Közélet

Kisebbségi nyelvhasználat: figyelmeztetés 578 községnek

Pozsony | A vizuális nyelvhasználat esetében talált a legtöbb hibát a kisebbségügyi biztos a kisebbségi nyelvek hivatali alkalmazásában. A napokban 578 községnek küldött figyelmeztető levelet, amelyben a kisebbségi nyelvtörvény előírásainak betartására szólította fel őket.
author
Lajos P. János

2017. május 17. 16:55

A kisebbségügyi biztos tavaly összesen 656 települést önkormányzatát és több tucat államigazgatási szerv – járási hivatalok, szociális ügyi hivatalok, adóhivatalok – kérte meg egy kérdőív kitöltésére, ez alapján állította össze a kisebbségi nyelvek használatáról szóló jelentést. Csak olyan önkormányzatokat és hivatalokat szólítottak meg, amelyek a törvény hatálya alá esnek, vagyis olyan területen működnek, ahol a kisebbséghez tartozók aránya eléri a 20 százalékot.

1500 eset

A helyi és városi, valamint a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozó területeken több mint 1500 esetben találtak hiányosságokat, olyan gyakorlatot, ami sérti a kisebbségi nyelvhasználati törvényt. Az állami szervek esetében is csaknem 200 hiányosságot tapasztaltak, erről az egyes hivatalok, minisztériumok képviselőivel tárgyalt Bukovszky László kisebbségügyi biztos. „Átadtam a nemzetiségi nyelvhasználati törvény alkalmazása során megállapított hiányosságok jegyzékét és megállapodtunk az eltávolításukra irányuló közös fellépésről és módszertani és szakmai segítségnyújtás lehetőségéről” – mondta Bukovszky.

578 község

A biztos a napokban megszólította azt az 578 többségükben magyar lakta községet, amelyekben hiányosságokat talált a jelentés. „Az érintett községeket és városokat írásban értesítettük a konkrét hiányosságokról és megkértem őket, hogy tájékoztassanak a hiányosságok orvoslásáról, illetve megszüntetéséről, beleértve az eljárások időbeli ütemezéséről” – mondta Bukovszky. A hivataloknak egy hónapon belül tervet kell készíteniük arra, hogy hogyan és milyen határidővel szüntetik meg a hiányosságokat.

Vizuális nyelvhasználat

A kisebbségi nyelvtörvényt sértő legtöbb hibát a vizuális nyelvhasználat területén találták, 471 esetben hiányoznak ugyanis az életveszélyre, az egészség veszélyeztetésére figyelmeztető táblák a kisebbségek nyelvén. A másik leggyakoribb hiba az volt, hogy nem hívták fel megfelelően a hivatalokhoz forduló ügyfelek figyelmét arra, hogy anyanyelvükön is kommunikálhatnak a hivatalokkal, ilyen hibát 322 községben találtak. Sok helyen hiányzik a község kisebbségi nyelven való megnevezése a községi önkormányzat épületén vagy a kisebbség nyelvén kiadott határozatokban. A hivatal június végére ígéri azt a módszertani útmutatót, ami segíti majd az állami és az önkormányzati hivatalokat is a törvény betartásában.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
nővér k

Sok nővér nem kapja meg a stabilizációs hozzájárulást

Igor Matovič Boris Kollár

Az OĽaNO ragaszkodik a vétóhoz, a Sme rodina még nem vonta vissza a javaslatot

fd

A legtöbb bank már emelt a kamatokon! Nézzük, mi a helyzet az egyes bankoknál!

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

df

Miért kapnak halálos fenyegetéseket a politikusok?

Ferenczy Anna

Elhunyt Ferenczy Anna színésznő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.