékes pont, de nyerhettek is volna

Kevés hulladékot szeparálnak a galántai járásbeli falvakban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?