Kisebb uniós támogatás jut a szőlészeknek

szőlő
Pozsony |

Bajban a szlovákiai szőlészek. A hatalmas érdeklődés miatt kisebb uniós támogatásra számíthatnak a régi borszőlőfajta lecserélésére és az új területek szőlővel való betelepítésére. Emiatt sokan képtelenek lesznek visszafizetni az erre előre felvett hitelt, munkahelyek ezreit sodorva veszélybe.

„Szlovákiának versenyképes szőlészetekre van szüksége ahhoz, hogy a lehető legnagyobb minőségű borokat állíthassuk elő. Nem szeretnénk folyamatosan azon siránkozni, hogy az üzleteinket ellepi az olcsó importbor. Hogy a minőség és az árak tekintetében is felvehessük a versenyt a külföldi konkurenciával, ahhoz azonban nem kis összeget kell befektetnünk” – nyilatkozta Jaroslava Kaňuchová Pátková, a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének (ZVVS) az ügyvezető igazgatója. Ebben nyújt hatékony segítséget szerinte a gazdáknak a régi borszőlőfajta lecserélésére és az új terület szőlővel való betelepítésére igényelhető uniós támogatás.

Az új borszőlőültetvény telepítése során igénybe vett támogatáshoz azonban a gazdák csak utólag jutnak hozzá, vagyis az ezzel járó kiadásokat teljes egészében nekik kell megtéríteniük.

„A gazdák ezt többnyire hitelből állták, azzal számolva, hogy a költségek 50–75%-át megtérítik majd az uniós támogatásból. Mostanra azonban azzal szembesülnek, hogy mégsem kapnak akkora összeget, mint amekkora a kormány javaslatában szerepelt, hanem 30–50 százalékkal kevesebbet, amivel nem érthetnek egyet. A kisebb támogatás miatt sokan képtelenek lesznek visszafizetni a hitelt, a jövőben így már a bankok is megbízhatatlan ügyfélként kezelik majd őket”

– mondta el Kaňuchová Pátková. Szerinte ezzel a szőlészetek és borászatok jövőjét veszélyezteti az állam, nem beszélve a többezernyi munkahelyről.

A szőlészek tisztában vannak azzal, hogy a támogatás iránti hatalmas érdeklődés miatt az uniós támogatás kisebb, mint amire a gazdák igényt tartottak. „Épp ezért arra kérjük a földművelésügyi tárcát, hogy a hiányzó összeget az állam saját forrásokból pótolja. Az állam eddig milliós nagyságrendekben támogatta az autógyártókat, ezért úgy gondoljuk, hogy eljött az ideje a gazdák megsegítésének is. A mostani beruházásokkal az elkövetkező 30 év szőlőtermesztését alapozzuk meg, emberek ezreinek biztosítva munkát” – tette hozzá Vladimír Mrva, a ZVVS elnöke. A szakmai szervezet vezetője emlékeztette Ján Mičovský földművelésügyi minisztert, hogy a szőlészetek állami támogatása a kormányprogramban is benne van, így csak arra kérik a kormányt, hogy váltsa valóra az ígéreteit.

A szaktárca nyilatkozatban reagált a szőlészek felvetésére. „A régi borszőlőfajta lecserélésére és az új terület szőlővel való betelepítésére igényelhető uniós támogatás eleve nem fedezi a gazdák teljes költségeit. Szlovákiának minden évben egy előre meghatározott összeg áll a rendelkezésére. Az elmúlt években azonban látványosan megugrott az igénylők száma, így – annak ellenére, hogy csaknem 4,5 millió eurót oszthatunk szét – az Agrárkifizető Ügynökségnek meg kellett kurtítania az egy-egy igénylőnek folyósított összeget, hogy minden igénylőnek jusson pénz” – áll a szaktárca nyilatkozatában. A minisztérium arra is figyelmeztet, hogy az igénylők előre nem tudhatják pontosan, mekkora összegre számíthatnak, ez ugyanis az igénylők számától is függ, így az esetleges hitelfelvételnél sem mehetnek biztosra. A szaktárca szerint alapos indoklás nélkül az állam nem nyújthat plusztámogatást ebben az esetben, ezért már az elmúlt hónapban az Európai Bizottsághoz fordultak, hogy adja meg az engedélyt a támogatás pótlásához. „Amint sikerül előrelépést elérnünk az ügyben, erről azonnal tájékoztatjuk az érintett szakmai szervezeteket” – áll a minisztérium nyilatkozatában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?